Fitnes

5 mitova o PMS-u

Svako od nas je bar jednom čuo za takozvani predmenstrualni sindrom (skraćeno PMS).

Slatke mačke se pretvaraju u zle pantere, razigrane tigrice nestaju i na njihovo mesto dolaze „zmije“ koje teže da ubodu partnera što bolnije. Šta možemo reći o nervozi i gladi koja preplavi devojke – simptome koje je teško objasniti zakonima logike.

Mit # 1: PMS je period

Najsmešniji mit koji je nastao zbog nedostatka seksualnog obrazovanja i osnovnih znanja o higijeni tela. PMS prethodi menstruaciji, a po pravilu njegov vrhunac se javlja 6–3 dan pre početka „onih dana“. Dobre vesti za one devojke koje sindrom nije poštedeo: s početkom menstruacije, gadni i neprijatni simptomi odmah nestaju! Istina, dolaze bolovi u donjem delu stomaka, oticanje i gubitak snage, ali ovo je potpuno drugačija priča.

Mit broj 2: PMS menja ćud i donosi loše raspoloženje

Omiljena manifestacija seksizma bila je povezivanje bilo koje manifestacije lošeg raspoloženja sa hormonalnom pozadinom žene. Sve započinje s „neko je ljut jer duže vreme nije sreo muškarca“, već se završava „mučninama pre menstruacije“. Izvana se čini jednostavno i tačno objasniti ženino loše raspoloženje sa nakupljanjem hormona, ali u većini slučajeva to su nepovezane stvari. Dolazi opasan trenutak kada žena sama počne da veruje u zavisnost svog života od „crvenih dana kalendara“, i donosi odluke i planove na osnovu ove logike. Upamtite da iako vaše telo igra važnu ulogu, ali ne i glavnu, mi smo ljudi koji se nose sa životinjskim instinktima i „divljim“ manifestacijama PMS-a.  

Mit # 3: PMS je u redu

Doktori imaju više od 100 simptoma predmenstrualnog sindroma i svi oni mogu u različitoj meri uticati na vaš život dok čekate „nemile goste“. Da, neki od njih, poput lošeg raspoloženje i nekontroliranog osećaja gladi, ometaju posao i koncetraciju, ali vas ne parališu u potpunosti. Savetujemo vam da pratite svoje telo i „uznemirujuća zvona“. Jaki bolovi, grčevi, napadi panike, bespotreban bes – razlozi su da se obratite stručnjaku. Možda se iza tri blaga slova ne krije bezazleni PMS, već su problemi ozbiljniji. Lekar će vam pomoći da razumete sebe i telo i pravilno dijagnostikujete svoje stanje.

Mit 4: Sve žene imaju PMS

Studije su otkrile da samo trećina žena pati od PMS-a. Iznenađeni? Često su simptomi sindroma vrlo subjektivni. Na primer, jedan mesec bio je veoma pun prijatnih utisaka, otišli ​​ste na odmor i odmorili se, a sledeće približavanje menstruacije poklopilo se sa radom 24 sata dnevno, nedostatkom zdravog sna i ishrane. Kada će verovatnije da vas simptomi PMS iznenade? Ispada da mnoge žene koje vode zdrav stil života i odmaraju dovoljno vremena, kao da pomažu svom telu da prežive ovaj težak period. Zaključak: ako PMS prilično utiče na vas i vašeg partnera, pokušajte da jedete zdravu hranu (lekari savetuju da uklonite masnu i slanu hranu) i više se krećite.  

Mit broj 5: samo ga treba preživeti

Teški tok PMS-a (vidi mit br. 3) ukazuje na moguća kršenja hormonske pozadine žene i zahteva posetu lekaru. Možda će vam lekar propisati terapiju ili lekove koji će uništiti neprijatne simptome i pomoći vam da se vratite u prvobitno stanje.

instyle.ru

Povezane teme

Nega kože

4 beauty lekcije Žizel Bundšen

Pridržavajte se ravnoteže između posla i života, budite bliži prirodi i druge tajne supermodela.

Fitnes

5 namirnica koje izazivaju nadutost

Morate prilagoditi uobičajenu ishranu.

Parfemi

Pink winter: nova Dior aroma voća i bobica

Modna kuća Christian Dior predstavlja novi miris Dior Rouge Trafalgar koji je dopunio parfemsku kolekciju Maison Christian Dior.

Make up

Kolekcija šminke Givenchy posvećena kineskoj Novoj godini

Givenchy predstavlja limitiranu kolekciju Prisme Libre & Le Rouge povodom kineske Nove godine.

Fitnes

8 znakova nedostatka kalijuma u organizmu

Kako prepoznati manjak minerala u organizmu?

Make up

Kolekcija šminke Lunar Illusions brenda M.A.C za kinesku Novu godinu

Puder, karmin, rumenilo i senke ukrašeni su uzorcima iz Zabranjenog grada u Pekingu i obećavaju da će postati talismani dobre sreće za narednu godinu.

Make up

Pet najboljih mat ruževa koje ćemo kupiti u 2020.

Ovi novi proizvodi ne ostavljaju tragove na odeći, ne isušuju usne i mogu izdržati ceo radni dan, ostajući na svom mestu.

Kosa

Želite lepu i zdravu kosu?

Saznajte koji su to profesionalni tretmani namenjeni za kućnu upotrebu i praktični saveti koji će vašu kosu maksimalno revitalizovati.

Parfemi

Natali Portman u novoj kampanji Miss Dior Rose n'Roses

Natali Portman blista u haute Couture haljini u reklamnoj kampanji za novi miris Miss Dior Rose n'Roses.

Fitnes

Kako prevazići migrenu: 6 načina

Prirodne metode za uklanjanje glavobolje!

Fitnes

Šta se događa sa telom kada jedemo mandarine

Koliko je novogodišnje voće bogato? Otkrivamo devet neverovatnih detalja!

Make up

Beauty trendovi za 2020.

Pitate se šta će biti popularno u novoj godini? Predstavljamo vam listu najnovijih tendencija ulepšavanja.