LIVING

Vodič za odmor u kući

Naš dom je sigurna luka koja kako nama tako i našim ukućanima treba da pruži mir i sigurnost. Ukoliko nismo u mogućnosti da ostvarimo balans van zidova stana ili kuće, unutar njih prostor treba da bude posvećen odmoru, prikupljanju energije za aktivnosti koje nas čekaju u svakodnevnom životu. Pred vama su mali saveti pomoću kojih ćete svoj enterijer pretvoriti u utočište

ZONA BEZ TEHNOLOGIJE

Svedoci smo da je teško odvojiti se od telefona ili bilo koje elektronske naprave. Međutim, ukoliko želimo da ostvarimo mir u domu, neophodno je postaviti granice koje uključuju stvaranje zen prostora u kojem nema mesta za sve ono što nas može poremetiti ili nam stvoriti stres – bez televizora, telefona, pošte, a ovaj prostor najbolje je dekorisati neutralnim nijansama, zelenilom i prirodnim materijalima, da biste što lakše mogli da se prepustite odmoru. U ovo uključite još jednu osobu – neka to bude vreme osame u paru.

FENG SHUI SAVETI ZA ODMORAN DOM

Ukoliko želite miran san, najbolje je da je krevet orijentisan tako da ležeći u njemu, možete videti vrata sobe. Krevet orijentisan ka severnoj strani utiče na dublji san, a izbegavajte postavljanje ogledala preko puta kreveta koja po pravilu reflektuju energiju nazad.

STROGO ČIŠĆENJE

Nered – čak i kada je skriven iza vrata kredenaca ili ispod kreveta, donosi stres i nemir. Budite nemilosrdni i rešite se nepotrebnih stvari. Takođe, pazite na higijenu u stanu. Nemojte odlagati poslove koji vam možda deluju zamorno, kao što je pranje sudova ili brisanje prašine.

IZBEGAVAJTE DRAMU

U spavaćoj sobi izbegavajte dekorisanje predmetima sa sentimentalnom vrednošću, kao što su porodične fotografije i detalji koji evociraju neprijatan događaj ili osobu, poput stone lampe koju ste kupili sa bivšim partnerom.

POČETAK ILI KRAJ  DANA U ZELENILU

Ukoliko imate luksuz otvorenog prostora, iskoristite to i provedite svaki slobodan momenat u vrtu! Kreirajte sopstveni ritual boravka pod otvorenim nebom, bilo da je to ujutru kada pijete prvu kafu ili uveče uz večeru pod uključenim fenjerima. Neka socijalizacija s prijateljima u vrtu bude vaš nedeljni ili mesečni događaj, koji vredi iščekivati.

MOĆ SIMETRIJE

Najjednostavniji način da se ostvari vizualna mirnoća u enterijeru postiže se simetrijom, tj. postavljanjem mobilijara i nameštaja kao u ogledalu. Simetrična dispozicija daje osećaj haromičnosti – upravo ono čemu treba da težite u spavaćoj sobi.

STILIZUJTE KUTAK

Locirajte prostor u stanu koji je najviše zagušen stvarima i u potpunosti ga rearanžirajte. Knjige i dekorativne artikle organizujte na policama dok ne postignete savršen balans između punog i praznog. Trik profesionalaca – ofarbajte police upečatljivim koloritom i na ovaj komad postavite samo najlepše detalje.

MISLITE O MALIM STVARIMA

Pretvorite usamljeni kutak, nišu u zidu ili prostor iznad kamina u deo sobe od emotivne vrednosti. To ćete vrlo lako postići stavljanjem suvenira s putovanja ili umetničkih dela koja su napravila vaša deca. Neka jedan element dominira u ovom kutku i tretirajte ga kao umetnost na izložbi. Jedan pogled na ovakav sentiment stvara pozitivan osećaj i smiruje um.

AKTIVNOSTI KAKO DA BUDETE MIRNI U DOMU

Neka vaša spavaća soba miriše na lavandu.

Isključite mobilni telefon i odložite ga u fioku. Uradite to jednom dnevno u trajanju od sat vremena, najmanje.

Ukoliko imate kamin, iskoristite ga!

NAPRAVITE ČAURU

Kraljica Elisabetha I je sa razlogom stavljala pliš i taft kao baldahin – tkanina upija zvukove i dodatno greje krevet, što je idealno za kraljevski dobar san. Baldahin stvara osećaj prostora unutar prostora u spavaćoj sobi. Ima li išta udobnije od toga?

STVARANJE UTOČIŠTA U SPAVAĆOJ SOBI

INVESTIRAJTE U KVALITET

Dobar san je neophodan za zdravlje, sreću, čak i dobro raspoloženje. Samim tim kvalitetan dušek i posteljina su ključni faktori kojim se postiže dobar san. Odaberite tkanine od prirodnih materijala koji su za vas prijatni na dodir. Dnevno provodite osam sati spavajući. Od toga napravite doživljaj.

UČINITE OVAJ PROSTOR VAŠIM

Spavaća soba je najintimniji prostor u vašem domu i on u potpunosti mora da bude podređen vašim potrebama. Bademantil sa inicijalima, ritual promene posteljine nekoliko puta na nedeljnoj osnovi, omiljeno cveće na noćnom stočiću - detalji su ti koji će vas učiniti odmornim i spremnim za dan koji predstoji.

Fotografije: Profimedia

Tags:
Povezane teme

LIVING

5 DIY ideja za novogodišnju dekoraciju

Možete ukrasiti svoj prostor materijalima koje već imate i stvoriti elegantan i svečani ambijent.

LIVING

Najlepši luksuzni novogodišnji ukrasi 2021. godine

Ove godine želimo da stvorimo svečano raspoloženje što je ranije moguće: pustite album Frenka Sinatre, ukrasite jelku, odaberite odeću za novogodišnju zabavu i poklone za one koj...

LIVING

Art de la table: Dior postavlja svečani sto

Modna kuća Dior donosi dodatnu dozu magije za Božić, kolekcijom inspirisanom tradicionalnim lampama Luminarie, koje su ujedno bile i pozadina revije Dior Cruise 2021 u Pulji u It...

LIVING

5 karakteristika enterijera u slow living stilu

U potrazi za udobnošću, predlažemo da krenemo od spolja ka unutra kako bismo usporili i osetili svu draž života.

LIVING

Umetnost na porcelanu

Drevna priča o čuvenom francuskom porcelanu iz oblasti Limož započinje 1768. godine kada je pukom slučajnošću, otkriven kaolin, glavni sastojak za spravljanje porcelana, da bi usle...

LIVING

Elie Saab salon nameštaja otvoren u Milanu

ELIE SAAB i Corporate Brand Maison sa ponosom najavljuju otvaranje prvog ELIE SAAB salona u Milanu.

LIVING

6 načina da ukrasite svoj dom poput Francuskinja

Francuska estetika u najboljem izdanju.

LIVING

Suveniri iz Rima: nova kolekcija Gucci Decor

Nova kolekcija Gucci Decor posvećena je putovanju glavnim gradom Italije.

LIVING

Ogroman porast interesovanja za kupovinu nameštaja i dizajn enterijera: Ovo su trenutno najveći trendovi

Poslednjih meseci smo više vremena provodili kod kuće, što nas je nateralo da većinu energije i novca uložimo upravo u njeno opremanje.

LIVING

Tropicana: nova kolekcija posuđa Dior Maison

Nova kolekcija posuđa Dior Maison posvećena je Brazilu i podseća nas da u životu uvek postoji mesto za slavlje.

LIVING

Leto kod kuće: ljuljaška transformiše prostor i opušta telo

Ljuljaška ili fotelja za ljuljanje je idealna za dnevni boravak i terasu!

LIVING

Villa Cardo - minimalistička vila na jugu Italije

Predivna vila u Apuliji će učiniti da jedva čekamo da posetimo Italiju.

LIVING

H&M Home kolekcija inspirisana okeanom

Sa razmišljanjima o odmoru i zalascima sunca modna kuća H&M predstavila je svoju letnju kolekciju H&M Home.

LIVING

Ikea: novo izdanje torbe u duginim bojama

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Ikea lansira novu torbu za kupovinu limitiranog izdanja u duginim bojama.

LIVING

Hermes predstavlja novu kolekciju nameštaja

Hermes je objavio novu kolekciju nameštaja.