LIVING

Predeo naslikan snagom ideje

Čitavu deceniju mladi pančevački umetnik Vuk Vučković istrajan je u ideji da svojim kreativnim zanosom istraži ljudsku intimu, unutrašnji i spoljašnji svet koji ga čine i okružuju. Slikar je danas postao najpoznatiji po seriji slika pod nazivom Gradovi koje na živopisan način predstavljaju umetnikovu ljubav prema putovanjima, ali i njegovu nameru da svetu podari sliku nekog optimističnijeg sutra 

Svoju prvu izložbu imao je 2007. Za deset godina kreativnog stvaralaštva iza mladog umetnika nalazi se preko 120 samostalnih i kolektivnih izložbi, 12 nagrada i priznanja, čineći ga jednim od najuspešnijih umetnika nove generacije na našim prostorima. Od 2015. pokrenuo je sopstveni brend Wolf Art s ciljem promovisanja kulture i umetnosti. Poput njegovih slika izvedenih u tehnici ulje na platnu, Vučković je večno radoznao i istrajan da njegova umetnost poprimi internacionalne razmere.

Danas ste prepoznatljivi zahvaljujući seriji slika upečatljive estetike koje prikazuju svetske metropole. Kako ste došli na ideju da spojite slikarstvo sa urbanizmom jedne sredine?

Seriju Gradovi započeo sam slikom Beograda. Cilj mi je bio da izdvojim sve objekte koji su karakteristični za ovaj grad i prikažem ga u njegovom najlepšem izdanju. Tek nakon nekog vremena od završetka slike Beograd, uvideo sam koliko mi je prijao čitav proces rada i pomislio sam da bi to mogla da bude serija, koja će pored srpskih gradova uključiti i mnoge svetske. Putovanja su mi oduvek bila najlepše provedeno vreme, a slikarstvo je jednostavno moj stil života. Valjda je taj spoj prirodno došao.

Da li postoji grad koji vas posebno nadahnjuje i inspiriše?

Ne bih mogao da izdvojim ni jedan grad posebno. Inspiriše me sam proces rada – istraživanje, upoznavanje. Rad na slici Beograd, koji svakodnevno posećujem i odlično poznajem, bilo mi je podjednako interesantno, kao i slikanje Čikaga, koji tek planiram da posetim po prvi put. Moja namera je da kroz ovu seriju slika podstaknem u posmatraču želju da proširi svoje znanje o kulturi i istoriji gradova koje slikam. Pokušavam da se borim se za očuvanje lepote grada i podsetim na nju.

Gradove radite u tehnici ulje na platnu. Koliko vremena iziskuje svaka slika i kakvo je istraživanje potrebno pre samog slikanja, obzirom da prikazujete realistične urbane sredine?

Slikanju pristupam veoma ozbiljno, pedantno i proračunato. Slike su veoma detaljne i potrebno mi je puno samodiscipline i strpljenja da izvedem svoju zamisao. Rad na novoj slici otpočinjem učenjem o gradu - gledanjem dokumentaraca, proučavanjem turističkih vodiča, čitanjem, gledanjem mapa. Uporedo radim na prikupljanju vizuelnog materijala. Potom pravim detaljnu skicu na kojoj uklapam objekte koje želim da se nađu na slici (svaka slika ima preko 300 objekata). Taj proces traje oko mesec dana, a zatim počinjem da slikam. Izvedba mi je najbitnija i ne stajem dok nisam potpuno zadovoljan. Sve ukupno, na jednoj slici radim i preko 1000 sati. Trudim se da svaka sledeća slika bude bolja od prethodne.

Vaši raniji radovi imao je mnogo više edgy crtu, što se vidi iz vaših kolekcija Scanman i Fetiš. Šta vas je zainteresovalo da u svojim radovima prikažete elemente koji u glavnom imaju fetišističku konotaciju?

U svojim ranijim radovima bavio sam se slikanjem savremenog čoveka, njegovog unutrašnjeg i spoljnog sveta. Zanimalo me je da istražim ljudsku intimu. Fetiš predmeti su mi bili, pre svega, izuzetno vizuelno zanimljivi. Njihov dizajn, materializacija i preispitivanje njihove upotrebne svrhe činilo mi se kao plodna tema za slikanje.

Gledajući prvu seriju slika Izgubljeni raj vidljivi su tehnika i motiv specifičan za Pola Gogena... Da li biste mogli da izdvojite umetnike koji su vama služili kao nadahnuće?

Moja prva serija slika Izgubljeni raj nastala je još tokom studentskih dana. Tada sam svakako imao puno uzora iz istorije umetnosti i pokušavao sam da učim od njih, nekada bukvalno imitirajući njihovo slikarstvo. Kako sam kog umetnika otkrivao, njegov uticaj pojavljivao  se i u mom radu, tako da se tu pored Gogena može naslutiti Matis, Van Gog, Rembrant, Šile, Brojgel, Boš, Hokni…   Taj period mi je bio dragocen - omogućio mi je da za kratko vreme naučim da baratam mnoštvom stilova i tehnika, koje danas primenjujem u svom slikarstvu.

Od vaše prve izložbe 2007. do danas zabeležili ste značajan uspeh. Da li biste mogli definisati najbitnije momente vaše profesionalne karijere i postoje li neki predstojeći projekti kojima se naročito radujete?

Prošlo je deset godina od tada i trudio sam se da ne propuštam šanse. To su kao neke stepenice koje idu unedogled i najlakše je ukoliko sve uradite na vreme. Na početnu karijere najbitnije mi je bilo da svoj rad što češće predstavljam na izložbama, kako samostalnim, tako i kolektivnim, jer je to najbolji način za mladog umetnika da dobije svoje mesto na sceni. Tada su mi značajne bile i nagrade i priznanja koje su mi dodelili ljudi iz moje struke, jer su mi potvrdile da sam na pravom putu i motivisale me za dalji rad. Sada, kada sam stekao određenu sigurnost u svoj rad, trudim se da se veoma koncentrisano posvetim svom slikarstvu i predstavim ga i na internacionalnom nivou. Ove godine, pored Beograda, očekuju me izložbe u Njujorku i Londonu i to me veoma raduje i motiviše.

Pored originalnih slika, svaki od motiva koji crtate izrađujete i u formi digitalnih grafika, koji su i komercijalnog tipa. Da li ste zadovoljni odzivom na koji ste naišli? Da li je spisak porudžbina sada već internacionalnog tipa?

Pre dve godine zajedno sa svojom devojkom osnovao sam umetnički studio Wolf Art koji objedinjuje proizvodnju i prodaju grafika, kao i srodnih umetničkih i kreativnih proizvoda rađenih prema likovnim motivima sa mojih slika. Zamisao nam je bila da svetu u nekom lepšem svetlu prikažemo Srbiju, njene gradove, kulturu i umetnost. Veoma smo zadovoljni odzivom i grafike Wolf Art su do sada otišle u sve delove sveta.

www.vukvuckovic.com;

www.wolfart.studio 

Fotografije: Milan Kolarski

Tags:
Povezane teme

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.

LIVING

IKEA predlaže kako da napravite dečje šatore od njihovog nameštaja

Mnoga deca će leto provesti kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

LIVING

Narandžasti kauč u enterijeru - 5 ideja

Koliko puta ste u salonu nameštaja sa oduševljenjem pogledali žute, narandžaste ili crvene kauče, a ipak se odlučili za neutralne nijanse?

LIVING

10 SAVETA DIZAJNERA: kako da od doma ne napravimo skladište

Sigurno vam zvuči poznato: šetate salonom nameštaja, ugledate predmet koji bi bio “apsolutno savršen” za vaš dom i kupite ga bez razmišljanja, samo da biste se na kraju zapitali, g...

LIVING

Kako urediti letnju terasu: 5 modernih predloga

Majski dani su stigli, a to znači da je pravo vreme da uredite svoju terasu. Bez obzira na veličinu, uz malo mašte (i naše predloge) možete kreirati savršeno mesto za opuštanje. Ka...

LIVING

SUD DIZAJNERA: Oslobodite dnevnu sobu suvišnih stvari

Ma u kom se pravcu kretala moderna arhitektura, dnevna soba ostaje prostor za okupljanje porodice i gostiju.

LIVING

KAKO PRAVILNO ODNEGOVATI PAPRAT: Moj stan je zelena oaza

Stan vam nije baš velik, ali vam se čini da je polumračan? Imamo predlog kako da ga učinite udobnijim i svetlijim: unesite paprat.

LIVING

Neka cvetni miris proleća uđe u tvoj dom

Odmaraš u izolaciji? Ili radiš kod kuće? Ili si ipak aktivna shodno dozvoljenim merama? Ne zaboravi da ipak na kraju dana kažeš sebi “Divna si! Hrabra si!” Da, zaslužuješ da uživ...

LIVING

Kako maksimalno iskoristiti potencijale rasvete u enterijeru?

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente amb...

LIVING

NAJMANJI DEO DOMA NA ISPITU: 10 grešaka u dizajnu zbog kojih ne volite svoje kupatilo

Verujući da je kupatilo mesto “nužne potrebe” u kojem se zadržavamo samo onoliko koliko moramo, uređenju ove važne prostorije u svom domu obično ne posvećujemo mnogo pažnje.

LIVING

KLASICI U DOMU: Foteljama i stolicama iz polovine prošlog veka popularnost ne bledi

Trendovi dolaze i prolaze, ali dobar dizajn ostaje zauvek.

LIVING

Kako organizovati open space?

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept X/open space/X (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo gran...

LIVING

Brokat u trendu: dah kraljevskih palata u vašem domu

Kada pomislite na brokat, verovatno će vam odmah na pamet pasti nameštaj u Versajskoj palati ili zavese u salonskom stanu.

LIVING

Kako da svoj dom učinite istinskom oazom mira i lepote?

Svakodnevno se susrećemo sa novim pokušajima objašenjenja pojma zen. Budističko učenje upućuje nas na svesnu pažnju, koncentraciju i meditaciju ali usmerenu ka sebi. Ka sopstvenom...