GASTRO

Osvežavajuće limunade – recepti bez šećera

Limunada - u zdravoj verziji, odnosno bez šećera.

Predstavljamo vam tri domaća recepta za limunadu od lubenice, limuna i jagoda!

Kako napraviti limunadu?

Ništa ne osvežava tokom vrelih dana, kao hladna, kod kuće pripremljena limunada! Napitak napravljen na vodenoj bazi i citrusa izrazito hidrira telo i daje energiju. Sve to zahvaljujući vitaminu C i ... malo šećera. Ali, mi odustajemo od druge komponente u korist prirodnih alternativa!

Limunadu možete zasladiti medom ili javorovim sirupom. Upoznajte naše pravila:

1. Limunada sa medom

Limunada sa medom je veoma osvežavajuća i ide savršeno sa svežim začinskim biljem. Možete koristiti nanu ili matičnjak. Ovo klasično piće stimuliše bolje od kafe!

Recept:

1 litar vode
1-2 limuna
3 kašike meda
Prirodna aroma vanile

U šerpu sipajte toplu vodu i rastvorite med. Onda dodajte sok koji ste dobili ceđenjem limuna. Dodati malo vanile. Promešajte dobro, sipajte u staklenu bocu ili teglu i stavite u frižider. Servirajte limunadu sa nanom i kockicama leda.

2. Limunada od lubenice

Limunada od lubenice je osvojila sve prošlog leta. Ove godine želimo da se podseitimo ovog sjajnog ukusa i spremamo piće sa sokom od limuna i slatkog javorovog sirupa. Takođe preporučujemo alternativnu verziju - na osnovu kokosove vode!

Recept:

1 kg lubenica
1,5 litara vode
3 limuna
1-2 kašike javorovog sirupa
led

Očistite lubenicu od semena i izmiksirajte je u blenderu. Zatim sipajte dobijeni sok kroz cediljku da se odvoji od pulpe. Dodajte malo vode i javorovog sirupa. Sve sastojke dobro izmešajte. Limunadu sipati u bokal ili staklenu flašu i ostaviti u frižideru najmanje 3 sata. Servirati sa ledom i kriškom limuna.

3. Limunada od jagoda

Limunada od jagoda je savršeno sezonsko piće sa visokim sadržajem vitamina C! Takva mešavina je pravi saveznik naše lepote, koji ne samo da gasi žeđ, već umiruje vaš apetit za slatkišima!

Recept:

600 g svežih jagoda
2-3 kašike meda
1 litar vode
Sok od 2 limuna
led
bosiljak

Jagode staviti u posudu blendera, a zatim kroz sito usipati u bokal i dodati im limunov sok. Med rastvoriti u čaši tople vode i sipajte ga u tečnost od voća. Zatim dodati ostale sastojke i sve dobro izmiksirati. Ohladite pre serviranja u frižideru. Servirati limunadu sa ledom i bosiljkom.

Povezane teme

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama.

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...