Ovde nije reč o teškom jelu, iako je prva asocijacija na reč gulaš masno a slasno. Odaberite kvalitetne komade mesa koji se krčkanjem raspadaju, a potom tope u ustima.
SASTOJCI:
- 600 g junećeg mesa
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 2 lovorova lista
- 3 krompira
- 250 ml soka od paradajza
- so, biber i začinsko bilje
- mlevena slatka i ljuta paprika (prema ukusu)
- peršunovo lišće
PRIPREMA:
Na malo ulja izdinstati sitno iseckani crni luk. Kada omekša i dobije staklastu boju, dodati na kockice isečenu šargarepu i meso, takođe isečeno na kocke. Šerpu poklopiti i kuvati na laganoj temperaturi, kada provri dodati začine i ostaviti da se krčka. Po potrebi dolivati vodu, a kada je meso omekšalo, dodajte sok od paradajza, slatku mlevenu papriku i ljutu začinsku i lovorov list. Petnaestak minuta pred kraj dodajte krompir isečen na kocke. Što se duže kuva, gulaš je ukusniji. Pre serviranja pospite peršunom. Poslužite uz omiljenu sezonsku salatu.
Fotografije: Shutterstock