grazia

LIVING

Kreativnost s predumišljajem

Mlada, ali već afirmisana slovenačka umetnica veruje u neverovatnu moć i uticaj dizajna, vešto i suptilno se poigrava ikonama i stereotipima, vodi se isključivo velikim izazovimai kao konzument apsolutno uživa u svemu što njen duh proizvede

“Moji snovi su moja realnost i upravo to je najlepši deo onoga što radim”, rekla je nedavno Nika Zupanc u razgovoru za magazin Casaviva. Zvezda slovenačkog dizajna će uskoro doći i u našu prestonicu (na BDW), a nedavno je čuveni dizajn-epicentar u Milanu, “Superstudio Piu” ponovo bio “začinjen njenim buntovnim melodijama”. Tu je ova mlada dama intrigantnog duha predstavila svoju novu porodicu predmeta nazvanu “Prohujalo sa vihorom”, unutar “Paviljona vetra” izvedenog uz pomoć jedinstvenog modularnog fasadnog sistema Qbiss kompanije “Trimo”. 2010 se na Sajmu nameštaja u Milanu predstavila linijom proizvoda dizajniranom za renomirani itaijanski brend Moooi. Odmah po završetku Akademije lepih umetnosti i dizajna otvorila je sopstveni studio. Njena najveća ljubav je dizajn nameštaja. Godine 2004. Britanski savet odabrao ju je kao mladog profesionalca koji najviše obećava u projektu “Zvezda u usponu nove Evrope”. Između 2005. i 2008. prikazivala je svoje radove svuda – od “100% Design i Designersblock” u Londonu, na Izložbi mladih talenata u Hong Kongu, “Review Gallery” u Centru za arhitekturu i dizajn “The Lighthouse” u Glazgovu, pa do izložbi Salona u Milanu. Od 2008. godine  sarađuje sa kućama “Moooi” i “Moroso”.

Vaš dizajn pleni dozom privlačnog humora, ali i nostalgije. Kako uspevate da pomirite modernost i retro duh?

- Težim da radim s ikonama, koje su nam svima poznate ili smo ih svesni, čak i podsvesno. Ali, volim da ih prenosim upotrebom novih materijala i uz eksploziju novih tehnologija. Odabranim predmetima i temama pomeram granice estetike i spekulišem novim vizuelnim kodovima koji iskrivljuju već postojeća ili unapred definisana značenja.

Šta je vaša definicija dizajna?

- Verujem da je pripovedanje (pričanje priče), prvo i osnovno - veoma važan deo savremenog dizajna. Mislim da moderna fraza “forma prati funkciju” još važi, samo je njeno značenje u novom milenijumu nešto prošireno. Smatram da je emotivna vrednost proizvoda neophodna funkcija i nikad nije samo ukras ili dekoracija. Verujem da dizajn može da ima moć političke izjave, koja može da izmeni način našeg razmišljanja i način našeg života. Danas možete da tematizujete različite teme ili subjekte i upotrebite dizajn kao sredstvo za širenje novih značenja u društvu.

Koliko su, po vama, emocije bitne za ono što radite?

Nikad ne dizajniram za neku neidenti-fikovanu masu korisnika. U dizajnerskom procesu, obično razmišljam o specifičnoj osobi. Dizajn je uvek izražavanje ljubavi prema nekome ili nečemu. Verujem da samo time eventualno možete da dotak-nete i mase!

POTPISI:

Gore: Portret Nike Zupanc; Iz nove porodice predmeta “Prohujalo sa vihorom” - jedna od kolevki (levo); ”Paviljon vetra” nedavno predstavljen u Milanu (pored); Očaravajuća rasveta “Crne trešnje” i  lampa “Lolita” (desno)

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

7 novih trendova u dizajnu enterijera koji će začiniti vaš dom

2023. je godina ponovnog cvetanja nakon duge, hladne hibernacije.

LIVING

Osmeh kao antidepresiv: Smejte se i kad vam nije do smeha.

Studije su pokazale da osmeh može pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću, čak i da smanjite bol.

LIVING

9 upečatljivih detalja koji će ušuškati vaš dom ove zime

Stižu nam sivi dani, i to znači da je vreme za "utopljavanje" životnog prostora.

LIVING

Započnite dan zdravo!

Jedan od super obroka za to je tost sa tunom i avokadom.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.