Fitnes

4 znaka viška soli u organizmu


Do čega dolazi i šta treba učiniti u vezi s tim?

Sama so (ili natrijum-hlorid) ne predstavlja nikakvu opasnost i neophodan je element za normalno funkcionisanje organizma. Ali njegov višak može dovesti do mnogih neprijatnih posledica: od nadimanja do jakih glavobolja.

Često ni ne shvatamo koliko soli dnevno unosimo u naše telo. Po pravilu kontrolišemo količinu kuhinjske soli koju direktno dodamo u hranu, ali iz nekog razloga zaboravljamo na prirodni sadržaj natrijuma u ​​svim proizvodima (uključujući povrće i voće). Prema istraživanjima, skoro svi imaju višak natrijuma: u proseku, svaka osoba konzumira 3400 mg soli dnevno, dok se 2300 mg smatra normom.

Otkrivamo koji znakovi ukazuju da treba smanjiti količinu konzumirane soli i kako to učiniti.

1. Stalna žeđ

Natrijum je jedan od ključnih elemenata za održavanje ravnoteže vode u telu, pa je so neophodna. Ali ako ne pratite količinu, višak natrijuma će zadržati vodu u telu, a mozak će poslati signale da vam treba još vode. Ako u organizmu ima puno soli, žeđ uopšte ne može prestati.

2. Oticanje i nadimanje

Edemi se javljaju iz istih razloga kao i žeđ. So „ne pušta“ vodu, što usporava proces cirkulacije krvi, metabolizma i brzinu kretanja limfe. Sve ovo dovodi do pojave edema kojih se nije lako rešiti. Izuzetno visok nivo soli izaziva crevne nelagodnosti i nadutost.

3. Glavobolja

Osećate li jake glavobolje, naizgled bez razloga? Setite se šta ste pojeli kod poslednjeg obroka. Višak soli može uzrokovati vazodilataciju mozga i uzrokovati bol.

4. Poznata hrana je postala neslana

Pored svih navedenih simptoma, višak natrijuma može uticati na ukus. Ljudi postaju manje osetljivi na so, hrana je neslana, a vi želite da je solite sve više i više.

Šta treba učiniti i kako smanjiti količinu konzumirane soli     

Držite se podalje od „slane šestice“

Prema Američkom dietetičkom udruženju, „slana šestica“ je najopasnija hrana koja može dovesti do viška natrijuma u ​​organizmu. To uključuje hleb i peciva, kobasice i džigerice, pljeskavice (posebno iz brze hrane), pice, konzervirana hrana i praktična hrana.     

Pokušajte da kuvate sami     

Naravno, mnogo je brže i povoljnije ručati u restoranu ili naručiti nešto ali takva jela po pravilu predstavljaju „skrivenu pretnju“. Ako hranu spremate kod kuće, možete izbeći neprijatna iznenađenja.     

Eksperimentišite sa začinima     

Ako se ukus hrane ne čini dovoljno sjajnim, nemojte žuriti da dodate prstohvat soli. Bogat ukus vašem jelu mogu dati različiti začini koji ne uključuju so.     

Isperite 7 puta pre jela

Ako ne možete da zamislite svoj život bez konzerviranog kukuruza ili crvenog pasulja, nije važno. Isperite sadržaj limenke nekoliko puta. Ovo će pomoći da se prepolovi sadržaj soli.

 

Povezane teme

Make up

Ponovite šminku modela sa Chanel Haute Couture revije

Kako napraviti prirodnu šminku poput modela sa revije Chanel couture?

Nega kože

4 beauty lekcije Žizel Bundšen

Pridržavajte se ravnoteže između posla i života, budite bliži prirodi i druge tajne supermodela.

Fitnes

5 namirnica koje izazivaju nadutost

Morate prilagoditi uobičajenu ishranu.

Parfemi

Pink winter: nova Dior aroma voća i bobica

Modna kuća Christian Dior predstavlja novi miris Dior Rouge Trafalgar koji je dopunio parfemsku kolekciju Maison Christian Dior.

Make up

Kolekcija šminke Givenchy posvećena kineskoj Novoj godini

Givenchy predstavlja limitiranu kolekciju Prisme Libre & Le Rouge povodom kineske Nove godine.

Fitnes

8 znakova nedostatka kalijuma u organizmu

Kako prepoznati manjak minerala u organizmu?

Make up

Kolekcija šminke Lunar Illusions brenda M.A.C za kinesku Novu godinu

Puder, karmin, rumenilo i senke ukrašeni su uzorcima iz Zabranjenog grada u Pekingu i obećavaju da će postati talismani dobre sreće za narednu godinu.

Make up

Pet najboljih mat ruževa koje ćemo kupiti u 2020.

Ovi novi proizvodi ne ostavljaju tragove na odeći, ne isušuju usne i mogu izdržati ceo radni dan, ostajući na svom mestu.

Kosa

Želite lepu i zdravu kosu?

Saznajte koji su to profesionalni tretmani namenjeni za kućnu upotrebu i praktični saveti koji će vašu kosu maksimalno revitalizovati.

Parfemi

Natali Portman u novoj kampanji Miss Dior Rose n'Roses

Natali Portman blista u haute Couture haljini u reklamnoj kampanji za novi miris Miss Dior Rose n'Roses.

Fitnes

Kako prevazići migrenu: 6 načina

Prirodne metode za uklanjanje glavobolje!