LIVING

Bračni par koji je stvorio savremeni dizajn

S velikim osećajem za avanturu, Charles i Ray Eames pretvorili su svoju radoznalost i entuzijazam u najpoznatije kreacije industrijskog dizajna 20. veka. Njihova jedinstvena sinergija modernom nameštaju dala je neponovljivu kombinaciju razigranog i funkcionalnog, elegantnog i jednostavnog. Bračni par Eames definisao je nameštaj za savremenog korisnika osmišljen kao amalgam utilitarnosti i svedenosti estetskog izraza...

Charles Eames rođen je 1907. u Sent Luisu, američkoj državi Mizuri, gde je pohađao Fakultet za arhitekturu. Ubrzo je bio izbačen sa te ustanove jer je bio zagovornik Franka Lloyda Wrighta, čija je progresivna arhitektura tada bila neshvaćena. Sa 23 godine osnovao je sopstveni biro. Ray Kaiser Eames rođena je 1912. u Kaliforniji. Slikarstvo je studirala u Njujorku, a nakon toga odlazi na Akademiju Cranbrook gde je upoznala budućeg supruga (venčali su se 1941.) i finskog dizajnera Eeroa Saarinena.

Rayeva je asistirala Saarinenu i Eamesu na svetskom takmičenju u izradi nameštaja, a trojac je kreirao stolicu pod nazivom Organic chair, koja se i danas proizvodi i deo je asortimana kompanije Vitra. Nakon venčanja bračni par Eames seli se u Kaliforniju gde intenzivno rade na oblikovanju šper-ploče, u periodu Drugog svetskog rata jedinog dostupnog materijala od drveta. Upravo u tom trenutku, kada je svet bio u krizi i nestašici, bračni par Eames svoj pristup dizajnu fokusirao je na kvalitetnom nameštaju namenjenom za srednju klasu, svakodnevnu upotrebu, sa multifunkcionalnim aspektom.

Otkada su se upoznali, Charles i Ray Eames posvetili su četiri decenije svog života kreirajući kompaktne jedinice za skladištenje, nameštaj koji se sklapa, sedišta za auditorijume, stadione i škole. Njihov rad je bio potraga za funkcionalnim i utilitarnim, a srž takvog koncepta ležao je u pomerljivim sedištima i naslonu mobilijara, kako bi se dala najbolja podrška ljudskom telu, što je postizano trodimenzionalnim površinama i fleksibilnim materijalima, kako bi se izostavila upotreba mebl-štofa i tapacirunga u oblikovanju nameštaja. Od 1946. stolica od šper-ploče DCW, koju su Eamesovi dizajnirali i patentirali, a koja se sastoji iz pažljivo spojenog mehanizma sedišta i naslona i dan-danas se nalazi u proizvodnji. U saradnji sa kompanijom Herman Miller dizajneri su koristili samo četiri različite vrste materijala – oblikovanu šper-ploču, plastiku ojačanu fiberglasom, savijenu i varenu čeličnu mrežicu i liveni aluminijum.

Fiberglas je bio rešenje kako da se nameštaj izvede iscela, bez spojnica, a dizajneri su to uradili u saradnji sa kompanijom Zenith Plastics, koja je do tad fiberglas koristila u proizvodnji delova borbenih aviona, dok je nameštaj od aluminijuma, zbog svoje izdržljivosti, korišćen za javne objekte, kao što su to bili aerodromi. Najbolji dokaz kako su dizajneri uspešno spajali tehnički aspekt materijala sa maštom jeste šezlong La Chaise, nastao 1948, direktno inspirisan skulpturama Gastona Lachaisea. Ovaj komad nameštaja izliven je od dve plastične ljuske postavljene na hromiranim nogarama i postolju od hrastovog drveta. Zbog visoke cene proizvodnje, nijedan šezlong nije prodan za života ovo dvoje dizajnera.

Njihov dugogodišnji, tačnije višedecenijski partner, švajcarska Vitra, odlučila je da komad nameštaja stavi u proizvodnju 1996, kao najbolji primer organskog dizajna bračnog para Eames. Ukoliko postoji jedan komad nameštaja koji je krunski dragulj bogate karijere ovih dizajnera, to je svakako fotelja Eames Lounge Chair nastala 1956. godine, inspirisana oblikom rukavice za bezbol. Kritičari su opisali fotelju kao interpretaciju za 20. vek britanske klub-fotelje iz 19. veka, zasnovane na komforu onog ko u njoj sedi. A komfor i udobnost u samoj su srži njihovog stvaralaštva.

Fotelja je od dana kada je patentirana puštena u proizvodnju i danas jednako uspešno drži primat luksuza industrijskog dizajna. Pored izrade nameštaja, Eamesovi su kreirali dekorativne elemente zasnovane na folkloru i tradiciji indijanskih plemena, tekstil, grafike koje su pretvorene u postere.

Koji god da je bio predmet njihovih interesovanja, od arhitekture do umetnosti, Charles i Ray Eames ostali su upamćeni kao neverovatni entuzijasti koji su stvarali za bolje sutra drugih.

Tags:
Povezane teme

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.

LIVING

Neka cvetni miris proleća uđe u tvoj dom

Odmaraš u izolaciji? Ili radiš kod kuće? Ili si ipak aktivna shodno dozvoljenim merama? Ne zaboravi da ipak na kraju dana kažeš sebi “Divna si! Hrabra si!” Da, zaslužuješ da uživ...

LIVING

Kako maksimalno iskoristiti potencijale rasvete u enterijeru?

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente amb...

LIVING

NAJMANJI DEO DOMA NA ISPITU: 10 grešaka u dizajnu zbog kojih ne volite svoje kupatilo

Verujući da je kupatilo mesto “nužne potrebe” u kojem se zadržavamo samo onoliko koliko moramo, uređenju ove važne prostorije u svom domu obično ne posvećujemo mnogo pažnje.

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek.

LIVING

Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo gran...

LIVING

Brokat u trendu: dah kraljevskih palata u vašem domu

Kada pomislite na brokat, verovatno će vam odmah na pamet pasti nameštaj u Versajskoj palati ili zavese u salonskom stanu.

LIVING

Kako da svoj dom učinite istinskom oazom mira i lepote?

Svakodnevno se susrećemo sa novim pokušajima objašenjenja pojma zen. Budističko učenje upućuje nas na svesnu pažnju, koncentraciju i meditaciju ali usmerenu ka sebi. Ka sopstvenom...