grazia

LIVING

Nesvakidašnji enterijer salona nameštaja GIR

GIR Store je salon nameštaja na Novom Beogradu iza kog stoji GIR, kraljevačka fabrika i jedan od najvećih izvoznika nameštaja od punog drveta u regionu bivše Jugoslavije.

Fabrika je kao zadatak postavila kreiranje prostora u kom se neće samo prodavati nameštaj nastao u fabrici u Kraljevu, već i kupcima obezbediti edukativni sadržaj koji bi im približio sam proces izrade nameštaja i njegovo kombinovanje sa komplementarnim dizajnom drugih proizvodjača. Najveći izvor inspiracije bila je fabrika, a naročito lako pomerljivi elementi koje radnici koriste u svakodnevnom radu a koje je studio AUTORI transponovao na ovaj projekat enterijera kroz objekte izradjene od masiva hrastovine i čelika, specijalno izrađene za potrebe salona.

Svedeno prostorno uređenje sa neutralnom paletom boja u fokus stavlja nameštaj od drveta. Ulazni deo sa spratnom visinom od šest metara predstavlja zonu Experience point koji za temu ima doživljaj čitavog ciklusa – od pošumljavanja do iskorišćenja i poslednjeg derivata drveta. Zavese duge za celu duplu spratnu visinu omogućuju laku promenu atmosfere prostora, od zatvorene i fokusirane na određene elemente do prohodne i otvorene, atmosfere koja spaja sve ostale elemente GIR Store-a. Posetioci u ovom delu prostora stiču jedinstveno iskustvo koje im pomaže u sagledavanju dizajna koji ih očekuje u ostalim zonama salona.

Ovde se srećete sa drvetom u raznim oblicima i fazama obrade. Prisustvo zelenila u svim zonama prostora je još jedna veza sa prirodom, odnosno ključnim ambijentom iz kojeg GIR crpi inspiraciju. Senke krošnji i sobne biljke nose prepoznatljivu atmosferu sa kojom je lako identifikovati se i doživeti je prijateljskom. Za podnu oblogu u celom salonu odabran je svetli teraco sa diskretnom granulacijom kamena, kao svedena podloga za GIR i GIR-u srodan nameštaj. Dominantnu zidnu površinu zauzima natur beton kao kontrast idealno obradjenim površinama nameštaja od drveta. Prizemlje i galeriju ovog prostora od 350 kvadratnih metara povezuje glavni skulpturalni element u prostoru, belo spiralno stepenište. Zavese kao ambijentalne pregrade se ponavljaju kroz prizemlje i galeriju i odvajaju zone.

U njima se, pored nameštaja mladog brenda GIR, nalaze i komadi belgijskih brendova Ethnicraft i Universo Positivo koji nastaju u fabrici u Kraljevu, ali i komadi takozvanih „satelit“ brendova koje je studio specijalno birao za ovaj prodajni prostor. Specijalno mesto u salonu zauzimaju umetnička dela i dizajn domaćih autora. Sve navedeno kreira mesto susreta kreativnih sila Srbije i regiona koje za cilj ima umrežavanje, bogat program i visoku frekvenciju dizajna. 

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Osmeh kao antidepresiv: Smejte se i kad vam nije do smeha.

Studije su pokazale da osmeh može pomoći da se nosite sa stresom, anksioznošću, čak i da smanjite bol.

LIVING

9 upečatljivih detalja koji će ušuškati vaš dom ove zime

Stižu nam sivi dani, i to znači da je vreme za "utopljavanje" životnog prostora.

LIVING

Započnite dan zdravo!

Jedan od super obroka za to je tost sa tunom i avokadom.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

LIVING

Neumorna glumica: Sara Džesika Parker dizajnira tapete

U saradnji sa prijateljem, glumica je kreirala preslatke dezene sa motivima cveća, pruga i kockica.

LIVING

Vaš lokalni ekspert sada je još bliže: iSTYLE dolazi u TC Galerija

Iskoristite neverovatne popuste i osvojite MacBook Air

LIVING

Doživite leto kroz milijardu boja

Osetite, vidite, zabeležite i snimite sve detalje i momente koji su vam važni.

LIVING

Najbolje mesto za odmor prema vašem horoskopskom znaku

Neka zvezde odaberu vašu narednu destinaciju.