Fitnes

Šta je to “Clean Eating” i kako se pridržavati ovog načina ishrane?

Osnovni principi i pravila novog trenda!

Trend "Clean Eating" aktivno dobija na popularnosti: svi (počevši od fitnes blogera na Instagramu do autora knjiga o ishrani) diskutuju o Clean Eating sistemu i uvode ga u njihove živote.

Šta je to “Clean Eating”, koje prednosti ima i kako se pridržavati ovog načina ishrane?

Osnovna ideja ovakvog načina ishrane je veoma jednostavna: treba dati prednost samo prirodnim proizvodima koji nisu prerađeni i koji ne sadrže hemijske aditive, stabilizatore, arome i boje. Clean Eating podrazumeva jesti sveže povrće i voće, mlečne proizvode, meso i ribu, kao i kvalitetne žitarice. Najidealnija opcija je da su svi ovi proizvodi organski.

Druga karakteristika Clean Eating-a je upotreba sveže pripremljenih jela.

Koju hranu ne treba jesti?

Ako se pridržavate "Clean Eatinga", onda vaš arsenal ne treba da sadrži rafinisani šećer, bilo koje pecivo od belog brašna, proizvode sa pojačivačima ukusa i GMO. Posebno je važno obratiti pažnju na kompozicije, jer čak i svaka bezopasna ovsena kaša može sadržati dodatne konzervanse, šećer i arome. Zato će princip Clean Eatinga posebno privlačiti one koji vole da kuvaju sve svoje obroke kod kuće od prirodnih svežih namirnica.

Kako preći na sistem "Clean Eating"?

Na primer, umesto kolača sa borovnicama, pojedite pregršt svežih bobica. Takođe smanjite količinu sastojaka u svim konzumiranim jelima na minimum - čak i ako vaš unos uključuje cele žitarice, proteine i zdrave masti. Treće, jedite polako i namerno uživajte u svakom malom komadu, obratite pažnju na aromu i ukus hrane. I četvrto, jedite po rasporedu. Neka između svakog obroka ne bude više od 4 sata praznine. Redovni unos hrane pomaže u regulisanju probavnog sistema, nivoa šećera u krvi i insulina, kao i kontroli apetita.

Glavne prednosti Clean Eating-a

Poznato je da je dobro zdravlje veoma blisko povezano sa upotrebom prirodne celovite hrane. A ako jedete sveže povrće, voće, sveže kuvanu hranu, bogatu hranjivim sastojcima i mikroelementima, bez ikakvih aditiva, onda nikada nećete naići na ozbiljne bolesti. Veruje se da sveže povrće i voće takođe mogu pozitivno da utiču na vaše mentalno zdravlje, a takođe pomažu da vaša koža bude mlada, kosa i nokti sjajni.

Uopšteno govoreći, pridržavanje režima "Clean Eating" nije tako teško kao što se na prvi pogled čini. U takvom sistemu postavljeni su osnovni principi pravilne ishrane, na koje se možete naviknuti. Počnite sa rafinisanim šećerom, uklonite sve slatkiše, zamenite šećer medom ili javorovim sirupom. Zatim pokušajte da pobegnete od brze hrane - grickalica u restoranima brze hrane. I naravno, unesite u vašu ishranu maksimalnu količinu svežeg voća i povrća. Pokušajte sami da kuvate - kupite knjigu recepata ili pronađite kul hranu blogera koji deli svoje recepte sa pratiocima. Ako nemate priliku da sami pripremite hranu, usluge za isporuku zdrave hrane postaće nezamenjiv asistent.

 

Povezane teme

Kosa

Jesenje frizure: 100 najboljih predloga za srednju dužinu kose

Najlepše ideje za dame sa srednjom dužinom kose!

Fitnes

Let's dance: najbolji plesovi za oblikovanje tela

Različiti plesni stilovi vam mogu pomoći da postanete vitki i fit!

Parfemi

L'Arc - arome arhitekture

Arhitektura se često naziva „zamrznuta muzika“, a parfimerija stalno koristi muzičke pojmove.

Make up

L'Oreal Paris je lansirao zajedničku kolekciju šminke sa Karlom Lagerfeldom

Dizajner Karl Lagerfeld lično je učestvovao u razvoju linije!

Fitnes

Koliko kofeina dnevno sme da se unese

Neka digne ruku onaj ko ima sreće da može da preživi naporan radni dan bez kafe.

Parfemi

Miris kiše: parfemi sa aromom svežine

Parfemi koji mirišu na kišu idealni su za prve dane jeseni.

Trendovi

Izbor urednice lepote: 10 neodoljivih

Septembar...vreme za nove početke!

Make up

Kim Kardašijan je lansirala kolekciju kozmetike sa Vini Harlou

Kim Kardašijan je najavila saradnju sa manekenkom Vini Harlou.

Nega kože

Kako zadržati preplanuli ten do kasne jeseni

Jednostavne preporuke koje će vam omogućiti da zadržite preplanuli ten što je duže moguće.

Fitnes

Kako raditi jogu sa mačkom

Motivacija je potrebna za bilo koji posao - ponekad pronaći je u sportu nije baš jednostavno.