grazia

GASTRO

Pasta na sprat

Taj­ne za sa­vr­še­na je­la u slo­je­vi­ma

*La­za­nje Jed­na­ko do­bro će po­slu­ži­ti sve vr­ste: do­ma­će, tek na­pra­vlje­ne, ili go­to­ve sve­že ili su­ve. Iako na pa­ko­va­nji­ma uglav­nom pi­še da ko­re za la­za­nje ni­je po­treb­no oba­ri­ti pre ne­go što poč­ne­te da ih ko­ri­sti­te, u sva­kom slu­ča­ju je bo­lje blan­ši­ra­ti ih mi­nut-dva i ohla­di­ti ih od­mah na­kon što ih oce­di­te. Ta­ko će pe­če­nje u rer­ni bi­ti ujed­na­če­ni­je, a ko­re će bo­lje upi­ti sos.

*Pa­la­čin­ke Ako že­li­te da ih pri­pre­mi­te do­sta vre­me­na una­pred, is­pe­ci­te ih ra­ni­je i osta­vi­te da se ohla­de. Po­tom ih re­đaj­te jed­nu na dru­gu, sta­vlja­ju­ći iz­me­đu njih po list pa­pi­ra za pe­če­nje. Uba­ci­te ih, za­tim, u od­go­va­ra­ju­će po­su­de s her­me­tič­kim po­klop­ci­ma i za­mr­zni­te na me­sec-dva. Ako vam sme­sa za pa­la­čin­ke bu­de gru­dvi­ča­sta, pro­ce­di­te je kroz ga­zu ili ce­dilj­ku.

*Njo­ki Sa­vr­še­ni su oni već go­to­vi jer će bi­ti čvr­šći. Ako, me­đu­tim, že­li­te da na­pra­vi­te svo­je do­ma­će, te­stu za njo­ke do­daj­te ja­je ili dva vi­še ne­go što je na­zna­če­no u osnov­nom re­cep­tu – ta­ko će bi­ti kon­zi­stent­ni­ji i na­kon pe­če­nja u rer­ni (osnov­ni re­cept i teh­ni­ke pri­pre­me njo­ka na­ći će­te u Sa­le&Pe­pe bro­ju iz sep­tem­bra 2007.).

*Pi­ri­nač Naj­bo­lji je Ar­bo­rio jer će do­bro upi­ti so­ko­ve iz so­sa, a pri­tom se ne­će ras­pa­sti. Me­đu­tim, ako vam ni­je do­stu­pan, upo­tre­bi­te bi­lo ko­ji pi­ri­nač krat­kog zr­na i ni­ka­ko ne­moj­te upo­tre­bi­ti one ko­ji su pret­hod­no de­li­mič­no ter­mič­ki ob­ra­đe­ni.

*Su­va te­ste­ni­na Iza­be­ri­te onu ko­ja će naj­bo­lje iz­dr­ža­ti ku­va­nje i ko­ja je krat­ka: pe­ne, ma­ka­ro­ne, ili čak iz­lo­mlje­ne bu­ka­ti­ne ili špa­ge­te. Da vam pa­sta ne bi pre­vi­še omek­ša­la to­kom pe­če­nja u rer­ni, kad je bu­de­te ku­va­li, ku­vaj­te je 2 mi­nu­ta kra­će ne­go što je na­zna­če­no na pa­ko­va­nju – na­kon pe­če­nja u rer­ni bi­će al den­te, ta­man ka­ko i tre­ba.

La­za­nje s ra­gu­om od jag­nje­ti­ne

Neiz­o­stav­na u sko­ro sva­či­joj is­hra­ni, la­za­nja se pu­ni soč­nim ra­gu­om ko­ji se to­pi u usti­ma a neo­do­lji­vo pod­se­ća na uku­se do­ma­će ku­hi­nje. Krem od ja­ja, si­ra i so­ka od li­mu­na mu da­je me­ko­ću i ka­rak­ter

za 6 oso­ba 

250 g sve­žih ko­ra za la­za­nje s ja­ji­ma, 800 g sit­no sec­ka­nog jag­nje­ćeg me­sa, 1 ma­nja gla­vi­ca ku­pu­sa, 150 g sec­ka­nog me­ša­nog po­vr­ća (šar­ga­re­pa, ce­ler i cr­ni luk), 3 ja­je­ta, 80 g ren­da­nog pe­ko­ri­na (ili dru­gog tvr­dog ov­čjeg si­ra), 1 li­mun, 7 ka­ši­ka ma­sli­no­vog ulja, so, bi­ber

1Pro­pr­ži­te jag­nje­će me­so u ti­ga­nju na 5 ka­ši­ka ulja sa sec­ka­nim po­vr­ćem, po­so­li­te, po­bi­be­ri­te, do­daj­te oko 2 ča­še to­ple vo­de i ku­vaj­te 20-30 mi­nu­ta.

2Oči­sti­te i ope­ri­te ku­pus, pa ga ise­ci­te na ma­nje ko­ma­de. Do­daj­te ga jag­nje­ti­ni, po­so­li­te i ku­vaj­te još 15 mi­nu­ta, do­da­ju­ći još ma­lo to­ple vde ako je po­treb­no. Raz­bij­te ja­ja u jed­nom su­du i umu­ti­te ih s ma­lo so­li i bi­be­ra, sa 60 g pe­ko­ri­na i so­kom od li­mu­na.

3Ku­vaj­te ko­re za la­za­nje 2 mi­nu­ta u klju­ča­loj, po­so­lje­noj vo­di u ko­ju ste do­da­li ka­ši­ku ulja, oce­di­te ih, is­pe­ri­te pod mla­zom hlad­ne vo­de i obri­ši­te ih. Po­re­đaj­te ih u jed­nom slo­ju na dno uljem pre­ma­za­nog va­tro­stal­nog ka­lu­pa, do­daj­te sloj ra­gua od jag­nje­ti­ne i kre­ma od ja­ja. Re­đaj­te slo­je­ve na isti na­čin dok sve sa­stoj­ke ne utro­ši­te, pa po­spi­te pre­o­sta­lim pe­ko­ri­nom.

4Po­klo­pi­te ka­lup li­stom alu­fo­li­je i pe­ci­te la­za­nje u rer­ni 30 mi­nu­ta na 180˚C, pa sklo­ni­te fo­li­ju, po­ja­čaj­te tem­pe­ra­tu­ru na 220˚C i pe­ci­te još 5-10 mi­nu­ta. Osta­vi­te la­za­nje da od­sto­je ne­ko­li­ko mi­nu­ta, pa ih po­slu­ži­te.

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 20 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 1,5 sa­ti

Tro­šak: 952-1.014 din.

545 kcal po por­ci­ji

Tor­ti­ca s bo­ra­ni­jom i pe­stom

Jed­na­ke pro­por­ci­je

Za sa­vr­še­nu tor­ti­cu na­pra­vi­te pa­la­čin­ke ko­je će bi­ti ma­lo ma­njeg preč­ni­ka od ka­lu­pa u ko­jem će­te ih re­đa­ti, ka­ko bi­ste ih uba­ci­li što lak­še. Ka­lup ob­lo­ži­te pa­pi­rom za pe­če­nje ko­ji ste pret­hod­no po­kva­si­li, oce­di­li i pre­ma­za­li is­to­plje­nim pu­te­rom – ta­ko će­te tor­tu iz­vr­nu­ti s iz­u­zet­nom la­ko­ćom. Da bi­ste je ise­kli a da se ne ras­for­mi­ra, osta­vi­te je na­kon pe­če­nja da se ras­hla­di, pa je ise­ci­te no­žem du­gač­kog i na­zu­blje­nog se­či­va. 

za 6 oso­ba

130 g bra­šna, 2 ja­je­ta, 0,5 l mle­ka, 400 g ze­le­ne bo­ra­ni­je, 600 g cr­ve­nog krom­pi­ra, 50 g li­sto­va bo­silj­ka, 30 g pi­njo­la (ili in­dij­skog ora­ha), po­la če­na be­log lu­ka, 50 g ren­da­nog par­me­za­na ili gra­na pa­da­na, 6 ka­ši­ka ma­sli­no­vog ulja, 60 g pu­te­ra, mu­škat­ni ora­ščić, so, bi­ber

1Sku­vaj­te krom­pir u lju­sci, sa­če­kaj­te da se ras­hla­di, olju­šti­te ga i ise­ci­te na ko­lu­to­ve. Oči­sti­te bo­ra­ni­ju i ku­vaj­te je u po­so­lje­noj, klju­ča­loj vo­di oko 10 mi­nu­ta, pa je oce­di­te i ise­ci­te na ko­ma­de.

2Za pa­la­čin­ke: po­me­šaj­te ja­ja sa 100 g bra­šna, raz­re­di­te sme­su sa 1,5 dl mle­ka, po­so­li­te je, po­bi­be­ri­te i osta­vi­te da od­sto­ji 30 mi­nu­ta. Na­pra­vi­te pe­sto ta­ko što će­te iz­blen­di­ra­ti bo­si­ljak s pi­njo­li­ma, be­lim lu­kom, par­me­za­nom, uljem i pr­sto­hva­tom so­li.

3Pr­ži­te pa­la­čin­ke u ti­ga­nju na pu­te­ru, for­mi­ra­ju­ći di­sko­ve ma­lo ma­njeg preč­ni­ka od ka­lu­pa u kom će­te ih pe­ći.

4Na­pra­vi­te be­ša­mel sos od 30 g pu­te­ra, pre­o­sta­log bra­šna i mle­ka, pa ga po­so­li­te, po­bi­be­ri­te i za­či­ni­te mu­škat­nim ora­šči­ćem.

5Ob­lo­ži­te du­bo­ki okru­gli ka­lup pa­pi­rom za pe­če­nje, pre­ma­ži­te ga pre­o­sta­lim pu­te­rom i u nje­mu re­đaj­te slo­je­ve pa­la­čin­ki, pe­sta, krom­pi­ra, be­ša­me­la i bo­ra­ni­je. Po­klo­pi­te tor­ti­cu alu­fo­li­jom i pe­ci­te je 25 mi­nu­ta na 180˚C, pa sklo­ni­te fo­li­ju i pe­ci­te još 5 mi­nu­ta. 

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 1,5 sa­ti

Ku­va­nje: 1,5 sa­ti

Tro­šak: 406-891 din.

420 kcal po por­ci­ji

Njo­ki sa si­re­vi­ma i su­vim vra­tom

Bez ima­lo gru­dvi­ca

Da bi­ste iz­be­gli stva­ra­nje gru­dvi­ca u so­su dok se ku­va, si­re­ve mle­ku do­daj­te je­dan po je­dan, ne­žno me­ša­ju­ći var­ja­čom. Za­tim, da bi da bi­ste sos odr­ža­li teč­nim, šer­pu u ko­joj se na­la­zi pre­ba­ci­te u ben-ma­ri (du­blji sud na­pu­njen vre­lom vo­dom) i po­vre­me­no pro­me­šaj­te ži­com. Ku­vaj­te po ma­nje ko­li­či­ne njo­ka od­jed­nom, a da se ne bi le­pi­le jed­na za dru­gu na­kon što ih oce­di­te, re­đaj­te ih na kr­pu il pa­pir za pe­če­nje, osta­vlja­ju­ći ma­lo pro­sto­ra iz­me­đu njih, i sa­če­kaj­te da se do­bro osu­še. 

za 6 oso­ba

800 g njo­ka, 300 g su­vog vra­ta, 2 dl mle­ka, 150 g ren­da­nog kač­ka­va­lja, 150 g sta­ri­jeg kra­vljeg si­ra, ise­če­nog na ko­ma­de, 120 g ren­da­nog par­me­za­na ili gra­na pa­da­na, 70 g pu­te­ra, žal­fi­ja, mu­škat­ni ora­ščić, so, bi­ber

1Sta­vi­te mle­ko da pro­vri, sma­nji­te va­tru i do­daj­te si­re­ve me­ša­ju­ći ujed­na­če­nim rit­mom. Po­bi­be­ri­te i za­či­ni­te mu­škat­nim ora­šči­ćem.

2Ne­ko­li­ko li­sto­va žal­fi­je pro­pr­ži­te na 50 g pu­te­ra, a su­vi vrat krup­no isec­kaj­te.

3Ku­vaj­te njo­ke u po­so­lje­noj klju­ča­loj vo­di, u ma­njim gru­pi­ca­ma, pa ih va­di­te per­fo­ri­ra­nom ka­ši­kom čim poč­nu da is­pli­va­va­ju na po­vr­ši­nu. Sta­vljaj­te ih u sud i za­či­ni­te ih s po­la ko­li­či­ne pu­te­ra sa žal­fi­jom.

4Deo njo­ka ras­po­re­di­te na dno va­tro­stal­nog ka­lu­pa pre­ma­za­nog pre­o­sta­lim pu­te­rom, pre­krij­te ih slo­jem is­to­plje­nih si­re­va i slo­jem sec­ka­nog me­sa, pa na­sta­vi­te da ova­ko re­đa­te slo­je­ve dok ne utro­ši­te sve sa­stoj­ke, za­vr­ša­va­ju­ći njo­ka­ma.

4Kad za­vr­ši­te, po­spi­te slo­jem par­me­za­na i pre­lij­te pre­o­sta­lim pu­te­rom sa žal­fi­jom, po­klo­pi­te alu­fo­li­jom i pe­ci­te oko 15 mi­nu­ta na 220˚C, pa sklo­ni­te fo­li­ju i pe­ci­te još 10 mi­nu­ta. Osta­vi­te njo­ke da od­sto­je par mi­nu­ta na­kon pe­če­nja, pa ih po­slu­ži­te.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 15 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 35 mi­nu­ta

Tro­šak: 1.153-1.929 din.

660 kcal po por­ci­ji

Mu­sa­ka od pi­rin­ča i lo­so­sa

Bez ko­sti­ju

Za jed­na­ke slo­je­ve lo­so­sa bez ko­sti­ju upo­tre­bi­te par jed­no­stav­nih teh­ni­ka. Pr­vo vr­ho­vi­ma pr­sti­ju opi­paj­te po­vr­ši­nu ri­be u sme­ru su­prot­nom od se­če­nja, da­kle od re­pa ka gla­vi i even­tu­al­ne ko­sti od­stra­ni­te po­mo­ću pin­ce­te. Da bi­ste ise­kli tan­ke šni­te pri­bli­žno jed­na­ke ve­li­či­ne, na­kon što ste opra­li i obri­sa­li lo­so­sa, sta­vi­te ga u za­mr­zi­vač na 20-30 mi­nu­ta, da me­so ma­lo očvr­sne, ali da se ne za­mr­zne.

za 6 oso­ba

350 g pi­rin­ča, 400 g fi­le­ta lo­so­sa, 1 l mle­ka, 80 g pu­te­ra, 2 ja­je­ta, 40 g ren­da­nog par­me­za­na ili gra­na pa­da­na, 1 ve­za me­ša­nog aro­ma­tič­nog bi­lja (maj­či­na du­ši­ca, mi­ro­đi­ja, ma­jo­ran, vla­šac ili po­ma­lo su­še­nih), so, bi­ber

1Ope­ri­te bi­lje, obri­ši­te ga i sit­no isec­kaj­te. Sta­vi­te mle­ko da pro­vri u šer­pi­ci, ma­lo ga po­so­li­te i do­daj­te pi­ri­nač. Pro­me­šaj­te i ku­vaj­te ga na ume­re­noj va­tri dok ne upi­je sve mle­ko.

2Pre­ba­ci­te pi­ri­nač u sud i za­či­ni­te ga sec­ka­nim bi­ljem, sve­že mle­ve­nim bi­be­rom i sa 60 g pu­te­ra, pa do­bro pro­me­šaj­te i osta­vi­te ga da se ras­hla­di.

3Oči­sti­te fi­le od even­tu­al­nih ko­sti­ju i ko­že, ope­ri­te ga i pa­žlji­vo obri­ši­te, pa ga ise­ci­te na tan­ke šni­te.

4Pi­rin­ču do­daj­te žu­man­ca umu­će­na s par­me­za­nom, a na­kon to­ga i be­lan­ca umu­će­na u sneg s ma­lo so­li.

5Pre­ma­ži­te va­tro­stal­ni sud pre­o­sta­lim, is­to­plje­nim pu­te­rom, pa na dno ras­po­re­di­te ta­nak sloj pi­rin­ča. Na nje­ga po­re­đaj­te sloj šni­ta lo­so­sa, po­so­li­te, po­bi­be­ri­te, pa re­đaj­te slo­je­ve na isti na­čin dok ne upo­tre­bi­te sve sa­stoj­ke, za­vr­ša­va­ju­ći pi­rin­čem. Pe­ci­te na 220˚C oko 20 mi­nu­ta, dok se na po­vr­ši­ni ne stvo­ri za­pe­če­na ko­ri­ca.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 15 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 40 mi­nu­ta

Tro­šak: 685-1.310 din.

525 kcal po por­ci­ji

Pi­ta od pa­ste i ke­lja

Savr­šen omo­tač

Taj­na ovog je­la je u omo­ta­ču na­pra­vlje­nom od li­sto­va ke­lja ko­ji mo­ra­ju pot­pu­no ob­u­hva­ti­ti i ob­mo­ta­ti pa­stu. Shod­no to­me, oda­be­ri­te ve­li­ke i zdra­ve li­sto­ve i, da bi sa­ču­va­li svo­ju ze­le­nu bo­ju, na­kon što ih blan­ši­ra­te od­mah ih po­to­pi­te u le­de­nu vo­du. Pa­žlji­vo ih oce­di­te i jed­nog po jed­nog obri­ši­te kr­pom ili ubru­som. Da bi­ste pu­nje­nje ujed­na­če­no ras­po­re­di­li iz­me­đu slo­je­va pa­ste, upo­tre­bi­te ku­hinj­ske hva­talj­ke.

za 6 oso­ba

350 g krat­ke pa­ste po že­lji, 800 g ke­lja, 200 g sla­ni­ne ise­če­ne na koc­ki­ce, 80 g pu­te­ra, 4 ja­je­ta, 3 ka­ši­ke ren­da­nog par­me­za­na ili gra­na pa­da­na, 3 ka­ši­ke pa­vla­ke za ku­va­nje, so, bi­ber

1Sa ke­lja iza­be­ri­te naj­lep­še i naj­zdra­vi­je li­sto­ve, ope­ri­te ih i osta­vi­te ih sa stra­ne. Ope­ri­te pre­o­sta­li kelj, obri­ši­te ga i ise­ci­te na tra­či­ce.

2Sta­vi­te do­sta vo­de da pro­vri, po­so­li­te je, pa u njoj pr­vo 2-3 mi­nu­ta blan­ši­raj­te ce­le li­sto­ve ke­lja, oce­di­te ih i sta­vi­te na kr­pu da se su­še. Od­stra­ni­te tvr­da re­bra iz li­sto­va. U is­toj vo­di blan­ši­raj­te i tra­či­ce ke­lja.

3Umu­ti­te ja­ja s pa­vla­kom i par­me­za­nom, pa ih po­so­li­te i po­bi­be­ri­te. Pro­pr­ži­te sla­ni­nu na 50 g pu­te­ra i do­daj­te joj tra­či­ce ke­lja. Po­so­li­te, po­bi­be­ri­te i pr­ži­te ne­ko­li­ko mi­nu­ta.

4Sku­vaj­te pa­stu, oce­di­te je i za­či­ni­te kre­mom od ja­ja. Ka­lup preč­ni­ka 22 cm pre­ma­ži­te pu­te­rom i ob­lo­ži­te ce­lim li­sto­vi­ma ke­lja, ta­ko da pre­la­ze pre­ko ivi­ca ka­lu­pa.

5Unu­tra re­đaj­te slo­je­ve pa­ste i ke­lja sa sla­ni­nom dok ne is­tro­ši­te sve sa­stoj­ke, pa po­klo­pi­te de­lo­vi­ma li­sto­va ko­ji pre­la­ze pre­ko ivi­ca ka­lu­pa, po­krij­te li­stom alu­fo­li­je i pe­ci­te 20 mi­nu­ta na 200˚C, pa uklo­ni­te fo­li­ju i pe­ci­te još 10 mi­nu­ta na 220˚C. Iz­vr­ni­te i po­slu­ži­te.

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 30 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 40 mi­nu­ta

Tro­šak: 391-931 din.

495 kcal po por­ci­ji

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni kolač sa lešnicima i džemom

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koji kada probate, ne možete da se zaustavite.

GASTRO

Recept dana: Preukusna pileća krem čorba

Odličan način da započnete nedeljni ručak, a može biti i samostalni obrok.

GASTRO

Recept dana: Slasne jabuke u šlafroku

Ukoliko volite palačinke, ovo je pravi predlog za vas!

GASTRO

Recept dana: Sjajna carska pita

Neka vam dan počne carski uz ovu preukusnu slanu đakoniju koja se očas posla pravi!

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Zdravija verzija slatkiša koju ćete poželeti odmah da isprobate.

GASTRO

Recept dana: Jesenji čiz kejk sa bundevom

Proslavite dolazak jeseni sa njegovom kraljicom - bundevom!

GASTRO

Recept dana: Salata koja je prava vitaminska bomba

Barem jedan dan u sedmici bombardujte svoj organizam zdravljem!

GASTRO

Recept dana: Neobični rižoto sa cveklom i pečurkama

Dekorativno, ukusno, brzo. Obrok po vašoj meri!

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Pozovite prijatelje na druženje i pozdravite se sa letom uz ovu predivnu koktel-poslasticu!

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Više nećete morati da idete u kafić kako biste uživali u omiljenom ukusu.

GASTRO

Recept dana: Salata od tunjevine i pirinča idealna za dane kada ne znate šta da kuvate

Odlična ideja za obrok "na brzaka". Zdravo, hranljivo, ukusno, brzo, ima li šta lepše?!

GASTRO

Recept dana: Brzi musli keksići koje morate da probate

Dvadesetak minuta vam je potrebno da napravite zdravu, slatku grickalicu, idealnu za predah uz kafu ili čaj.

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca.

GASTRO

Recept dana: Najlakši način za pripremu "banana hleba"

Čuveni banana bread pravi se na mnogo načina, a mi vam predstavljamo najjednostavniji i najbrži.