GASTRO

Trendovi u hrani: hleb u boji

Plavi sendviči, ružičasto-žute lepinje, hleb u duginim bojama - švedski kuvari uveli su u modu neobičan trend.

Ovaj efekat se postiže zbog različitih vrsta brašna. Na primer, ako dodate brašnu kurkumu, hleb će biti svetlo žut, ako dodate spanać, on će postati zelen, a ako dodate sok od crvenog kupusa, biće ružičast. Postoje ljubitelji crnog hleba. U ovu svrhu u brašno se dodaje aktivni ugljeni prah.

Skandinavci su počeli da prave šareni hleb pre nekoliko godina. Dodali su seme, orašaste plodove i bobice  pecivu, čineći njegovu konzistenciju zanimljivijom. I naravno, za hleb koriste samo prirodne i eko-prijateljske aditive bez hemijskih boja. Nakon Šveđana, obojeni hleb se pojavio u pekarama i restoranima u SAD, Australiji, Kanadi, Rusiji itd. Hleb u boji jedu kao i svaki drugi - sa sirevima, džemovima ili maslinovim uljem.

Postoji mnogo načina da se hleb obogati.

Najčešći su:     

dodati sveže povrće ili voćni sok;     

dodajte suve začine i bilje ili sušeno povrće i voće;     

dodajte pire od povrća ili voća.

Ali u dozama morate biti oprezni, inače će hleb dobiti prejaki ukus proizvoda koji dodajete i postaće neukusan.

Koje se boje mogu koristiti za pečenje hleba?

Za žutu:     

prah kurkume ili sok od kurkume     

šafran     

žumanca (za slatko testo)

Za narandžastu:     

sok od šargarepe ili prah     

sok od bundeve ili pire krompir

Za crvenu:     

hibiskus     

sok od repe ili prah

Za roze:     

malina    

sok od crvenog kupusa     

Za braon:     

raž / ječam

kakao prah     

cimet     

kafa

 

foto:elle.ru

 

Povezane teme

GASTRO

Ukusan krompir punjen slaninom

Mekani punjeni krompir se može služiti kao prilog glavnim jelima od mesa ili uživati samo u njegovom jedinstvenom ukusu.

GASTRO

LANAC BRZE HRANE OTKRIO RECEPT: Ako volite McMuffin, sada ga napravite kod kuće

Dugo je popularni lanac brze hrane McDonald's brižljivo krio tačan recept za McMuffin.

GASTRO

NAJBOLJA GRICKALICA ZA FILMSKO VEČE: Ovakve kokice još nismo probali

Iako nas je poslednjih nedelja izolacija dovela dotle da gledamo filmove i serije više nego ikad, jedna stvar se nije promenila - kokice su i dalje najbolja zanimacija za filmske v...

GASTRO

Krem čorba od šargarepe sa pirinčem

Lagana i kremasta čorba od svežeg povrća je ukusna i prijatno nežna za nepce - idealna za večeru.

GASTRO

EKSPRESNA KUHINJA: Džejmi Oliver snimio serijal sa receptima za izolaciju

Čim su se i Britanci pridružili ostatku sveta koji je zatvoren u samoizolaciju, mnogima omiljeni kuvar, Džejmi Oliver, istog trena se raspitao među svojim prijateljima na Facebooku...

GASTRO

Kompletan vodič kroz svet vitamina

Priče o vitaminima slušaš celog života, a potrebno je da znaš samo dve stvari – zašto su važni i gde da ih nađeš Zabluda je mišljenje da vegetarijanci i vegani svojom ishranom ne m...

GASTRO

SLATKIŠ ZA POČETNIKE: Tiramisu od 10 minuta

Jede vam se nešto slatko, ali niste naročito vešti u kuhinji? Evo kako ćete napraviti jednostavan tiramisu u rekordnom roku.

GASTRO

RECEPT ŠEFA DŽONSONA: Lepinje od tri sastojka koje sigurno imate u kući

Ako ste primetili da ste ostali bez hleba baš kada su prodavnice zatvorene, nemojte jadikovati - postoje recepti za koje su vam dovoljna samo tri osnovna sastojka.

GASTRO

ZA TESTO KOJE RASTE KAO LUDO: Domaći kvasac od jabuka

Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem...

GASTRO

ZABORAVLJENA HRANA: Sočivo na sto načina

U jurnjavi za brašnom, kvascem i konzervama, na policama samousluga ostala su čitava pakovanja jedne zaboravljene mahunarke, koja je sa razlogom bila osnova u ishrani nakon posledn...

GASTRO

Food blogerka savetuje: trikovi za čuvanje namirnica

Jedan od načina da očuvamo imunitet je, naravno, što kvalitetnija ishrana.

GASTRO

Pire od šargarepe i luka

Ukoliko vam je dosadio pire krompir kao dodatak mesu, predlažemo da pripremite ukusan pire od šargarepe i luka.

GASTRO

Pasta sa kuvanom šunkom i graškom

Jednostavan recept za pastu koja je idealna za svakodnevni ručak, koji cene odrasli i deca.

GASTRO

Tartlete sa džemom i orasima

Za ukusnu užinu i malo šika za vreme čaja ili za oduševljenje gostiju, evo kolača s džemom i orasima.

GASTRO

Patlidžani punjeni mlevenim mesom

Patlidžani su najsvestranija vrsta povrća u kuhinji i neprikosnoveni su protagonisti ovog Grazia recepta: patlidžani punjeni mlevenim mesom!