GASTRO

Voće kao desert

Voć­na sa­la­ta s tra­min­cem

Miks bre­skvi, gro­žđa, smo­kvi, šlji­va i šum­skog vo­ća pra­vi je ka­le­i­do­skop bo­ja, ko­ji po­sta­je pra­va avan­tu­ra za ču­la, sva­kog pu­ta dru­ga­či­jeg uku­sa i aro­me

za 4 oso­be

2 bre­skve, 2 cr­ve­ne šlji­ve, 2 lju­bi­ča­ste šlji­ve, 200 g be­log gro­žđa, 200 g ro­ze gro­žđa, 4 smo­kve, 300 g me­ša­nog šum­skog vo­ća (šum­ske ja­go­de, ma­li­ne, ri­bi­zle, bo­rov­ni­ce, ku­pi­ne), 0,5 l kva­li­tet­nog vi­na sor­te tra­mi­nac, 2 ka­ši­ke še­će­ra, ci­met u pra­hu

1Ope­ri­te vo­će, pa ga is­tap­kaj­te pa­pir­nim ubru­som. Bre­skve i šlji­ve oči­sti­te od ko­šti­ca i ise­ci­te ih na kri­ške. Svu­ci­te zr­na gro­žđa sa sta­blji­ka, a smo­kve olju­šti­te i ise­ci­te na kri­ški­ce.

2Si­paj­te 1 dl u ve­ći sud, do­daj­te še­ćer, za­či­ni­te s po­la ka­ši­či­ce ci­me­ta i pro­me­šaj­te. Do­daj­te pre­o­sta­lo, do­bro ohla­đe­no vi­no, za­tim do­daj­te vo­će, bla­go pro­me­šaj­te i pre­ba­ci­te u voć­nu sa­la­tu u fri­ži­der da od­sto­ji 30 mi­nu­ta pre po­slu­že­nja.

ve­o­ma jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 10 mi­nu­ta + 30 mi­nu­ta

Bez ku­va­nja

Tro­šak: 1.059-1.984 din.

235 kcal po por­ci­ji

Krambl od šlji­va sa đum­bi­rom

Za­či­nje­na me­ko­ća

Kri­ške cr­ve­nih i pla­vih šlji­va se ku­va­ju pr­vo sa še­će­rom, su­vim gr­o­žđem, đum­bi­rom i so­kom od po­mo­ran­dže da bi omek­ša­le i bi­le sla­đe. U rer­ni do­bi­ja­ju hr­ska­vu ko­ri­cu od mr­vi­ca za­či­nje­nih ci­me­tom i mu­škat­nim ora­šči­ćem, ko­ja je u od­li­čan kon­trast soč­noj unu­tra­šnjo­sti. 

za 8 oso­ba

1,3 kg me­ša­nih cr­ve­nih i pla­vih šlji­va, 1 cm ko­re­na đum­bi­ra, 100 g še­će­ra u pra­hu, 100 g su­vog gro­žđa, sok od 1 po­mo­ran­dže, 90 g bra­šna, 135 g sme­đeg še­će­ra, 150 g sec­ka­nih ba­de­ma, 60 g pu­te­ra sob­ne tem­pe­ra­tu­re, ci­met u pra­hu, mu­škat­ni ora­ščić

1Olju­šti­te i iz­ren­daj­te đum­bir. Ope­ri­te šlji­ve, pre­se­ci­te ih na­po­la, od­stra­ni­te im ko­šti­ce i ise­ci­te ih na kri­ške. Po­me­šaj­te ih u šer­pi sa ren­da­nim đum­bi­rom, su­vim gro­žđem, prah-še­će­rom i so­kom od po­mo­ran­dže, pa ku­vaj­te na ja­koj va­tri 5 mi­nu­ta.

2Per­fo­ri­ra­nom ka­ši­kom oce­di­te šlji­ve i pre­ba­ci­te ih u dru­gi sud, a so­ko­ve od ku­va­nja na­sta­vi­te da ku­va­te na ja­koj va­tri dok se ko­li­či­na ne sma­nji za po­la. Do­daj­te ga šlji­va­ma. Pre­ba­ci­te sve u va­tro­stal­ni sud preč­ni­ka 20-22 cm ko­ji ste pret­hod­no pre­ma­za­li sa 10 g pu­te­ra i osta­vi­te da se ras­hla­di.

3U su­du po­me­šaj­te bra­šno, sme­đi še­ćer, po­la ka­ši­či­ce ci­me­ta, ma­lo mu­škat­nog ora­šči­ća i sec­ka­ne ba­de­me. Pu­ter ise­ci­te na ko­ma­di­će, pa ga do­daj­te sme­si s bra­šnom i pr­sti­ma ga ume­šaj­te da do­bi­je­te mr­vi­ča­stu sme­su. Do­bi­je­nu sme­su ras­po­re­di­te po po­vr­ši­ni sme­se od šlji­va, pa pre­ba­ci­te u rer­nu za­gre­ja­nu na 180˚C da se pe­če 45 mi­nu­ta. Po­slu­ži­te krambl od šlji­va dok je to­pao.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 30 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 55 mi­nu­ta

Tro­šak: 410-868 din.

405 kcal po por­ci­ji

Aspik od gro­žđa sa vi­nom Pro­sec­co

Ele­gant­na pro­vid­nost

Ša­re­na tek­stu­ra zr­na gro­žđa ko­ja su ušu­ška­na u uku­sni že­le će raz­i­gra­ti či­tav uti­sak. Po­što je po­treb­no da zr­na bu­du rav­no­mer­no ras­po­re­đe­na u ka­lu­pu, uba­ci­te ih u sme­su sa že­la­ti­nom dok je još teč­na i osta­vi­te ih da od­sto­je dok ne poč­ne da se učvr­šću­je. Tek on­da sve iz­lij­te u od­go­va­ra­ju­ći ka­lup. 

za 4 oso­be

250 g be­log gro­žđa, 250 g ro­ze gro­žđa, 7 dl pe­nu­ša­vog vi­na Pro­sec­co, 2 ka­ši­ke še­će­ra, 25 g že­la­ti­na u li­sti­ći­ma, ci­met u pra­hu

1Po­to­pi­te že­la­tin u hlad­nu vo­du. Svu­ci­te zr­na gro­žđa sa gran­či­ca, ope­ri­te ih (sa­ču­vaj­te par zr­na sa stra­ne za de­ko­ra­ci­ju) i po­spi­te ih še­će­rom i s ma­lo ci­me­ta.

2Oce­di­te i is­ce­di­te že­la­tin, sta­vi­te ga u šer­pi­cu sa 2 dl vi­na i ras­to­pi­te ga na ti­hoj va­tri. Sklo­ni­te s va­tre, ulij­te pre­o­sta­lo vi­no, pa si­paj­te pri­pre­mlje­nu teč­nost u ka­lup za­pre­mi­ne 1 l da bu­de vi­si­ne 2 pr­sta. Pre­ba­ci­te ka­lup u fri­ži­der da se ste­že.

3Gro­žđe uba­ci­te u pre­o­sta­lu sme­su sa že­la­ti­nom i vi­nom pa osta­vi­te krat­ko na sob­noj tem­pe­ra­tu­ri dok sme­sa ne poč­ne da bla­go da se učvr­šću­je, ali tre­ba da osta­ne teč­na. Si­paj­te po­la ko­li­či­ne gro­žđa s vi­nom u ka­lup, pa ga opet vra­ti­te u fri­ži­der na ne­ko­li­ko mi­nu­ta. Na kra­ju do­daj­te pre­o­sta­lo gro­žđe s vi­nom i po­no­vo vra­ti­te u fri­ži­der, ovog pu­ta na 4-5 sa­ti.

4Pre ser­vi­ra­nja uro­ni­te ka­lup u vre­lu vo­du i iz­vr­ni­te aspik na tac­nu za po­slu­že­nje. Ukra­si­te sa­ču­va­nim zr­ni­ma gro­žđa.

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 40 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 5 mi­nu­ta

Tro­šak: 909-1.476 din.

215 kcal po por­ci­ji

Za­ba­jo­ne-ku­po­vi sa ze­le­nim smo­kva­ma

Igra tek­stu­ra

Stvo­ren u 16. ve­ku, za­ba­jo­ne je ve­li­ki kla­sik po­sla­sti­čar­stva u Pi­je­mon­tu. Da bi­ste mu da­li svoj pe­čat, po­treb­no je sa­mo da u sme­su ume­ša­te koc­ki­ce smo­kve i da ga na po­vr­ši­ni gar­ni­ra­te tan­kim kri­ška­ma smo­kve: krem će od­mah do­bi­ti ru­sti­čan ka­rak­ter i ne­sva­ki­da­šnju slast

za 6 oso­ba

8 zre­lih i čvr­stih ze­le­nih smo­kvi, 6 žu­ma­na­ca, 150 g še­će­ra, 2,5 dl mar­sa­le ili por­ta (ili ver­mu­ta), še­ćer u pra­hu

1Mik­se­rom umu­ti­te žu­man­ca sa še­će­rom da do­bi­je­te pe­nast i sve­tao krem. Po­tom, ma­lo-po­ma­lo ulij­te mar­sa­lu, stal­no mu­te­ći mik­se­rom na naj­ma­njoj ili sred­njoj br­zi­ni.

2Ku­vaj­te za­ba­jo­ne na pa­ri, stal­no mu­te­ći ži­com, dok se ne zgu­sne i ne po­sta­ne pe­nast. Osta­vi­te ga da se ras­hla­di i po­vre­me­no ga pro­me­šaj­te. U me­đu­vre­me­nu olju­šti­te 6 smo­kvi i ise­ci­te ih na ko­ma­di­će, pa ih ume­šaj­te u pri­pre­mlje­ni za­ba­jo­ne i ras­po­re­di­te ga u 6 va­tro­stal­nih ili ke­ra­mič­kih šo­lji­ca.

3Olju­šti­te i na tan­ke kri­ške ise­ci­te pre­o­sta­le smo­kve (ako ko­ri­sti­te or­gan­ske, bez pe­sti­ci­da tre­ti­ra­ne smo­kve, ne mo­ra­te da ih lju­šti­te, iz­gle­da­će još lep­še) i po­re­đaj­te ih le­pe­za­sto po po­vr­ši­ni kre­ma. Po­spi­te po­vr­ši­nu še­će­rom u pra­hu i pre­ba­ci­te šo­lji­ce pod gril u rer­ni da se krem za­pe­če par mi­nu­ta. Po­slu­ži­te od­mah.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 15 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 10 mi­nu­ta

Tro­šak: 388-1.421 din.

210 kcal po por­ci­ji

Šum­ske kor­pi­ce s kre­mom od li­me­te

Pre­fi­nje­na jed­no­stav­nost

Čak i naj­jed­no­stav­ni­ji de­sert po­put kre­ma sa šum­skim vo­ćem mo­že po­sta­ti za­ni­mljiv i sli­ko­vit. Za­či­ni­te vo­će li­ke­rom od li­mu­na i po­slu­ži­te u hr­ska­vim kor­pi­ca­ma od ko­ra za pi­tu pre­ko svi­len­ka­stog kre­ma od li­me­te ko­ji is­ti­če slat­ko-ki­se­lu no­tu ovih sit­nih plo­do­va. Pra­vi de­li­ka­tes!

za 4 oso­be

50 g tan­kih ko­ra za pi­tu, 300 g me­ša­nog šum­skog vo­ća, 3 dl so­ka od li­me­te, 4 ja­je­ta, 2 ka­ši­ke bra­šna, 50 g pu­te­ra, po­la ča­še li­ke­ra od li­mu­na (ili vot­ke), 100 g še­će­ra

1Ise­ci­te ko­re na 12 kva­dra­ta ve­li­či­ne 10-11 cm, pre­ma­ži­te ih sa 10 g is­to­plje­nog pu­te­ra i slo­ži­te po 3 kva­dra­ta je­dan na dru­gi. Do­bi­će­te 4 gru­pi­ce. Če­ti­ri du­blja i ma­nja va­tro­stal­na ka­lu­pa ob­lo­ži­te pa­pi­rom za pe­če­nje, pa u njih uba­ci­te pri­pre­mlje­ne ko­re.

2Pre­ba­ci­te u rer­nu na 200˚C da se pe­ku 5-7 mi­nu­ta. U me­đu­vre­me­nu ope­ri­te vo­će, oce­di­te ga i is­tap­kaj­te pa­pir­nim ubru­som, pa ga pre­ba­ci­te u či­ni­ji­cu i pre­lij­te li­ke­rom (ili vot­kom).

3Krem: mik­se­rom umu­ti­te ja­ja sa še­će­rom, ume­šaj­te bra­šno, a za­tim, me­ša­ju­ći ži­com, ma­lo-po­ma­lo do­daj­te sok od li­me­te i ko­ma­di­će omek­ša­log pu­te­ra. Ku­vaj­te krem na ti­hoj va­tri me­ša­ju­ći ži­com dok se ne zgu­sne. Osta­vi­te ga da se ras­hla­di i po­vre­me­no pro­me­šaj­te.

4Iz­va­di­te kor­pi­ce od ko­ra, osta­vi­te ih da se ohla­de, pa ih pa­žlji­vo iz­va­di­te iz ka­lu­po­va. Uba­ci­te ih u 4 ča­še i na­pu­ni­te pri­pre­mlje­nim kre­mom. Do­pu­ni­te oce­đe­nim vo­ćem i po­slu­ži­te od­mah.

sred­nje te­ško

Pri­pre­ma: 35 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 10 mi­nu­ta

Tro­šak: 507-1.395 din.

350 kcal po por­ci­ji

Gra­ti­ni­ra­ne bre­skve

Krh­ko spo­lja, me­ka­no iz­nu­tra

U ma­lim po­je­di­nač­nim ka­lu­pi­ma sme­nju­ju se slo­je­vi kri­ški vo­ća, iz­lo­mlje­nih pi­ško­ta i me­ka­nog kre­ma od ja­ja. Po­treb­no je da se za­pe­ku u rer­ni ka­ko bi do­bi­li bo­lju tek­stu­ru i da bi se uku­si po­me­ša­li. Va­zdu­ša­sti še­ši­rić od šnea na hr­ska­voj po­vr­ši­ni či­ni ovaj de­sert još uku­sni­jim.

za 6 oso­ba

2 bre­skve, 1 dl slat­ke pa­vla­ke, 4 ja­je­ta, 170 g še­će­ra, 50 g pu­te­ra, 8 pi­ško­ta, 1 ke­si­ca va­ni­lin-še­će­ra, 1 gran­či­ca na­ne, so

1Mik­se­rom umu­ti­te 3 ce­la ja­je­ta sa 1 žu­man­ce­tom (sa­ču­vaj­te be­lan­ce) i 120 g še­će­ra, pa ume­šaj­te pa­vla­ku, va­ni­lin-še­ćer i 30 g is­to­plje­nog pu­te­ra.

2Ope­ri­te bre­skve, pre­se­ci­te ih na­po­la i ise­ci­te na kri­ške. Umo­či­te pi­ško­te u sme­su od ja­ja, iz­lo­mi­te ih i ras­po­re­di­te po­la ko­li­či­ne u 6 ma­lih va­tro­stal­nih ka­lu­pa, pre­ma­za­nih pre­o­sta­lim pu­te­rom. Si­paj­te ma­lo sme­se i po­la ko­li­či­ne kri­ški bre­skve, za­tim pre­o­sta­le pi­ško­te, pa do­pu­ni­te pre­o­sta­lim bre­skva­ma i pre­o­sta­lim kre­mom.

3Po­krij­te ka­lu­pe li­stom alu­fo­li­je i pre­ba­ci­te ih u rer­nu za­gre­ja­nu na 200˚C da se pe­ku 30-35 mi­nu­ta. Be­lan­ce ko­je ste sa­ču­va­li umu­ti­te u čvrst sneg s ma­lo so­li, do­daj­te 40 g še­će­ra i mu­ti­te još ma­lo. Uklo­ni­te fo­li­ju s ka­lu­pa, šne ras­po­re­di­te na vrh sva­kog de­ser­ta, ukra­si­te s po­ko­jim li­stom na­ne, po­spi­te pre­o­sta­lim še­će­rom i za­pe­ci­te krat­ko da šne do­bi­je bo­ju.

jed­no­stav­no

Pri­pre­ma: 35 mi­nu­ta

Ku­va­nje: 35 mi­nu­ta

Tro­šak: 162-539 din.

305 kcal po por­ci­ji

Tags:
Povezane teme

GASTRO

Novogodišnji detoks: zdrav desert

Kako ući u pantalone za posao posle 8 dana odmora?

GASTRO

Božićni Tiramisu

Mirisni božićni Tiramisu je desert koji možete pripremiti neposredno pre dolaska gostiju.

GASTRO

Rerna kao najvažniji kuhinjski pomoćnik

Za savršenu novogodišnju trpezu potrebni su dobri recepti, poznavanje ukusa najmilijih i malo veštine da sve bude idealno termički obrađeno.

GASTRO

Čokoladni kolač sa suvim voćem

Dani decembra su idealni da iznenadite svoje najmilije ukusnim desertima. Predlažemo da pripremite čokoladni kolač sa suvim voćem.

GASTRO

Inspiracija za prazničnu trpezu – A la Krem!

Mlekara Šabac predstavila je danas A la Krem sirni namaz napravljen od pažljivo biranog i kontrolisanog mleka sa domaćih farmi.

GASTRO

Krem čorba od brokolija

Sa dolaskom hladnijih dana ključna reč je imunitet.

GASTRO

Recept za svadbenu tortu princa Harija i Megan Markl

Pripremite tortu koja je postala najtraženija nakon kraljevskog venčanja.

GASTRO

Trendovi u hrani: hleb u boji

Plavi sendviči, ružičasto-žute lepinje, hleb u duginim bojama - švedski kuvari uveli su u modu neobičan trend.

GASTRO

Napravite omiljeni napitak - Aperol Spritz

Aperol Spritz je jedan od najmodernijih letnjih koktela u Evropi.

GASTRO

Krem čorba od tikvica sa mirođijom

Ukoliko ste ljubitelj čorbica onda ne smete propustiti i ne isprobati ovaj recept!

GASTRO

Pljeskavice od tikvica

Predlažemo da ovog proleća tradicionalne pljeskavice zamenite pljeskavicama od tikvica.

GASTRO

Letnji kiš sa tikvicama

Predstavljamo vam recept za ukusan kiš sa tikvicama!

GASTRO

Tikvice punjene mesom i mocarelom

Ukoliko ne znate šta danas da pripremite za ručak, predlažemo sočne tikvice punjene mesom i mocarelom.

GASTRO

Rolnice punjene krem-sirom

Bilo da su pohovane, punjene, grilovane, u musaki, pasti ili deo nekog kolača – tikvice su odličan izbor za trpezu