grazia

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom. Budući da se skoro svi sastojci nalaze u kori, nema kuvanja fila, bez problema ćete je napraviti, a ukus će vas oduševiti!

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g putera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike brašna
  • kašičica cimeta (ako volite)
  • so, na vrh noža

Za preliv:

  • džem od kasija
  • 200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Penasto umutiti belanca sa malo soli i odložiti ih u frižider. Potom, umutiti žumanca sa šećerom tako da se šećer istopi, dodati umućeni puter, mlevene orahe pomešane sa brašnom i na kraju rastopljenu čokoladu za kuvanje. U kompaktnu umućenu smesu dodati belanca, tako što ćete ih ručno, kašikom lagano umešati.

Testo peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Čačkalicom proverite da li je testo pečeno, ali ne treba da vas brine ukoliko ostaje trag na njoj jer masa sadrži puter, te je to normalno.

Ispečenu tortu ostaviti malo da se prohladi, pa je bogato premazati džemom od kajsija. Kada se torta potpuno ohladi, napraviti glazuru od čokolade i preliti preko nje. Odložiti u frižider. Servirati uz umućenu slatku pavlaku.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Slobodno se zasladite i ne brinite o kilaži

Opšteprihvaćeno mišljenje je da su slatkiši neprijatelji organizma, pogotovu kada ste na dijeti.

GASTRO

Recept dana: Namaz od humusa sa orasima i limunom

Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa?

GASTRO

Recept dana: Najbrži kolač sa jabukama

Takozvani slatkiš "na čaše" napravićete vrlo brzo, a sve sastojke sigurno imate u kući.

GASTRO

Recept dana: Junetina sa bundevom i šljivama, zapečena u rerni

Sočna fuzija slano-slatkih i kiselkastih sastojaka koji se tope u ustima.

GASTRO

Recept dana: Zdrav omlet sa karfiolom i kačkavaljem

Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi voćni krambl sa ovsenim pahuljicama

Hrskava poslastica koja se topi u ustima i lako se pravi, a slatko-kiselkasti ukusi se nežno prepliću pod nepcima.

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.