Recept dana: Zdravi, a ukusni zapečeni brokoli sa kačkavaljem

Odličan izbor za lagan ručak ili večeru, a ukoliko volite “kabastiju” hranu, neka vam ovo bude prilog.

Sastojci:

  • 1 glavica brokolija (oko 400 g)
  • sušeni paradajz
  • nekoliko komada svežeg paradajza, prepolovljenog ili isečenog na četvrtine
  • 200 g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 150 g kačkavalja
  • 2 pune kašike parmezana
  • so, biber, po ukusu 
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pod mlazom vode oprati brokoli, iskidati ga na cvetiće i kuvati u posoljenoj kipućoj vodii. Voditi računa da se ne prekuva, dovoljno je pet minuta. Potom, procediti ga i ostaviti sa strane.

Izrendati kačkavalj i pomešati ga sa izrendanim parmezanom. Sušeni paradajz iseći na komadiće. U umućena jaja dodati pavlaku, začiniti i dodati polovinu narendanog sira.

U nauljenu vatrostalnu činiju ravnomerno poređati cvetove brokolija, između staviti sušeni paradajz, pa preliti smesmom od jaja i pavlake. Drugu polovinu rendanog sira posuti preko, pa dodati komade svežeg paradajza. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko pola sata. Kako bi se sve lepo zapeklo, a da ne izgori, najbolje je da posudu prekrijete folijom.

Foto: Shutterstock