Recept dana: Sambali, turska poslastica, bez jaja i brašna

Turske poslastice su nadaleko čuvene i takoreći ih je bezbroj. Jedna od njih je sambali, tradicionalni turski kolač, a specifičan je po tome što ne sadrži ni jaja ni brašno. Osnovu ovog deserta čini biskvit sačinjen od griza, mleka i šećera. Kao i mnogi turski slatkiši, i ovaj se preliva sirupom od šećera, što mu daje sočnost i mekoću.

Sastojci:

Za biskivit:

  • 200 g kristal-šećera
  • 250 ml mleka
  • 400 g pšeničnog griza
  • pola kašičice praška za pecivo

Za sirup:

  • 200 g kristal-šećera
  • 250 ml vode
  • 3 velike kašike soka od svežeg limuna

Za dekoraciju:

  • desetak oljuštenih badema

Priprema:

Sve sastojke za biskvit stavite u posudu i sjedinite ih mikserom. Kalup za pečenje premažite margarinom i brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa smesu stavite u kalup i poravnajte je, da bude ravnomerno raspoređena. Pokrijte folijom i ostavite sa strane da odstoji bar sat vremena, dok griz ne upije mleko.

Za to vreme pripremite sirup. U manju šerpu stavite vodu i šećer i na srednje jakoj temperaturi sve vreme mešajte dok se šećer ne istopi i stvori srednje gust sirup. Dodajte sok od limuna i kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Posle sat vremena, masu za biskvit isecite na komade željenog oblika i veličine. U svaki izrezani deo utisnite po jedan badem.

Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta, dok kolač ne dobije zlatnožutu boju. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte sirupom, pa ga ostavite da se ohladi. Držite ga u frižideru.

Foto: Shutterstock