LIVING

Švajcarski maestro

Najpoznatiji živi arhitekta koji potiče iz Švajcarske (najpoznatiji ikada, ako se izuzme Le Corbusier) svoj prvi objekat projektovao je sa 16 godina i od tada je jasno definisao sopstvenu estetiku koja je vođena naglašenom geometrijom, strogom podelom unutrašnjeg prostora i bliskom konekcijom s lokacijom na kojoj se objekat nalazi.

Opus Marija Botte ponajviše je prepoznatljiv upotrebom opeke kao medija. Njegov možda i najznačajniji projekat je zgrada Muzeja moderne umetnosti u San Francisku (SFMOMA) izgrađen 1994. Sa 16.000 kvadratnih metara izložbenog prostora ovo je jedan od najvećih muzeja u Severnoj Americi po kvadraturi, a najveći u svetu u kategoriji muzeja koji izlažu modernu umetnost. Nakon tri godine intenzivnog renoviranja SFMOMA je otvorena prošle godine za posetioce. Sama institucija SFMOMA osnovana je 1935, a zgrada koju je Botta projektovao podignuta je u čast 60 godina ove neprofitne organizacije. Sama struktura izgrađena je na nekadašnjem parkingu, a kao koncept iskorišćen je 40 metara visok cilindar, zasečen na vrhu kako bi se obezbedilo što više prirodnog osvetljenja.

Oko ovog hipertrofiranog geometrijskog tela izvedenog u crno-belom granitu organizovan je program umetničkih galerija. Ostatak zgrade materijalizovan je od crvene opeke. Tri godine renoviranja za muzej značile su povećanje spratnosti i korisne površine. Aneks Bottinom objektu izveo je norveški studio Snøhetta koji je Bottinoj postmodernističkoj angularnosti suprotstavio amorfnu strukturu upečatljive fasade od polimera fiberglasa. S ovom nadogradnjom Muzej dobija dodatnih 23.000 kvadrata. Četiri godine pre projekta u San Francisku Botta je dizajnirao muzej savremene umetnosti Watari, jedan od najznačajnijih u Istočnoj Aziji, koji održava četiri izložbe godišnje. Sam objekat definisan je uskom parcelom, oštrim uglovima, a u svom maniru Botta je monolitnu fasadu razbio staklenim atrijumom. Izložbeni prostor koncentrisan je na drugoj etaži, a zahvaljujući atrijumu, umetnine se mogu sagledati sa svake sledeće etaže. Možda i najbolji primer Bottine fascinacije opekom kao konstruktivnim materijalom i estetskim oruđem je muzej u Severnoj Karolini izgrađen 2010.

Upečatljiva vizuelna crta Bechtler muzeja savremene umetnosti je monolitni četvrti sprat koji daje utisak da levitira s obzirom na to da su niže etaže izvedene od stakla. Kubus od opeke oslonjen je na masivni pilon atipično zaobljene forme, dodatno kreirajući tenziju da kubus izložbenog prostora pritiska ostatak konstrukcije. Projekti kojim je Mario Botta fascinirao svet u najvećem broju su zgrade muzeja. Drugi najatraktivniji program su religiozni objekti.

Crkva San Giovanni Battista smeštena je u planinskom gradiću Mogno u Švajcarskoj. Kapela koja je postojala uništena je lavinom, tako da je kreirao sakralni objekat malih dimenzija i površine 123 kvadrata, ali je isti vizuelno više nego upečatljiv. Forma zasečenog cilindra u sebi krije enterijer mnoštva lukova koji su u maniru arhitekte napravljeni u kombinaciji crnog i belog kolorita. Iskonski program bogomolje isprepletan je sa novim arhitektonskim jezikom, a stakleni svod okružen kamenim cilindrom predstavlja simbol savladavanja prepreka, kao što je to snežna lavina iz 1986, koja je prvobitnu crkvu i devasitala.

Na planini Tamaro, takođe u Švajcarskoj, nalazi se kapela Santa Maria degli Angeli, cilindrična kamena struktura čiji je krov organizovan kao amfiteatar, a dugačka staza vodi do ivice planine sa koje se pruža pogled na krajolik. Bottin najveći religiozni objekat koji je osmislio je katedrala u francuskom gradu Evriju, u potpunosti napravljena od opeke, sa rečnikom koji je karakterističan za arhitektu – kombinacija zasečenog cilindra iz kog se razvija ostatak građevine koja je oko njega obmotana i formira unutrašnje dvorište. Na krovu katedrale postavljena su stabla i tako grupisana odaju formu oreola.

Umetnički izraz švajcarskog arhitekte predstavlja jasnu viziju definisanu strogom geometrijom koja na direktan način komunicira njenu namenu i mesto u savremenoj arhitekturi. www.botta.ch

Tags:
Povezane teme

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.

LIVING

Neka cvetni miris proleća uđe u tvoj dom

Odmaraš u izolaciji? Ili radiš kod kuće? Ili si ipak aktivna shodno dozvoljenim merama? Ne zaboravi da ipak na kraju dana kažeš sebi “Divna si! Hrabra si!” Da, zaslužuješ da uživ...

LIVING

Kako maksimalno iskoristiti potencijale rasvete u enterijeru?

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente amb...

LIVING

NAJMANJI DEO DOMA NA ISPITU: 10 grešaka u dizajnu zbog kojih ne volite svoje kupatilo

Verujući da je kupatilo mesto “nužne potrebe” u kojem se zadržavamo samo onoliko koliko moramo, uređenju ove važne prostorije u svom domu obično ne posvećujemo mnogo pažnje.

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek.

LIVING

Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo gran...

LIVING

Brokat u trendu: dah kraljevskih palata u vašem domu

Kada pomislite na brokat, verovatno će vam odmah na pamet pasti nameštaj u Versajskoj palati ili zavese u salonskom stanu.

LIVING

Kako da svoj dom učinite istinskom oazom mira i lepote?

Svakodnevno se susrećemo sa novim pokušajima objašenjenja pojma zen. Budističko učenje upućuje nas na svesnu pažnju, koncentraciju i meditaciju ali usmerenu ka sebi. Ka sopstvenom...