Fitnes

5 mitova o PMS-u

Svako od nas je bar jednom čuo za takozvani predmenstrualni sindrom (skraćeno PMS).

Slatke mačke se pretvaraju u zle pantere, razigrane tigrice nestaju i na njihovo mesto dolaze „zmije“ koje teže da ubodu partnera što bolnije. Šta možemo reći o nervozi i gladi koja preplavi devojke – simptome koje je teško objasniti zakonima logike.

Mit # 1: PMS je period

Najsmešniji mit koji je nastao zbog nedostatka seksualnog obrazovanja i osnovnih znanja o higijeni tela. PMS prethodi menstruaciji, a po pravilu njegov vrhunac se javlja 6–3 dan pre početka „onih dana“. Dobre vesti za one devojke koje sindrom nije poštedeo: s početkom menstruacije, gadni i neprijatni simptomi odmah nestaju! Istina, dolaze bolovi u donjem delu stomaka, oticanje i gubitak snage, ali ovo je potpuno drugačija priča.

Mit broj 2: PMS menja ćud i donosi loše raspoloženje

Omiljena manifestacija seksizma bila je povezivanje bilo koje manifestacije lošeg raspoloženja sa hormonalnom pozadinom žene. Sve započinje s „neko je ljut jer duže vreme nije sreo muškarca“, već se završava „mučninama pre menstruacije“. Izvana se čini jednostavno i tačno objasniti ženino loše raspoloženje sa nakupljanjem hormona, ali u većini slučajeva to su nepovezane stvari. Dolazi opasan trenutak kada žena sama počne da veruje u zavisnost svog života od „crvenih dana kalendara“, i donosi odluke i planove na osnovu ove logike. Upamtite da iako vaše telo igra važnu ulogu, ali ne i glavnu, mi smo ljudi koji se nose sa životinjskim instinktima i „divljim“ manifestacijama PMS-a.  

Mit # 3: PMS je u redu

Doktori imaju više od 100 simptoma predmenstrualnog sindroma i svi oni mogu u različitoj meri uticati na vaš život dok čekate „nemile goste“. Da, neki od njih, poput lošeg raspoloženje i nekontroliranog osećaja gladi, ometaju posao i koncetraciju, ali vas ne parališu u potpunosti. Savetujemo vam da pratite svoje telo i „uznemirujuća zvona“. Jaki bolovi, grčevi, napadi panike, bespotreban bes – razlozi su da se obratite stručnjaku. Možda se iza tri blaga slova ne krije bezazleni PMS, već su problemi ozbiljniji. Lekar će vam pomoći da razumete sebe i telo i pravilno dijagnostikujete svoje stanje.

Mit 4: Sve žene imaju PMS

Studije su otkrile da samo trećina žena pati od PMS-a. Iznenađeni? Često su simptomi sindroma vrlo subjektivni. Na primer, jedan mesec bio je veoma pun prijatnih utisaka, otišli ​​ste na odmor i odmorili se, a sledeće približavanje menstruacije poklopilo se sa radom 24 sata dnevno, nedostatkom zdravog sna i ishrane. Kada će verovatnije da vas simptomi PMS iznenade? Ispada da mnoge žene koje vode zdrav stil života i odmaraju dovoljno vremena, kao da pomažu svom telu da prežive ovaj težak period. Zaključak: ako PMS prilično utiče na vas i vašeg partnera, pokušajte da jedete zdravu hranu (lekari savetuju da uklonite masnu i slanu hranu) i više se krećite.  

Mit broj 5: samo ga treba preživeti

Teški tok PMS-a (vidi mit br. 3) ukazuje na moguća kršenja hormonske pozadine žene i zahteva posetu lekaru. Možda će vam lekar propisati terapiju ili lekove koji će uništiti neprijatne simptome i pomoći vam da se vratite u prvobitno stanje.

instyle.ru

Povezane teme

Nega kože

Miris ženstvenosti: Chanel parfimisana krema za telo

Chanel je predstavio novu parfimisanu kremu za telo GABRIELLE CHANEL, koja ne samo da savršeno hidrira kožu, već iza sebe ostavlja suptilan cvetni miris.

Parfemi

1.300 boca širom sveta: Armani Prive couture parfemi posvećeni ručno izrađenom ikatu

Armani Prive Haute Couture IKAT BLEU i IKAT ROUGE biće u prodaji u februaru 2021. godine u ograničenom izdanju od 1.300 numerisanih komada u odabranim prodavnicama širom sveta.

Trendovi

Manikir nedelje: kristalno cveće na noktima Bili Ajliš i Rosalie

Senzacionalni beauty-detalj u spotu „Lo vas a olvidar“ dve najmodernije pevačice našeg doba.

Parfemi

Parfemi: 7 noviteta koje ćete osetiti čak i kroz masku

Noviteti u parfimeriji stižu i spremni su da vas očaraju ekskluzivnošću i elegancijom. Koji god da odaberete jedan od ovih parfema ostaviće svoj trag.

Fitnes

Kako cink pomaže u borbi protiv virusa

Nezamenjivi element u tragovima.

Fitnes

5 nevidljivih stvari od kojih se umaramo

Faktori na koje treba paziti da biste bili energični tokom celog dana.

Nega kože

5 mitova o retinolu

Mit ili stvarnost: da li je retinol zaista loš za našu kožu?

Nega kože

LE BAIN DE CHANCE: šta ako kupanje postane vaš novi srećni ritual?

CHANEL predstavlja tri nova proizvoda iz linije CHANCE za negu tela koji podstiču sreću.

Fitnes

Šta se dešava sa telom nakon tuširanja hladnom vodom

Zašto je ledeni tuš koristan i kako se naviknuti?

Fitnes

3 mita o sagorevanju masti u koje morate prestati da verujete

Sagorevanje masti je ključni deo gubitka kilograma.