LIVING

(Ne)Savršena lepota

Mala kuća u britanskoj prestonici iza svojih vrata krije ostatke nekadašnje radionice za obradu čelika, koja je sa dubokim poštovanjem pretvorena u topao jednoporodičan dom...

Osnovan 2000. Jonathan Tuckey Design fokusiran je na korelaciju između arhitekture i promene namene postojećih građevina. Vlasnik ovog studija, Jonathan Tuckey, dugi niz godina radio je sa Davidom Chipperfieldom pre nego što je osnovao sopstvenu praksu zasnovanu na reinterpretaciji struktura koje su vremenom izgubile svoju početnu namenu, a on je sebi dao za zadatak da ih ponovo vrati u život.

Za 17 godina aktivnog rada, pre svega u Engleskoj i Švajcarskoj, Tuckey je imao veliki broj projekata stvaranja jednoporodičnog  i višeporodičnog stanovanja, te kancelarijskih prostora u ljušturama koje su nekada bile crkvene kapele, zgrade gasovoda, zanatskih radionica, zakonom zaštićenih objekata i slično.

To je slučaj i sa kućom koju je Tuckey napravio za svoju porodicu. Ulazna particija uske parcele u severnom Londonu, u četvrti Kilburn, ničim ne sugeriše na iznenađenje koje se krije u kući. Vrata su naglašena crnim čeličnim ramom, a nakon prolaska kroz uzak hodnik stupa se na tlo nekadašnje radionice za obradu čelika iz 19. veka. Kako se posetilac kreće duž longitudinalne ose, tako se prostor, tačnije njegovi izdeljeni segmenti, polako otkriva.

Celokupno stanovanje organizovano je oko unutrašnjeg dvorišta, koje je nastalo tako što je jedan od pomoćnih objekata na parceli porušen. Postojeća struktura već ima svoj karakter, što se najbolje vidi po tragovima uglja na zidovima od opeke i drvene krovne konstrukcije. Tuckey se odlučio za svakodnevne materijale koji će prostoru dati toplinu a da vizuelno ne nadjačavaju stare elemente koji su na lokaciji postojali preko jednog veka.

Prostor između ulazne particije i vrta rezervisan je za pripremu i serviranje hrane, gde su zidovi od opeke vizuelno najdominantniji. Arhitekta je u potpunosti želeo da ih istakne, te je minimalan broj polica obešen o zidove, samo sa osnovnim artiklima (ostali se čuvaju u ostavi), a kao upečatljiv detalj izdvajaju se bakarne cevi koje se sa tavanice spuštaju ka sudoperi i služe kao slavina. U okviru arhetipske krovne konstrukcije postavljen je svetlarnik, koji stvara iluziju otvorenog neba i prozračnosti. Jedini detalj koji ima dekorativnu funkciju su pravoslavne ikone, čiji kolorit savršeno odgovara toplim nijansama prostora.

Nameštaj u vidu trpezarijskog stola i sedenja rađen je po meri od šper-ploče, materijala od kog je novi deo kuće u najvećoj meri i izgrađen. Dnevni boravak je takođe smešten u zoni prizemlja, a da bi se zidna opeka uspešno sagledala u svakom trenutku, dnevni boravak je opasan drvenim ramovima, umesto punim zidovima. Ramovi izgledaju nedovršeno, jer odaju utisak kao da bi u svakom trenutku trebalo da se ispune da bi bili kompletne zidne površine. Dekoracija u enterijeru ukazuje na intimne porodične trenutke – klavir u dnevnom boravku, uramljene slike ultrazvuka kada je žena arhitekte bila trudna, samo su dokazi toplih detalja koji oplemenjuju industrijski prostor.

Mobilijar dnevnog boravka koncentrisan je oko kamina dimenzija dvostruke spratne visine. Zona spavanja podeljena je u dva segmenta – u jedan se stupa iz dnevnog boravka, a drugi je ekstenzija u koju se ulazi iz vrta. Modernistički stakleni kubus pokriven je drvenim panelima čijim se razmicanjem kontroliše količina svetlosti, a fasadno platno je dinamično i mobilno. Fokus celog doma je koncentrisan na vrt i drvo koje je simbolično postavljeno u samo središte.

Na zidu od opeke kojim je parcel opasana napravljeni su otvori, zahvaljujući kojima vrt komunicira s ulicom i neposrednim okruženjem. Arhitekta je vešto napravio ravnotežu između nasleđa koji objekat ima, a kog porodica koja u njemu živi nije htela da se odrekne i savremenih potreba stanovanja.

www.jonathantuckey.com

Fotografije: James Brittain 

Tags:
Povezane teme

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.

LIVING

Neka cvetni miris proleća uđe u tvoj dom

Odmaraš u izolaciji? Ili radiš kod kuće? Ili si ipak aktivna shodno dozvoljenim merama? Ne zaboravi da ipak na kraju dana kažeš sebi “Divna si! Hrabra si!” Da, zaslužuješ da uživ...

LIVING

Kako maksimalno iskoristiti potencijale rasvete u enterijeru?

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente amb...

LIVING

NAJMANJI DEO DOMA NA ISPITU: 10 grešaka u dizajnu zbog kojih ne volite svoje kupatilo

Verujući da je kupatilo mesto “nužne potrebe” u kojem se zadržavamo samo onoliko koliko moramo, uređenju ove važne prostorije u svom domu obično ne posvećujemo mnogo pažnje.

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek.

LIVING

Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo gran...

LIVING

Brokat u trendu: dah kraljevskih palata u vašem domu

Kada pomislite na brokat, verovatno će vam odmah na pamet pasti nameštaj u Versajskoj palati ili zavese u salonskom stanu.

LIVING

Kako da svoj dom učinite istinskom oazom mira i lepote?

Svakodnevno se susrećemo sa novim pokušajima objašenjenja pojma zen. Budističko učenje upućuje nas na svesnu pažnju, koncentraciju i meditaciju ali usmerenu ka sebi. Ka sopstvenom...