Recept dana: Malo drugačiji čokoladni kolač – sa tikvicama!

Upustite se u kulinarsku akciju i isprobajte nešto novo. Sigurno ste iznenađeni da desert može da sadrži povrće. Da, može. Tikvice u ovoj uzbudljivoj kombinaciji kolaču daju sočnost koja mami nepca na još!

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 3/4 šolje jogurta
  • 1/4 šolja ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile 
  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje šećera
  • pola šolje kakaoa
  • jedna i po kašičica cimeta
  • prašak za pecivo
  • malo soli
  • 2 šolje izrendanih tikvica

Za preliv:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 1 šolja šećera
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile
  • 60 g istopljenog putera
  • 1/2 šolje istopljene crne čokolade

Priprema:

Pomešajte jaja, ulje, jogurt i vanilu, pa umutite žicom. Zatim pomešajte brašno, šećer, kakao, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Žicom umutite jaja, ulje, jogurt i vanilu, pa dodajte prethodnu smesu sa brašnom i ostalim sastojcima. Na kraju stavite izrendane tikvice i sve ravnomerno izmešajte. Masu sipajte u kalup za pečenje, koji ste prethodno obložili pek papirom.

U zagrejanu rernu stavite pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pečeni kolač ostavite da se ohladi, odstranite papir, pa kolač prelijte čokoladnim prelivom.

Čokoladni preliv napraviti tako što ćete u posudi mikserom umutiti slatku pavlaku, šećer, vanilu, istopljen puter i čokoladu. Kolač možete dekorisati kriškama voća, po vašem izboru.

Fotografija: Shutterstock