Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedete plavi patlidžan?

Neverovatne koristi ili alarmantne posledice po zdravlje žena?

Iako se patlidžan u celom svetu smatra povrćem, tehnički je voće - dolazi iz cvetne biljke i sadrži semena. Omiljen gurmanima plavi patlidžan je bogat hranljivim sastojcima - od vitamina K i C do vlakana, - ali u isto vreme uopšte nisu visokokalorični (20 kalorija na 100 grama).

Šta je još korisno u patlidžanu, a šta bi moglo biti opasno?

Patlidžan usporava starenje

Patlidžan duguje svoju ljubičastu boju antocijanima, posebnoj vrsti pigmenta. Nekoliko velikih studija pokazalo je da je to jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od delovanja slobodnih radikala - jednog od uzroka starenja. Pored toga, kao što je pokazano u studijama, upravo ova supstanca najefikasnije štiti membrane moždanih ćelija. Nakon porcije pečenog patlidžana, malo je verovatno da ćete postati mnogo pametniji, ali barem ćete voditi računa o jačanju pamćenja.

Patlidžan smanjuje holesterol

Zbog visokog sadržaja antioksidanata, patlidžani mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. U jednom eksperimentu, zečevi sa visokim holesterolom dobili su sok od patlidžana dve nedelje svakog dana. Na kraju studije, nivoi lošeg holesterola i triglicerida - dva markera kardiovaskularnih problema - su ozbiljno smanjeni. Iako su ovi rezultati obećavajući, važno je napomenuti da su istraživanja sprovedena samo na životinjama i da su potrebni dalji eksperimenti na ljudima.

Patlidžan pomaže da smršate

Velika količina vlakana i niskokalorični patlidžan savršeno se uklapaju u bilo koji režim ishrane. Pa, osim što ne odgovara sirovim prehrambenim proizvodima, jer oni nužno zahtevaju toplotnu obradu. Štaviše, patlidžan je hranjivo povrće. Vlakna polako prolaze kroz digestivni trakt, što znači da više ne želimo jesti. Univerzalni ukus, koji idealno "imitira" i meso i pečurke, čini patlidžane niskokaloričnom zamenom za teže sastojke.

Patlidžan smanjuje upalu

Istraživači američke poljoprivredne službe u Beltsvillu otkrili su da je patlidžan bogat izvor određenih fenolnih jedinjenja. Biljke ih formiraju da bi se zaštitile od oksidativnog stresa i infekcije bakterijama i gljivicama. Fenol, koji se nalazi u sedam testiranih sorti, ima jak antimutageni (antikancerogeni), antimikrobni i antivirusni efekat na organizam.

Jedini negativ - takvo povrće je gorko.

Zato naučnici već aktivno rade na stvaranju sorte sa optimalnim balansom fenolnih supstanci i prijatnog ukusa.

Patlidžan je destruktivan za kosti i otrovan je?

Prve nuspojave nutricionisti su počeli da otkivaju pre otprilike sedam godina, kada je patlidžan proglašen otrovnim za ljude. Prvi patlidžani su označeni od strane pristalica makrobiotičke dijete: zbog navodnog sprečavanja apsorpcije kalcijuma. Dakle, doprinose uništenju kostiju. Mediji su širili informacije, zaboravljajući da pojasne da su svi eksperimenti izvedeni na životinjama, koje u principu asimiluju i kalcijum i vitamin D na drugačiji način i, recimo, za razliku od osobe, ne mogu ga primiti sa sunčevom svetlošću. Patlidžan je isključen iz ishrane i sledbenika holističke detoksikacije.

Stručnjaci za biljnu biohemiju Univerziteta u Guelphu ustali su da brane "čast i dostojanstvo" patlidžana, dodajući: "Otrovni patlidžan pripada potpuno drugoj porodici biljaka."

Ako ipak sumnjate u ispravnost patlidžana onda postoje tri jednostavna načina da se "neutrališu otrovi":     

Ogulite koru.     

Izbegavajte nezrele plodove.     

Uvek dobro skuvajte patlidžan - međutim, teško je zamisliti da neko jede patlidžan sirov.

 

foto:elle.ru

 

 

Povezane teme

Parfemi

Zvanično: Margo Robi je postala lice parfema Gabrielle Chanel Essence

Prva fotografija reklamne kampanje se pojavila na internetu i veoma je lepa!

Parfemi

Gianfranco Ferré Blooming Rose

Đanfranko Fere je bio italijanski modni dizajner koji je dobio nadimak „Arhitekta mode“, kako zbog svog dizajna, tako i zbog svoje arhitekture.

Fitnes

4 hormona zbog kojih dobijate na težini

I saveti, kako ih vratiti u normalu!

Trendovi

Top 10 beauty favorita za mesec jul

Mesec jul je stigao, a sa njim i novi proizvodi u našoj beauty rutini.

Nega kože

Deset grešaka koje narušavaju lepotu a koje činimo svakog jutra

Kada se ujutru probudimo, mehanički obavljamo neke radnje, specifične za našu rutinu.

Parfemi

7 parfema koji su savršeni za vrele letnje dane

Odabrati parfem za vruću letnju sezonu, koji će mirisati jednako dobro i u zagušljivoj metropoli i na prostranoj snežno beloj plaži je prava umetnost.

Make up

Boje leta

Pronađite look koji vam najbolje pristaje.

Make up

Šta treba znati o novom kozmetičkom brendu Lejdi Gage

Lejdi Gaga je objavila svoj vlastiti brend kozmetike – a evo zašto s nestrpljenjem čekamo lansiranje novih proizvoda.

Trendovi

Šta je kanabidiol i zašto svi pričaju o tome?

Nova komponenta koja može postati ogromni velnes trend!

Make up

Sto posto otporna

Pitate se kako da vam makeup traje i po najvećim vrućinama? Rešenje je dugotrajna i vodootporna šminka.

Fitnes

5 razloga za dodavanje spanaća dnevnoj ishrani

Objašnjavamo zašto je ovo povrće postalo pravi "kralj" u Francuskoj i u čemu zaista leži njegova korist.

Parfemi

Điđi Hadid je postala lice novog mirisa Wonderlust - Michael Kors

Američki model pojavila se u reklamnoj kampanji novog mirisa - Michael Kors Wonderlust.

Parfemi

Kenzo World Power

Modna kuća Kenzo predstavlja novi parfem za žene World Power.