Recept dana: Pohovani oslić u rerni sa prelivom od pavlake i belog luka

Volite pohovano, a to nije zdarvo. Imamo rešenje. Umesto u dubokom ulju u kojem riba upije mnogo masnoće, pribegnite ovom još boljem načinu.

Pohovana riba, pečena u rerni biće veoma hrskava i ukusna, a ukoliko vam nedostaje sočnost možete poslužiti sa više limunovog soka ili uz preliv od pavlake i belog luka.

Sastojci:

  • 500 g fileta oslića
  • 5 kašika kukuruznog brašna
  • 5 kašike pšeničnog brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika začina sa povrćem
  • ulje

Za preliv:

  • 250 ml kisele pavlake
  • 4 čena belog luka, sitno iseckanog
  • limunov sok
  • sitno seckano peršunovo lišće

Priprema:

Temeljno oprati filete ribe i dobro ih prosušiti. Svaki komad začiniti solju, biberom i začinom od povrća. Pomešati kukuruzno i pšenično brašno, dodati alevu papriku. Uvaljati svaki filet ribe u tu smesu sa svih strana. Pleh obložite papirom za pečenje, poređajte ribu i preko svakog komada sipajte kašiku ulja. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Preliv napravite tako što ćete u pavlaku dodati usitnjeni beli luk, maslinovo ulje, sitno seckano prešunovo lišće i sok od pola limuna. Sve ravnomerno pomešajte i sos je spreman za posluženje.

Foto: Shutterstock