GASTRO

Voće kao desert

Voć­na sa­la­ta s tra­min­cem

Miks bre­skvi, gro­žđa, smo­kvi, šlji­va i šum­skog vo­ća pra­vi je ka­le­i­do­skop bo­ja, ko­ji po­sta­je pra­va avan­tu­ra za ču­la, sva­kog pu­ta dru­ga­či­jeg uku­sa i aro­me

za 4 oso­be

2 bre­skve, 2 cr­ve­ne šlji­ve, 2 lju­bi­ča­ste šlji­ve, 200 g be­log gro­žđa, 200 g ro­ze gro­žđa, 4 smo­kve, 300 g me­ša­nog šum­skog vo­ća (šum­ske ja­go­de, ma­li­ne, ri­bi­zle, bo­rov­ni­ce, ku­pi­ne), 0,5 l kva­li­tet­nog vi­na sor­te tra­mi­nac, 2 ka­ši­ke še­će­ra, ci­met u pra­hu

1Ope­ri­te vo­će, pa ga is­tap­kaj­te pa­pir­nim ubru­som. Bre­skve i šlji­ve oči­sti­te od ko­šti­ca i ise­ci­te ih na kri­ške. Svu­ci­te zr­na gro­žđa sa sta­blji­ka, a smo­kve olju­šti­te i ise­ci­te na kri­ški­ce.

2Si­paj­te 1 dl u ve­ći sud, do­daj­te še­ćer, za­či­ni­te s po­la ka­ši­či­ce ci­me­ta i pro­me­šaj­te. Do­daj­te pre­o­sta­lo, do­bro ohla­đe­no vi­no, za­tim do­daj­te vo­će, bla­go pro­me­šaj­te i pre­ba­ci­te u voć­nu sa­la­tu u fri­ži­der da od­sto­ji 30 mi­nu­ta pre po­slu­že­nja.

ve­o­ma jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 10 mi­nu­ta + 30 mi­nu­ta

Bez ku­va­nja

Tro­šak: 1.059-1.984 din.

235 kcal po por­ci­ji

Krambl od šlji­va sa đum­bi­rom

Za­či­nje­na me­ko­ća

Kri­ške cr­ve­nih i pla­vih šlji­va se ku­va­ju pr­vo sa še­će­rom, su­vim gr­o­žđem, đum­bi­rom i so­kom od po­mo­ran­dže da bi omek­ša­le i bi­le sla­đe. U rer­ni do­bi­ja­ju hr­ska­vu ko­ri­cu od mr­vi­ca za­či­nje­nih ci­me­tom i mu­škat­nim ora­šči­ćem, ko­ja je u od­li­čan kon­trast soč­noj unu­tra­šnjo­sti. 

za 8 oso­ba

1,3 kg me­ša­nih cr­ve­nih i pla­vih šlji­va, 1 cm ko­re­na đum­bi­ra, 100 g še­će­ra u pra­hu, 100 g su­vog gro­žđa, sok od 1 po­mo­ran­dže, 90 g bra­šna, 135 g sme­đeg še­će­ra, 150 g sec­ka­nih ba­de­ma, 60 g pu­te­ra sob­ne tem­pe­ra­tu­re, ci­met u pra­hu, mu­škat­ni ora­ščić

1Olju­šti­te i iz­ren­daj­te đum­bir. Ope­ri­te šlji­ve, pre­se­ci­te ih na­po­la, od­stra­ni­te im ko­šti­ce i ise­ci­te ih na kri­ške. Po­me­šaj­te ih u šer­pi sa ren­da­nim đum­bi­rom, su­vim gro­žđem, prah-še­će­rom i so­kom od po­mo­ran­dže, pa ku­vaj­te na ja­koj va­tri 5 mi­nu­ta.

2Per­fo­ri­ra­nom ka­ši­kom oce­di­te šlji­ve i pre­ba­ci­te ih u dru­gi sud, a so­ko­ve od ku­va­nja na­sta­vi­te da ku­va­te na ja­koj va­tri dok se ko­li­či­na ne sma­nji za po­la. Do­daj­te ga šlji­va­ma. Pre­ba­ci­te sve u va­tro­stal­ni sud preč­ni­ka 20-22 cm ko­ji ste pret­hod­no pre­ma­za­li sa 10 g pu­te­ra i osta­vi­te da se ras­hla­di.

3U su­du po­me­šaj­te bra­šno, sme­đi še­ćer, po­la ka­ši­či­ce ci­me­ta, ma­lo mu­škat­nog ora­šči­ća i sec­ka­ne ba­de­me. Pu­ter ise­ci­te na ko­ma­di­će, pa ga do­daj­te sme­si s bra­šnom i pr­sti­ma ga ume­šaj­te da do­bi­je­te mr­vi­ča­stu sme­su. Do­bi­je­nu sme­su ras­po­re­di­te po po­vr­ši­ni sme­se od šlji­va, pa pre­ba­ci­te u rer­nu za­gre­ja­nu na 180˚C da se pe­če 45 mi­nu­ta. Po­slu­ži­te krambl od šlji­va dok je to­pao.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 30 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 55 mi­nu­ta

Tro­šak: 410-868 din.

405 kcal po por­ci­ji

Aspik od gro­žđa sa vi­nom Pro­sec­co

Ele­gant­na pro­vid­nost

Ša­re­na tek­stu­ra zr­na gro­žđa ko­ja su ušu­ška­na u uku­sni že­le će raz­i­gra­ti či­tav uti­sak. Po­što je po­treb­no da zr­na bu­du rav­no­mer­no ras­po­re­đe­na u ka­lu­pu, uba­ci­te ih u sme­su sa že­la­ti­nom dok je još teč­na i osta­vi­te ih da od­sto­je dok ne poč­ne da se učvr­šću­je. Tek on­da sve iz­lij­te u od­go­va­ra­ju­ći ka­lup. 

za 4 oso­be

250 g be­log gro­žđa, 250 g ro­ze gro­žđa, 7 dl pe­nu­ša­vog vi­na Pro­sec­co, 2 ka­ši­ke še­će­ra, 25 g že­la­ti­na u li­sti­ći­ma, ci­met u pra­hu

1Po­to­pi­te že­la­tin u hlad­nu vo­du. Svu­ci­te zr­na gro­žđa sa gran­či­ca, ope­ri­te ih (sa­ču­vaj­te par zr­na sa stra­ne za de­ko­ra­ci­ju) i po­spi­te ih še­će­rom i s ma­lo ci­me­ta.

2Oce­di­te i is­ce­di­te že­la­tin, sta­vi­te ga u šer­pi­cu sa 2 dl vi­na i ras­to­pi­te ga na ti­hoj va­tri. Sklo­ni­te s va­tre, ulij­te pre­o­sta­lo vi­no, pa si­paj­te pri­pre­mlje­nu teč­nost u ka­lup za­pre­mi­ne 1 l da bu­de vi­si­ne 2 pr­sta. Pre­ba­ci­te ka­lup u fri­ži­der da se ste­že.

3Gro­žđe uba­ci­te u pre­o­sta­lu sme­su sa že­la­ti­nom i vi­nom pa osta­vi­te krat­ko na sob­noj tem­pe­ra­tu­ri dok sme­sa ne poč­ne da bla­go da se učvr­šću­je, ali tre­ba da osta­ne teč­na. Si­paj­te po­la ko­li­či­ne gro­žđa s vi­nom u ka­lup, pa ga opet vra­ti­te u fri­ži­der na ne­ko­li­ko mi­nu­ta. Na kra­ju do­daj­te pre­o­sta­lo gro­žđe s vi­nom i po­no­vo vra­ti­te u fri­ži­der, ovog pu­ta na 4-5 sa­ti.

4Pre ser­vi­ra­nja uro­ni­te ka­lup u vre­lu vo­du i iz­vr­ni­te aspik na tac­nu za po­slu­že­nje. Ukra­si­te sa­ču­va­nim zr­ni­ma gro­žđa.

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 40 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 5 mi­nu­ta

Tro­šak: 909-1.476 din.

215 kcal po por­ci­ji

Za­ba­jo­ne-ku­po­vi sa ze­le­nim smo­kva­ma

Igra tek­stu­ra

Stvo­ren u 16. ve­ku, za­ba­jo­ne je ve­li­ki kla­sik po­sla­sti­čar­stva u Pi­je­mon­tu. Da bi­ste mu da­li svoj pe­čat, po­treb­no je sa­mo da u sme­su ume­ša­te koc­ki­ce smo­kve i da ga na po­vr­ši­ni gar­ni­ra­te tan­kim kri­ška­ma smo­kve: krem će od­mah do­bi­ti ru­sti­čan ka­rak­ter i ne­sva­ki­da­šnju slast

za 6 oso­ba

8 zre­lih i čvr­stih ze­le­nih smo­kvi, 6 žu­ma­na­ca, 150 g še­će­ra, 2,5 dl mar­sa­le ili por­ta (ili ver­mu­ta), še­ćer u pra­hu

1Mik­se­rom umu­ti­te žu­man­ca sa še­će­rom da do­bi­je­te pe­nast i sve­tao krem. Po­tom, ma­lo-po­ma­lo ulij­te mar­sa­lu, stal­no mu­te­ći mik­se­rom na naj­ma­njoj ili sred­njoj br­zi­ni.

2Ku­vaj­te za­ba­jo­ne na pa­ri, stal­no mu­te­ći ži­com, dok se ne zgu­sne i ne po­sta­ne pe­nast. Osta­vi­te ga da se ras­hla­di i po­vre­me­no ga pro­me­šaj­te. U me­đu­vre­me­nu olju­šti­te 6 smo­kvi i ise­ci­te ih na ko­ma­di­će, pa ih ume­šaj­te u pri­pre­mlje­ni za­ba­jo­ne i ras­po­re­di­te ga u 6 va­tro­stal­nih ili ke­ra­mič­kih šo­lji­ca.

3Olju­šti­te i na tan­ke kri­ške ise­ci­te pre­o­sta­le smo­kve (ako ko­ri­sti­te or­gan­ske, bez pe­sti­ci­da tre­ti­ra­ne smo­kve, ne mo­ra­te da ih lju­šti­te, iz­gle­da­će još lep­še) i po­re­đaj­te ih le­pe­za­sto po po­vr­ši­ni kre­ma. Po­spi­te po­vr­ši­nu še­će­rom u pra­hu i pre­ba­ci­te šo­lji­ce pod gril u rer­ni da se krem za­pe­če par mi­nu­ta. Po­slu­ži­te od­mah.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 15 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 10 mi­nu­ta

Tro­šak: 388-1.421 din.

210 kcal po por­ci­ji

Šum­ske kor­pi­ce s kre­mom od li­me­te

Pre­fi­nje­na jed­no­stav­nost

Čak i naj­jed­no­stav­ni­ji de­sert po­put kre­ma sa šum­skim vo­ćem mo­že po­sta­ti za­ni­mljiv i sli­ko­vit. Za­či­ni­te vo­će li­ke­rom od li­mu­na i po­slu­ži­te u hr­ska­vim kor­pi­ca­ma od ko­ra za pi­tu pre­ko svi­len­ka­stog kre­ma od li­me­te ko­ji is­ti­če slat­ko-ki­se­lu no­tu ovih sit­nih plo­do­va. Pra­vi de­li­ka­tes!

za 4 oso­be

50 g tan­kih ko­ra za pi­tu, 300 g me­ša­nog šum­skog vo­ća, 3 dl so­ka od li­me­te, 4 ja­je­ta, 2 ka­ši­ke bra­šna, 50 g pu­te­ra, po­la ča­še li­ke­ra od li­mu­na (ili vot­ke), 100 g še­će­ra

1Ise­ci­te ko­re na 12 kva­dra­ta ve­li­či­ne 10-11 cm, pre­ma­ži­te ih sa 10 g is­to­plje­nog pu­te­ra i slo­ži­te po 3 kva­dra­ta je­dan na dru­gi. Do­bi­će­te 4 gru­pi­ce. Če­ti­ri du­blja i ma­nja va­tro­stal­na ka­lu­pa ob­lo­ži­te pa­pi­rom za pe­če­nje, pa u njih uba­ci­te pri­pre­mlje­ne ko­re.

2Pre­ba­ci­te u rer­nu na 200˚C da se pe­ku 5-7 mi­nu­ta. U me­đu­vre­me­nu ope­ri­te vo­će, oce­di­te ga i is­tap­kaj­te pa­pir­nim ubru­som, pa ga pre­ba­ci­te u či­ni­ji­cu i pre­lij­te li­ke­rom (ili vot­kom).

3Krem: mik­se­rom umu­ti­te ja­ja sa še­će­rom, ume­šaj­te bra­šno, a za­tim, me­ša­ju­ći ži­com, ma­lo-po­ma­lo do­daj­te sok od li­me­te i ko­ma­di­će omek­ša­log pu­te­ra. Ku­vaj­te krem na ti­hoj va­tri me­ša­ju­ći ži­com dok se ne zgu­sne. Osta­vi­te ga da se ras­hla­di i po­vre­me­no pro­me­šaj­te.

4Iz­va­di­te kor­pi­ce od ko­ra, osta­vi­te ih da se ohla­de, pa ih pa­žlji­vo iz­va­di­te iz ka­lu­po­va. Uba­ci­te ih u 4 ča­še i na­pu­ni­te pri­pre­mlje­nim kre­mom. Do­pu­ni­te oce­đe­nim vo­ćem i po­slu­ži­te od­mah.

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 35 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 10 mi­nu­ta

Tro­šak: 507-1.395 din.

350 kcal po por­ci­ji

Gra­ti­ni­ra­ne bre­skve

Krh­ko spo­lja, me­ka­no iz­nu­tra

U ma­lim po­je­di­nač­nim ka­lu­pi­ma sme­nju­ju se slo­je­vi kri­ški vo­ća, iz­lo­mlje­nih pi­ško­ta i me­ka­nog kre­ma od ja­ja. Po­treb­no je da se za­pe­ku u rer­ni ka­ko bi do­bi­li bo­lju tek­stu­ru i da bi se uku­si po­me­ša­li. Va­zdu­ša­sti še­ši­rić od šnea na hr­ska­voj po­vr­ši­ni či­ni ovaj de­sert još uku­sni­jim.

za 6 oso­ba

2 bre­skve, 1 dl slat­ke pa­vla­ke, 4 ja­je­ta, 170 g še­će­ra, 50 g pu­te­ra, 8 pi­ško­ta, 1 ke­si­ca va­ni­lin-še­će­ra, 1 gran­či­ca na­ne, so

1Mik­se­rom umu­ti­te 3 ce­la ja­je­ta sa 1 žu­man­ce­tom (sa­ču­vaj­te be­lan­ce) i 120 g še­će­ra, pa ume­šaj­te pa­vla­ku, va­ni­lin-še­ćer i 30 g is­to­plje­nog pu­te­ra.

2Ope­ri­te bre­skve, pre­se­ci­te ih na­po­la i ise­ci­te na kri­ške. Umo­či­te pi­ško­te u sme­su od ja­ja, iz­lo­mi­te ih i ras­po­re­di­te po­la ko­li­či­ne u 6 ma­lih va­tro­stal­nih ka­lu­pa, pre­ma­za­nih pre­o­sta­lim pu­te­rom. Si­paj­te ma­lo sme­se i po­la ko­li­či­ne kri­ški bre­skve, za­tim pre­o­sta­le pi­ško­te, pa do­pu­ni­te pre­o­sta­lim bre­skva­ma i pre­o­sta­lim kre­mom.

3Po­krij­te ka­lu­pe li­stom alu­fo­li­je i pre­ba­ci­te ih u rer­nu za­gre­ja­nu na 200˚C da se pe­ku 30-35 mi­nu­ta. Be­lan­ce ko­je ste sa­ču­va­li umu­ti­te u čvrst sneg s ma­lo so­li, do­daj­te 40 g še­će­ra i mu­ti­te još ma­lo. Uklo­ni­te fo­li­ju s ka­lu­pa, šne ras­po­re­di­te na vrh sva­kog de­ser­ta, ukra­si­te s po­ko­jim li­stom na­ne, po­spi­te pre­o­sta­lim še­će­rom i za­pe­ci­te krat­ko da šne do­bi­je bo­ju.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 35 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 35 mi­nu­ta

Tro­šak: 162-539 din.

305 kcal po por­ci­ji

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...

GASTRO

Ukusna torta sa jagodama – bez pečenja

Isprobajte ukusnu tortu sa želeom, jagodama i bogatim kremom.

GASTRO

TikTok recept: pahuljice u obliku kroasana

Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti nove verzije pahuljica.

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.