IKEA je otkrila tajnu za svoje ćufte

Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.

Kompanija je odlučila da otkrije recept (zahvaljujući karantinu).

Sastojci za četiri porcije.

500 g goveđeg mlevenog mesa

250 g svinjskog mlevenog mesa

1 sitno seckani crni luk

1 čen belog luka (iseckani ili mleveni)

100 g prezli

5 supenih kašika punomasnog mleka

1 jaje

so i biber po želji

Za kremasti sos:

Malo biljnog ulja

150 ml punomasne pavlake za kuvanje

40 g maslaca

40 g brašna

150 ml supe od povrća

150 ml goveđe supe

2 kačičice soja sosa

1 kašičica senfa

Priprema:

Pomešajte i dobro sjedinite goveđe i svinjsko meso. Dodajte sitno iseckani luk, beli luk, prezle, jaje i promešajte. Dodajte mleko i dobro začinite solju i biberom. Smesu oblikujte u loptice. Stavite na čist tanjir, poklopite i čuvajte u frižideru 2 sata. (to će pomoći da kuglice zadrže formu tokom kuvanja).

Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte ćufte i pržite. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrejte rernu na 180°C i pecite još 30 minuta.

U odvojenom tiganju rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 grama brašna i nastavite da kuvate, neprestano mešajući dva minuta. Dodajte 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastavite da mešate. Dodajte 150 ml pavlake, 2 kašičice soja sosa i senf. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite da mešate.

Kad je sve spremno, poslužite ćufte sa krompirom. Uživajte!