Fitnes

Da li hrana može izazvati depresiju i anksioznost?

Nedavna istraživanja kažu – da!

Znamo da ste verovatno već više puta u pretraživač upisali nešto poput „hrana koja će nas razveseli“, ali kao rezultat, odgovor i dalje pronalazite u omiljenim slatkišima.

Nutricionisti već godinama govore o vezi mentalnog zdravlja i ishrane, a više istraživanja potvrdilo je ovu teoriju. Hajde da otkrijemo šta sve treba da znamo o proizvodima i njihovim efektima na raspoloženje.

 Postoji li veza između ishrane i mentalnog zdravlja?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 350 miliona ljudi pati od različitih oblika depresije. Takođe, prema dr. Hizer Maki, koja je specijalizovala za proučavanje navika povezanih sa zdravljem, „istraživanje je dokazalo očiglednu vezu između ishrane i raspoloženja“.

Ove godine, istraživači sa Univerziteta u Sijeni u Italiji sproveli su retrospektivnu analizu podataka iz ambulantnih evidencija pacijenata na psihijatrijskim odeljenjima klinika u 2017. godini i pratili nivoe vitamina D u njihovoj krvi. Pokazalo se da je u 94% ovih pacijenata sadržaj vitamina D u organizmu bio ispod normalnog. To znači da „između ostalih korisnih efekata, uzimanje vitamina D kao aditiva može pomoći u lečenju bolesti poput depresije“.

Drugo istraživanje iz 2019. godine, sprovedeno na Univerzitetu u Mančesteru, pokazalo je na podacima više od 46 hiljada ljudi da poboljšanje kvaliteta i režima ishrane ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Svaka dijeta koja ima za cilj smanjivanje težine, smanjenje  mase i održavanje uravnoteženog unosa hranljivih materija, podjednako dobro smanjuje simptome depresije.

„Ovo je zaista sjajna vest“, kaže dr. Džozef Fert, saradnik na Univerzitetu u Mančesteru „Većina ljudi ne treba da se pridržava strogih dijeta.“ Fert se zalaže za jednostavne promene: „Da bi se izbegao potencijalni negativni uticaj brze hrane na mentalno zdravlje, dovoljno je održavati ravnotežu proteina, masti i ugljenih hidrata, ne zaboraviti na vlakna i povrće i isključiti rafinisani šećer i drugu nezdravu hranu.“

Kako je zdravlje creva povezano sa raspoloženjem?

Često se za creva kaže da su naš "drugi mozak". Kada se uzme u obzir odnos ovih organa, važno je zapamtiti da se oko 90 procenata serotoninskih receptora nalazi u crevima. Za one koji traže olakšanje od depresije, naučnici preporučuju da započnu sa dijetom, odnosno, pratite šta jedete pre nego što pribegnete terapiji prebioticima i probioticima.

Nauka ne prestaje da potvrđuje ovu vezu. Studija iz 2017. na Univerzitetu Virdžinija na miševima pokazala je da jogurt koji sadrži laktobacile poboljšava mikrofloru i raspoloženje smanjujući sadržaj metabolita kinurinina u krvi. Iako je dokazano da miševi nemaju načina da prenesu svoja osećanja, praćenje „depresivnog ponašanja“ i „ponašanja očaja“ koristi se za proučavanje depresije kod životinja. Koristeći ovu metodu, vodeći univerzitetski naučnik sada teoriju javno testira. „Biće sjajno ako naučimo da kontrolišemo raspoloženje i dobrobit uz pomoć ishrane i korisnih bakterija u našim crevima“, kaže on.

Univerzitet iz Bostona trenutno istražuje crevne bakterije koje proizvode inhibitorni neurotransmiter - gama-aminobuternu kiselinu (GABA). GABA ometa signale koji prolaze između živaca i na taj način pomaže mozgu da izbegne preveliku količinu nadražaja - to daje osećaj smirenosti. Ako se nešto poremeti u radu ovog kruga, rezultat može biti nesanica, anksioznost i depresija. Iako je tokom poslednjih 10 godina sprovedeno veliko istraživanje o odnosu crevnog mikrobioma i različitih aspekata ljudskog zdravlja, mikrobiolog koji sprovodi istraživanje u ovom projektu, napominje da je „sam koncept uvođenja i kontrole crevnih bakterija za poboljšanje zdravlja mozga i dalje sasvim novost.

Koja vrsta hrane će vam pomoći da se razveselite?

Probiotici i prebiotici: procenite svoju dnevnu ishranu: možda bi bilo korisno dodati prebiotike i probiotike. Potražite ih u fermentiranim namirnicama kao što je kiseli kupus. Nutricionisti takođe preporučuju povećanje sadržaja inulina, prebiotika koji neguje korisne bakterije.

Triptofan: hrana bogata triptofanom pomaže u održavanju nivoa serotonina (hormona sreće), pa ako želite da se razveselite, preporučujemo više lososa,  semenki, spanaća i piletine.

Selen: selen je moćan antioksidans koji štiti od oksidativnih oštećenja i podržava imuni i nervni sistem. „Ako vam nedostaje selen, verovatno je da ćete se osećati depresivno.

Vitamini grupe B: (B1), (B3) i (B12) uključeni su u energetski metabolizam, pa stoga njihov nedostatak može stvoriti osećaj umora, iritacije i depresije.

Vitamin D: masna riba, riblja jetra i obogaćena hrana sadrže puno vitamina D. Međutim, najlakši način je uzimati ga kao dodatak.

Voda: želite početi s jednom novom dobrom navikom? Pijte vodu. Samo pet procenata dehidratacije može odmah uticati na vašu sposobnost koncentracije, raspoloženje i produktivnost, pa sebi pomozite, pijte vodu. Važno je zapamtiti da su depresija i anksioznost u svojoj etiologiji multifaktorski, odnosno da mogu imati mnogo razloga, tako da ako ste zabrinuti zbog svog emocionalnog stanja, budite sigurni da potražite pomoć od stručnjaka.

Koju hranu bi trebalo izbegavati?

Masnoće: brza hrana i određena biljna ulja (omega-6 ulja), mogu doprineti upali. Takvi proizvodi izazivaju poremećaj mikroflore, što direktno povećava verovatnoću za razvoj depresije. Ali nisu sve masti štetne. Postoje masti koje ometaju upalne procese. Nalaze se u avokadu, maslinovom ulju, masnoj ribi. One će pomoći u održavanju normalnog raspoloženja.

Šećer: izbegavajte hranu koja sadrži industrijski šećer kako ne bi izazvali probleme u nivou šećera u krvi.

Potrebna nam je riba, školjke, povrće, morske trave, voće, orasi i žitarice. Oni će pružiti dobro fizičko i mentalno blagostanje.

Vogue.ru

 

Povezane teme

Fitnes

Priprema za zimu: sezonsko povrće idealno za vašu kožu

Temperatura se spušta, džemperi su sve deblji, a koža postaje suva.

Parfemi

Novi provokativni miris Paco Rabanne

Erotic Me - senzualni miris iz nove kolekcije Paco Rabanne Pacollection.

Trendovi

10 neodoljivih beauty proizvoda za novembar

Urednica lepote magazina Grazia izabrala je za vas top 10 beauty proizvoda za novembarske dane.

Make up

Kako virtualna šminka zamenjuje dekorativnu kozmetiku

Interes za dekorativnom kozmetikom ne može se uporediti sa devedesetim godinama - moderne devojke mnogo više ulažu u negu.

Nega kože

10 beauty saveta za jesen

Pronađite brzo i jednostavno rešenje, saznajte nešto što možda niste znali i unapredite vašu negu lica i tela za predstojeći hladni period.

Fitnes

Studija otkriva - Anoreksija nije samo mentalni poremećaj

Takođe je povezana sa metaboličkim procesima.

Fitnes

Čitava istina o gvožđu: kako utiče na telo i ko ga treba piti

Da li je vredno prihvatiti popularni velnes trend? Doktor odgovara!

Trendovi

Moramo isprobati: pametna ogledala

Ogledalo je otkriće zlata vredno, ali vremena prolaze i u savremenom svetu nije dovoljno samo da vidimo svoj odraz.

Nega kože

Kako zaštititi kožu od zagađenog vazduha

Kako se izboriti sa zagađenim vazduhom tokom jeseni i zime?

Parfemi

Sestre Kardašijan lansiraju kolekciju mirisa

Kim, Kortni i Kloi Kardašijan najavile su lasniranje zajedničke kolekcije mirisa.

Fitnes

Kako poboljšati imunitet tokom jeseni

Reći ćemo vam zašto treba jesti bakin kupus i kojim danima se ne treba svađati ni sa kim!

Nega kože

Najpopularniji tretmani lepote među milenijalcima

Kako generacija Y produžava mladost i čuva lepotu?

Parfemi

Hedi Slimane otvara Celine butik parfema

Hedi Slimane, kreativni direktor francuskog doma Celine, predstavio je liniju parfema u avgustu.