grazia

GASTRO

Slatkо, а bez šećera

Svi oni koji žele da sačuvaju dobru liniju a ne mogu da se odreknu slatkiša, bez griže savesti mogu da uživaju u kolačima i napicima koji sadrže niskokalorijske zaslađivače. Ovi zaslađivači ne izazivaju glad niti povećavaju potrebu za slatkim, a mogu da ga koriste bez problema i dijabetičari i trudnice. Budući da daju „slatkoću” šećera bez kalorija i čine hranu ukusnijom, mogu da budu dobra pomoć u mršavljenju i održavanju telesne težine. Osvežavajuća bezalkoholna gazirana pića u kombinaciji sa dobrim kolačem ili porcijom sladoleda sa niskokalorijskim zaslađivačima uvek mogu da budu dobar izbor za održavanje dobrog raspoloženja!

Recepti za dobro raspoloženje – sa niskokalorijskim zaslađivačem

Sladoled sa stevijom

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram iseckanih jagoda
  • Isceđen sok od narandže i limuna
  • 1 šolja mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 4 žumanceta
  • Pola kašičice zaslađivača „stevija” u prahu
  • pola kesice želatina

Način pripreme:

Jagode sa sokom skuvati na laganoj vatri. U međuvremenu rastopiti želatin u malo vode i dodati skuvanoj masi. U drugoj šerpi žumanca izmešati sa mlekom i stevijom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Posle toga dodati slatku pavlaku. Spojiti obe mase, izmešajte i ostavite u zamrzivač da se ohladi.

Banana kolač

Potrebni sastojci:

  • 4 banane 
  • 2 šolje usitnjenih ovsenih semenki
  • 1 šolja izrendanih jabuka
  • Malo arome od vanile
  • 1 kašika cimeta
  • pola kašike muškatnog oraščića
  • pola kašičice stevije u prahu
  • pola šolje suvog grožđa
  • malo iseckanog badema

Način pripreme:

Pleh treba obložiti papirom za pečenje i zagrejati rernu na 170 stepeni Celzijusovih. Banane se zgnječe i pomešaju se sa ostalim sastojcima. Smesa se vadi kašikom i stavlja u pleh po sisemu jedna kašika, jedan kolač. Potrebno je poeći kolače oko pola sata.

Čia puding sa jabukama 

Potrebni sastojci:

  • 2 kašičice čija semenki
  • 1 šoljica jogurta  
  • Manje od pola kašičice „stevije” u prahu
  • 1 jabuka
  • 2 kašike ovsenih mekinja
  • Malo cimeta

Način pripreme:

Sve sastojke, osim jabuke, izmešati i ostaviti preko noći u frižideru. Ujutru dodati iseckanu jabuku i pomešati sa ostalom smesom. Ovaj puding se preporučuje za doručak ili užinu. 

Slasni zalogaj

Potrebni sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 šolja seckanih lešnika
  • 12 kašika mlevenog rogača
  • 4 kašike kokosovog brašna
  • 8 kašike skrobnog brašna
  • 8 kašike mlevenih lešnika
  • pola kašičice „stevije”
  • 400 g pirea od jabuka (jabuke se iseckaju, stave sa 400 ml i malo limunovog soka i skuvaju, pa propasiraju)
  • 6 kašika bademovog mleka
  • malo soli

Način pripreme:

Keks umešati sa otopljenim maslacem i dodati lešnike. Masu izručiti u pleh i oblikovati koru. U međuvremenu pomešati sve suve sastojke za krem i dodati pire od jabuka i bademovo mleko. Smesu sipati preko podloge od keksa. Kolač peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijovih.

Kada se izvadi iz rerne, kolač treba da odstoji malo na sobnoj temperaturi kako bi se rashladio, a zatim ga staviti u frižider da očvrsne.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Panna Cotta sa višnjama - Lagan, hladan desert napravljen od 6 sastojaka

Hladan i lagan desert leti nije samo dozvoljen, već i potreban.

GASTRO

Lepota dolazi iznutra, zato radite na tome

Poznato je da žene tokom letnjih meseci posebnu pažnju posvećuju svom izgledu pa se odlučuju za držanje raznoraznih dijeta, odlaze u teretanu, posećuju kozmetičke salone…

GASTRO

Vreme je za koktel: Najbrži recept za Coconut Margarita

U letnje raspoloženje ulazimo sa egzotičnim koktelom koji će biti spreman za manje od 5 minuta i idealan je za prijatne večeri na terasi.

GASTRO

Ukusan desert sa ledenim želeom

Da je leto desert, bio bi sladak, hladan i lagan.

GASTRO

Najbrži recept za autentične francuske palačinke

Sigurno ste u nekom trenutku podlegli iskušenju i poželeli da sebi i svojim najdražima pripremite ukusne palačinke.

GASTRO

Letnji recept za čizkejk od avokada bez pečenja

Brz i lak recept za desert koji ni na koji način neće uticati na vašu figuru.

GASTRO

Da li ste probali originalnu Nicoise salatu?

Kao što joj samo ime govori, Nicoise salata dolazi iz Nice u Francuskoj.

GASTRO

Detox Smoothies: recepti za povratak u formu posle Uskrsa

Hranljivi i lagani smoothiji za doručak pružiće vašem telu preko potrebnu detoksikaciju nakon uskršnjih praznika.

GASTRO

Lako, ukusno i zdravo: špagete sa zelenim šparglama

Jednostavan recept za savršenu italijansku večeru!

GASTRO

Veganski recepti na kojima će vam životinje biti zahvalne

Da biste bili dobar veganski kuvar, morate znati zamenske namirnice koje bi svaki pojedinac koji se hrani na biljnoj bazi trebalo da zna i koje vrste povrća mogu zameniti meso.

GASTRO

NOVITET NA TRŽIŠTU: Carnex Dimljena pileća prsa - lagan, ali vredan i slastan zalogaj

Pored širokog asortimama dobro poznatih Carnex šunki, od sada potražite na tržištu Carnex Dimljena pileća prsa, za one koje volite.

GASTRO

Zašto je važno da delimo tajne?

Podeliti tajnu sasvim je posebna priča.

GASTRO

Vrlo lagana torta od šargarepe koju vredi probati

Nedostaje vam ideja za ukusan i zdrav desert?