Svi oni koji žele da sačuvaju dobru liniju a ne mogu da se odreknu slatkiša, bez griže savesti mogu da uživaju u kolačima i napicima koji sadrže niskokalorijske zaslađivače. Ovi zaslađivači ne izazivaju glad niti povećavaju potrebu za slatkim, a mogu da ga koriste bez problema i dijabetičari i trudnice. Budući da daju „slatkoću” šećera bez kalorija i čine hranu ukusnijom, mogu da budu dobra pomoć u mršavljenju i održavanju telesne težine. Osvežavajuća bezalkoholna gazirana pića u kombinaciji sa dobrim kolačem ili porcijom sladoleda sa niskokalorijskim zaslađivačima uvek mogu da budu dobar izbor za održavanje dobrog raspoloženja!
Recepti za dobro raspoloženje – sa niskokalorijskim zaslađivačem
Sladoled sa stevijom
Potrebni sastojci:
- 1 kilogram iseckanih jagoda
- Isceđen sok od narandže i limuna
- 1 šolja mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 4 žumanceta
- Pola kašičice zaslađivača „stevija” u prahu
- pola kesice želatina
Način pripreme:
Jagode sa sokom skuvati na laganoj vatri. U međuvremenu rastopiti želatin u malo vode i dodati skuvanoj masi. U drugoj šerpi žumanca izmešati sa mlekom i stevijom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Posle toga dodati slatku pavlaku. Spojiti obe mase, izmešajte i ostavite u zamrzivač da se ohladi.
Banana kolač
Potrebni sastojci:
- 4 banane
- 2 šolje usitnjenih ovsenih semenki
- 1 šolja izrendanih jabuka
- Malo arome od vanile
- 1 kašika cimeta
- pola kašike muškatnog oraščića
- pola kašičice stevije u prahu
- pola šolje suvog grožđa
- malo iseckanog badema
Način pripreme:
Pleh treba obložiti papirom za pečenje i zagrejati rernu na 170 stepeni Celzijusovih. Banane se zgnječe i pomešaju se sa ostalim sastojcima. Smesa se vadi kašikom i stavlja u pleh po sisemu jedna kašika, jedan kolač. Potrebno je poeći kolače oko pola sata.
Čia puding sa jabukama
Potrebni sastojci:
- 2 kašičice čija semenki
- 1 šoljica jogurta
- Manje od pola kašičice „stevije” u prahu
- 1 jabuka
- 2 kašike ovsenih mekinja
- Malo cimeta
Način pripreme:
Sve sastojke, osim jabuke, izmešati i ostaviti preko noći u frižideru. Ujutru dodati iseckanu jabuku i pomešati sa ostalom smesom. Ovaj puding se preporučuje za doručak ili užinu.
Slasni zalogaj
Potrebni sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 1 šolja seckanih lešnika
- 12 kašika mlevenog rogača
- 4 kašike kokosovog brašna
- 8 kašike skrobnog brašna
- 8 kašike mlevenih lešnika
- pola kašičice „stevije”
- 400 g pirea od jabuka (jabuke se iseckaju, stave sa 400 ml i malo limunovog soka i skuvaju, pa propasiraju)
- 6 kašika bademovog mleka
- malo soli
Način pripreme:
Keks umešati sa otopljenim maslacem i dodati lešnike. Masu izručiti u pleh i oblikovati koru. U međuvremenu pomešati sve suve sastojke za krem i dodati pire od jabuka i bademovo mleko. Smesu sipati preko podloge od keksa. Kolač peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijovih.
Kada se izvadi iz rerne, kolač treba da odstoji malo na sobnoj temperaturi kako bi se rashladio, a zatim ga staviti u frižider da očvrsne.
Detaljnije na www.pronadjimeru.com