GASTRO

Slatkо, а bez šećera

Svi oni koji žele da sačuvaju dobru liniju a ne mogu da se odreknu slatkiša, bez griže savesti mogu da uživaju u kolačima i napicima koji sadrže niskokalorijske zaslađivače. Ovi zaslađivači ne izazivaju glad niti povećavaju potrebu za slatkim, a mogu da ga koriste bez problema i dijabetičari i trudnice. Budući da daju „slatkoću” šećera bez kalorija i čine hranu ukusnijom, mogu da budu dobra pomoć u mršavljenju i održavanju telesne težine. Osvežavajuća bezalkoholna gazirana pića u kombinaciji sa dobrim kolačem ili porcijom sladoleda sa niskokalorijskim zaslađivačima uvek mogu da budu dobar izbor za održavanje dobrog raspoloženja!

Recepti za dobro raspoloženje – sa niskokalorijskim zaslađivačem

Sladoled sa stevijom

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram iseckanih jagoda
  • Isceđen sok od narandže i limuna
  • 1 šolja mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 4 žumanceta
  • Pola kašičice zaslađivača „stevija” u prahu
  • pola kesice želatina

Način pripreme:

Jagode sa sokom skuvati na laganoj vatri. U međuvremenu rastopiti želatin u malo vode i dodati skuvanoj masi. U drugoj šerpi žumanca izmešati sa mlekom i stevijom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Posle toga dodati slatku pavlaku. Spojiti obe mase, izmešajte i ostavite u zamrzivač da se ohladi.

Banana kolač

Potrebni sastojci:

  • 4 banane 
  • 2 šolje usitnjenih ovsenih semenki
  • 1 šolja izrendanih jabuka
  • Malo arome od vanile
  • 1 kašika cimeta
  • pola kašike muškatnog oraščića
  • pola kašičice stevije u prahu
  • pola šolje suvog grožđa
  • malo iseckanog badema

Način pripreme:

Pleh treba obložiti papirom za pečenje i zagrejati rernu na 170 stepeni Celzijusovih. Banane se zgnječe i pomešaju se sa ostalim sastojcima. Smesa se vadi kašikom i stavlja u pleh po sisemu jedna kašika, jedan kolač. Potrebno je poeći kolače oko pola sata.

Čia puding sa jabukama 

Potrebni sastojci:

  • 2 kašičice čija semenki
  • 1 šoljica jogurta  
  • Manje od pola kašičice „stevije” u prahu
  • 1 jabuka
  • 2 kašike ovsenih mekinja
  • Malo cimeta

Način pripreme:

Sve sastojke, osim jabuke, izmešati i ostaviti preko noći u frižideru. Ujutru dodati iseckanu jabuku i pomešati sa ostalom smesom. Ovaj puding se preporučuje za doručak ili užinu. 

Slasni zalogaj

Potrebni sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 šolja seckanih lešnika
  • 12 kašika mlevenog rogača
  • 4 kašike kokosovog brašna
  • 8 kašike skrobnog brašna
  • 8 kašike mlevenih lešnika
  • pola kašičice „stevije”
  • 400 g pirea od jabuka (jabuke se iseckaju, stave sa 400 ml i malo limunovog soka i skuvaju, pa propasiraju)
  • 6 kašika bademovog mleka
  • malo soli

Način pripreme:

Keks umešati sa otopljenim maslacem i dodati lešnike. Masu izručiti u pleh i oblikovati koru. U međuvremenu pomešati sve suve sastojke za krem i dodati pire od jabuka i bademovo mleko. Smesu sipati preko podloge od keksa. Kolač peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijovih.

Kada se izvadi iz rerne, kolač treba da odstoji malo na sobnoj temperaturi kako bi se rashladio, a zatim ga staviti u frižider da očvrsne.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.