GASTRO

Kruške - zdrave, slatke, a ne goje!

One su mekane, zlatnožute, sočne, slatke kao med. Tope se u ustima. Osim toga što su vrlo ukusne, kruške su poznate po svojim lekovitim svojstvima. Odličan su izvor energije: sadrže značajne količine monosaharida, a istovremeno i kompleks vitamina B, koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem. Bogate su i kalijumom, bakrom, magnezijumom, manganom. Predlažemo vam nekoliko slatkiša koje možete napraviti za tili čas i njima počastiti goste i svoje najmilije. I sladiti se do mile volje, jer – ne goje! To je voće s najmanje kalorija.

SAVET: Kada ih kupujete, birajte nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plesni, jer kruške brzo sazru posle branja. Takođe izbegavajte one sa smeđim mekanim kolutovima. 

Prosečna kruška ima svega oko 100 kalorija, što je pet odsto od dozvoljenog unosa kalorija u zdravoj ishrani. Međutim, nutritivna suplementacija koju vam kruška pruža je ogromna, a vlakna takođe pružaju i osećaj sitosti.

MAFINI S KRUŠKAMA

SASTOJCI:

450 g brašna

300 g krušaka

2 kašike praška za pecivo

1/4 kašičice cimeta

1/4 kašičice muskatnog oraščića

100 g šećera

2 jajeta

400 ml mleka

kesica vanilin-šećera

25 g mlevenih oraha

150 g maslaca

20 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Jaja umutite, kruške oljuštite, očistite i izrežite na kockice. U činiju s prosejanim brašnom dodajte prašak za pecivo, obični i vanilin-šećer, mlevene orahe, kockice krušaka, cimet i muskatni oraščić pa izmešajte. U činiju s umućenim jajima stavite rastopljeni maslac i dobro izmešajte. Postupno ulivajte mleko stalno mešajući. Smesu prelijte u činiju s mešavinom brašna, šećera, krušaka i oraha pa, mešajući, umutite testo. Kalupe za mafine obložite papirom, napunite ih testom do 2/3 visine i pecite na 200°C oko 15 minuta. Poslužite posuto šećerom u prahu.

KRUŠKE S ČOKOLADOM

SASTOJCI:

1 kg krušaka

1 pomorandža

1-2 kašike gustina

crna čokolada

PRIPREMA:

Kruške operite, oljuštite, izrežite na polovine i izdubite tvrđe delove. Stavite u posudu s tanko izrezanim kolutovima pomorandže. U posudu sipajte malo vode. Probarite pa dodajte prstohvat soli. Kuvajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Rastvorite gustin u malo hladne vode i dodajte u vodu uz mešanje. Kad postane proziran, završite kuvanje. Čokoladu stavite u posudu, a nju stavite u veću posudu s vodom i zagrevajte dok se čokolada ne rastopi. Kruške poslužite prelivene otopljenom čokoladom.

PITA OD KRUŠAKA, JABUKA I ŠLJIVA

SASTOJCI:

210 g maslaca 

240 g integralnog brašna 

180 g oštrog brašna 

90 g smeđeg šećera 

2 žumanca 

4 kašike mleka

NADEV

200 g šljiva (mogu i smrznute) 

2 kruške srednje veličine

1 velika jabuka 

sok jednog limuna 

2-3 kašike meda 

1 kašičica cimeta 

2 kašike skrobnog brašna

PRIPREMA:

Pećnicu zagrejte na 180°C, a kalup za pečenje premažite maslacem. Brašno i maslac pomešajte i izmrvite rukama da se što bolje povežu. Dodajte ostale sastojke i umesite testo. Trećinu testa odvojte, a ostalo razvucite na veličinu kalupa. Stavite testo u kalup tako što ga namotate na valjak i razmotate u kalupu. Izbodite ga viljuškom i pecite 10-12 minuta, tj. dok testo ne počne da dobija smeđu boju po rubovima. Ostalu trećinu testa razvaljajte i izrežite na trakice. Šljive raspolovite i izvadite koštice, kruške i jabuku oljuštite i izrežite na veće komade. Pomešajte voće s ostalim sastojcima i prebacite na dopola pečeno testo. Na vrh poslažite trake od testa u dva različita smera kako biste dobili mrežu. Rubove trake utisnite u rub testa. Pecite još oko 35 minuta, dok pita ne zamiriše i poprimi malo tamniju boju. Ohladite je i pospite šećerom u prahu.

JEDNOSTAVNI PUDING OD KRUŠAKA 

SASTOJCI:

4 velike kruške

200 ml soka od jabuka

20 g maslaca

50 g smeđeg šećera

malo cimeta

8 kašika slatke pavlake

3 žumanca

PRIPREMA:

Oljuštite kruške, očistite ih i izrežite na osmine. Stavite ih u posudu sa sokom od jabuka i maslacem i kuvajte 5-10 minuta (u zavisnosti od veličine krušaka) dok ne omekšaju. Sve propasirajte, dodajte šećer, pavlaku i cimet, vratite u posudu, dodajte žumanca i mešajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Sipajte u činije i poslužite ohlađeno. 

TOPLI KOLAČIĆI OD KRUŠAKA

SASTOJCI:

2 kruške

30 g zobenih pahuljica

20 g maslaca

40 g tamne čokolade

25 g šećera u prahu

20 g pistaća

PRIPREMA:

U većoj činiji promešajte zobene pahuljice, šećer u prahu i sitno naseckane pistaće, naseckanu ili krupnije izrendanu čokoladu. Dodajte maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Prstima umešajte sastojke kako biste dobili krupne grudvice. Ostavite u frižideru da se sastojci sjedine a maslac stvrdne. Kruške očistite i izrežite na krupnije kocke. Rasporedite ih u kalupe koje ste odabrali i namazali tankim slojem maslaca. Preko njih stavite smesu koja se u frižideru ohladila pa pecite u pećnici na 180°C. Posle 25 minuta, čupavi, mirisni kolačići su gotovi. Poslužite ih tople. 

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Trendovi u hrani: hleb u boji

Plavi sendviči, ružičasto-žute lepinje, hleb u duginim bojama - švedski kuvari uveli su u modu neobičan trend.

GASTRO

Napravite omiljeni napitak - Aperol Spritz

Aperol Spritz je jedan od najmodernijih letnjih koktela u Evropi.

GASTRO

Krem čorba od tikvica sa mirođijom

Ukoliko ste ljubitelj čorbica onda ne smete propustiti i ne isprobati ovaj recept!

GASTRO

Pljeskavice od tikvica

Predlažemo da ovog proleća tradicionalne pljeskavice zamenite pljeskavicama od tikvica.

GASTRO

Letnji kiš sa tikvicama

Predstavljamo vam recept za ukusan kiš sa tikvicama!

GASTRO

Tikvice punjene mesom i mocarelom

Ukoliko ne znate šta danas da pripremite za ručak, predlažemo sočne tikvice punjene mesom i mocarelom.

GASTRO

Rolnice punjene krem-sirom

Bilo da su pohovane, punjene, grilovane, u musaki, pasti ili deo nekog kolača – tikvice su odličan izbor za trpezu

GASTRO

Čizkejk brauni sa malinama

Ukusna mešavina koja će zadovoljiti i najveće gurmane.

GASTRO

Trendi hrana: sladoled od jorgovana

Španski kuvar pravi jedinstveni sladoled!

GASTRO

Banoffee torta sa karamelom (bez pečenja)

Mi volimo torte bez pečenja - naša omiljena je zdrava verzija Banoffee torte.

GASTRO

Rolat od mesa punjen pečurkama sa sosom od nara

Dobro poznatu mesnu deliciju možete poslužiti i hladnu, baš kao i kiselkasto-slatki voćni preliv.

GASTRO

Meso na inovativan način – Juneći gulaš

Neizostavno meso pripremljeno na tradicionalan, a opet inovativan način.

GASTRO

Ukusni sok od četiri citrusa

Ukusni kokteli puni vitamina jačaju imuni sistem i dovode telo u fomu.