Upustite se u kulinarsku akciju i isprobajte nešto novo. Sigurno ste iznenađeni da desert može da sadrži povrće. Da, može. Tikvice u ovoj uzbudljivoj kombinaciji kolaču daju sočnost koja mami nepca na još!
Sastojci:
- 2 jajeta
- 3/4 šolje jogurta
- 1/4 šolja ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- pola šolje kakaoa
- jedna i po kašičica cimeta
- prašak za pecivo
- malo soli
- 2 šolje izrendanih tikvica
Za preliv:
- 150 ml slatke pavlake
- 1 šolja šećera
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 60 g istopljenog putera
- 1/2 šolje istopljene crne čokolade
Priprema:
Pomešajte jaja, ulje, jogurt i vanilu, pa umutite žicom. Zatim pomešajte brašno, šećer, kakao, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Žicom umutite jaja, ulje, jogurt i vanilu, pa dodajte prethodnu smesu sa brašnom i ostalim sastojcima. Na kraju stavite izrendane tikvice i sve ravnomerno izmešajte. Masu sipajte u kalup za pečenje, koji ste prethodno obložili pek papirom.
U zagrejanu rernu stavite pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, odstranite papir, pa kolač prelijte čokoladnim prelivom.
Čokoladni preliv napraviti tako što ćete u posudi mikserom umutiti slatku pavlaku, šećer, vanilu, istopljen puter i čokoladu. Kolač možete dekorisati kriškama voća, po vašem izboru.
Fotografija: Shutterstock