grazia

Fitnes

Da li je doručak najvažniji obrok u toku dana

Da li ste doručkovali danas? Budite iskreni, jer koji god da je odgovor, verovatno i nije važno.

Nove studije pokazuju da doručak možda i nije najvažniji obrok u toku dana. Procenite sami u nastavku teksta.

Mit broj 1

Vaša majka je bila u pravu za mnoge stvari, ali što se tiče doručka,  najverovatnije nije. Istina je da doručak može biti jedan od najvažnijih obroka u toku dana, ali samo ukoliko izjutra jedete nešto što je zdravo. Ipak, ukoliko jedete krofne, pomfrit, hamburger... pod izgovorom da vam je mama rekla da sve što pojedete pre osam ujutru ne goji, onda ne važi da je doručak najbitniji, jer da, sve što pojedete u toku dana, može da vam doda na težini.

Mit broj 2

Posle brojnih istraživanja akademija, pokazalo se da su deca koja su ujutru doručkovala imala bolje rezultate u školi od onih koja nisu. Ipak, kasnije je utvrđeno da nije u pitanju sam doručak, već „ubijanje“ gladi. Deca koja su nešto „gricnula“ imala su identičan učinak kao i ona koja su doručkovala.

Kada se radi o odraslima, nije utvrđeno da hrana pozitivno ili negativno utiče na mozak. Nema dovoljno podataka na tu temu.

Mit broj 3

Ukoliko imate obilan doručak, manje ćete imati potrebu za hranom u ostatku dana. Ova tvrdnja nije nužno istinita. Istraživanja su dokazala da su osobe koje su unele 335 kalorija ugljenih hidrata, zatim one koje su unele 360 kalorija vlakana, kao i one koje nisu doručkovale, mogle da unesu jednak broj kalorija u ostatku dana.

Isitna je da su osobe koje su propustile doručak bile gladnije u vreme ručka, ali nije se pokazalo da žude za kaloričnijom hranom.

Mit broj 4

Gubi se na težini doručkujući. Da li je tako? U jednom istraživanju, koje je trajalo 12 nedelja, istražitelji su pratili težinu 52 žene, koje su bile gojazne i davali su im jelovnik sa istim brojem kalorija. Onima koje su pre istraživanja doručkovale, ukinut je doručak, a onima koje nisu pre toga imale običaj da doručkuju, rečeno je da moraju doručkovati.

Krajnji rezultat istraživanja pokazao je da navika o doručkovanju ne utiče značajno ni na gubljenje, kao ni na dobijanje kilograma.

Mit broj 5

Doručak otupljuje. Pogrešno. Doručak nam daje energiju, kao i bilo koji drugi obrok. Tokom dve nedelje, vršena je opservacije dve grupe ljudi, koji su bili zaposleni. Jedna grupa je doručkovala, druga ne. Primećeno je da su oni koji su unosili hranu do 12 sati, bili „življi“, odnosno aktivniji, sa više energije.

Mit broj 6

Doručak ubrzava metabolizam. Da li je istina? Bilo bi lepo da je tako, zar ne? Nažalost, moramo da vas razočaramo. Doručak ne igra nikakvu ulogu u brzini metabolizma, odnosno brzini kojom telo sagoreva kalorije.

Ono što je potvrđeno jeste da osobe koje doručkuju, unose 11 kalorija više na dnevnom nivou. Koliko je 12 kalorija? Skoro ništa, imajući u vidu da žena  u proseku unese između 2000 i 2200 kalorija u toku dana.

Uprkos svemu, ne menjamo mišljenje i mislimo da je podjednako važno imati svaki od pet obroka u toku dana i to zdravih, naravno. Na vama je da odlučite, hoćete li doručkovati ili ne.

Pročitajte još

Povezane teme

Parfemi

Tiziana Terenzi Halley: Miris neodoljive i fatalno zavodljive snage

Neponovljivi miris firentinskog irisa u kompoziciji sa prefinjenim toskanskim zumbulom i dragocenom belom meksičkom tuberozom, kreiraju bogat i elegantan, intenzivan i raskošan par...

Make up

5 trikova zbog kojih će vaš manikir trajati duže

Da li nam išta budi osećaj uglađenosti kao svež manikir?

Kosa

Kim Kardašijan vraća u modu frizuru iz devedesetih

U pitanju je specifičan način feniranja kojim se naglašava volumen.

Fitnes

Zašto je bezbedno da jedete šećer?

Niskokalorijski zaslađivači spadaju u najtemeljnije istražene dodatke hrani širom sveta.

Nega kože

Bred Pit lansira bjuti liniju

Glumac je zaplivao kozmetičkim vodama.

Parfemi

FAME: Predstavljamo novi miris kuće Paco Rabanne

Očaraće vas zavodljive note svežeg jasmina, sočnog manga i kremastog tamjana.

Nega kože

Kako da se rešite nekvalitetnog sna?

Muče vas nesanice ili vam je dugo vremena potrebno da zaspite? Niste usamljeni u tome. U današnje vreme ljudi imaju sve više problema sa jednom od osnovnih telesnih potreba - snom.

Kosa

Ponovo u igri: Veliki povratak razdeljka sa strane

Razdeljak koji svaku frizuru može transformisati za sekund.

Make up

Dženifer Lopez potvrdila: Mlečni nokti su nov french

Prigrlite divu u sebi, odabirom mlečnog manikira za svoj veliki dan.

Nega kože

Moćan saveznik: Evo zašto bi arganovo ulje trebalo da koristite i na koži

Poznato po hidratantnim benefitima za kosu, ovo ulje koristi i koži...

Trendovi

3 cake za savršene obrve

Sve što vam treba već imate kod kuće.

Trendovi

6 boja lakova za nokte koje nosimo ove jeseni

Donosimo jesenje trendove - na vreme!

Nega kože

Kako da negujete kožu po principu manje je više

Problemi kože sa kojima se većina suočava a koje lako možete anulirati ako znate kako.