Da li ste čuli za šakšuka doručak? Kaloričan je, ali će vam i te kako prijati!

Šakšuka ili Shakshouka, u prevodu mešavina, jelo je iz Tunisa, ali se vrlo često može naći i na trepazama drugih arapskih zemalja, posebno u Maroku, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Libanu… Priprema se od povrća, uz dodatak jaja. Možete da pomislite da je slično našem satarašu ili bećarcu, jer su sastojci skoro pa identični. Ali, nije… ukus je potpuno drugačiji. Kumin i sitno mlevena ljuta paprika daju fantastičan, tipičan, prepoznatljiv šmek, a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus.

Sastojci:

  • 3-4 jaja
  • 500 g paradajza ili pelata
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 srednji luk
  • 2 crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • kumin, mlevena crvena paprika (čili), timijan, peršun, so i biber, prstohvat šećera

Priprema:

U dubokom tiganju na maslinovom ulju propržite naseckani luk, beli luk potom i papriku oko pet minuta. Ubacite, paradajz pire, na kockice naseckani paradajz so, biber, šećer i začine.

Poklopljeno dinstajte oko 10 minuta, promešajte nekoliko puta. Kašikom napravite mala gnezda pa u njih sipajte jaja. Kuvajte poklopljeno još desetak minuta, dok se jaja ne skuvaju. Kada sve bude gotovo pospite sitno naseckanim začinima: timijanom (majčina dušica) i peršunom.

Poslužite sa hrskavim tostom.

Foto: Shutterstock