grazia

LIVING

Nesvakidašnji enterijer salona nameštaja GIR

GIR Store je salon nameštaja na Novom Beogradu iza kog stoji GIR, kraljevačka fabrika i jedan od najvećih izvoznika nameštaja od punog drveta u regionu bivše Jugoslavije.

Fabrika je kao zadatak postavila kreiranje prostora u kom se neće samo prodavati nameštaj nastao u fabrici u Kraljevu, već i kupcima obezbediti edukativni sadržaj koji bi im približio sam proces izrade nameštaja i njegovo kombinovanje sa komplementarnim dizajnom drugih proizvodjača. Najveći izvor inspiracije bila je fabrika, a naročito lako pomerljivi elementi koje radnici koriste u svakodnevnom radu a koje je studio AUTORI transponovao na ovaj projekat enterijera kroz objekte izradjene od masiva hrastovine i čelika, specijalno izrađene za potrebe salona.

Svedeno prostorno uređenje sa neutralnom paletom boja u fokus stavlja nameštaj od drveta. Ulazni deo sa spratnom visinom od šest metara predstavlja zonu Experience point koji za temu ima doživljaj čitavog ciklusa – od pošumljavanja do iskorišćenja i poslednjeg derivata drveta. Zavese duge za celu duplu spratnu visinu omogućuju laku promenu atmosfere prostora, od zatvorene i fokusirane na određene elemente do prohodne i otvorene, atmosfere koja spaja sve ostale elemente GIR Store-a. Posetioci u ovom delu prostora stiču jedinstveno iskustvo koje im pomaže u sagledavanju dizajna koji ih očekuje u ostalim zonama salona.

Ovde se srećete sa drvetom u raznim oblicima i fazama obrade. Prisustvo zelenila u svim zonama prostora je još jedna veza sa prirodom, odnosno ključnim ambijentom iz kojeg GIR crpi inspiraciju. Senke krošnji i sobne biljke nose prepoznatljivu atmosferu sa kojom je lako identifikovati se i doživeti je prijateljskom. Za podnu oblogu u celom salonu odabran je svetli teraco sa diskretnom granulacijom kamena, kao svedena podloga za GIR i GIR-u srodan nameštaj. Dominantnu zidnu površinu zauzima natur beton kao kontrast idealno obradjenim površinama nameštaja od drveta. Prizemlje i galeriju ovog prostora od 350 kvadratnih metara povezuje glavni skulpturalni element u prostoru, belo spiralno stepenište. Zavese kao ambijentalne pregrade se ponavljaju kroz prizemlje i galeriju i odvajaju zone.

U njima se, pored nameštaja mladog brenda GIR, nalaze i komadi belgijskih brendova Ethnicraft i Universo Positivo koji nastaju u fabrici u Kraljevu, ali i komadi takozvanih „satelit“ brendova koje je studio specijalno birao za ovaj prodajni prostor. Specijalno mesto u salonu zauzimaju umetnička dela i dizajn domaćih autora. Sve navedeno kreira mesto susreta kreativnih sila Srbije i regiona koje za cilj ima umrežavanje, bogat program i visoku frekvenciju dizajna. 

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

LIVING

Mesto koje nas spaja

Šoping centar Stadion proslavlja Međunarodni dan porodice.  

LIVING

Renovirate kupatilo? Probajte boho stil

Ovo je deset primera savršeno sređenih kupatila.

LIVING

28 kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Probudite dete u sebi i odlično se zabavite!

LIVING

Najlepša uskršnja dekoracija

Unesite duh praznika u svoj dom.

LIVING

Zavirite u stan Novaka Đokovića

Ovaj stan u Majami Biču vredi vrtoglavih 6 miliona dolara.

LIVING

Mali rituali koji vam mogu spasiti vezu ili brak

Aktivnosti koje obavljate zajedno, svakog dana po samo nekoliko minuta, mogu znatno poboljšati kvalitet celog odnosa.

LIVING

Poznati parovi nekad i sad

Koliko su se poznati parovi promenili od početka veze?

LIVING

Prolećni trendovi u uređenju enterijera

Evo kako dizajneri enterijera "ažuriraju" izgled svog doma u novoj sezoni.

LIVING

Novo ljubavno gnezdo Ričarda Gira i Alejandre Silve: Unutar 10 miliona vredne vile iz georgijanskog perioda

Poznati glumac kupio je mnogo manju vilu u odnosu na onu koju je prethodno posedovao, ali nestvarno lepu.

LIVING

12 najlepših biljaka koje možete pokloniti dragoj osobi za bilo koju priliku

Odlučili ste da poklonite biljku, ali ne znate koju? Evo predloga!