grazia

Fitnes

Da li je doručak najvažniji obrok u toku dana

Da li ste doručkovali danas? Budite iskreni, jer koji god da je odgovor, verovatno i nije važno.

Nove studije pokazuju da doručak možda i nije najvažniji obrok u toku dana. Procenite sami u nastavku teksta.

Mit broj 1

Vaša majka je bila u pravu za mnoge stvari, ali što se tiče doručka,  najverovatnije nije. Istina je da doručak može biti jedan od najvažnijih obroka u toku dana, ali samo ukoliko izjutra jedete nešto što je zdravo. Ipak, ukoliko jedete krofne, pomfrit, hamburger... pod izgovorom da vam je mama rekla da sve što pojedete pre osam ujutru ne goji, onda ne važi da je doručak najbitniji, jer da, sve što pojedete u toku dana, može da vam doda na težini.

Mit broj 2

Posle brojnih istraživanja akademija, pokazalo se da su deca koja su ujutru doručkovala imala bolje rezultate u školi od onih koja nisu. Ipak, kasnije je utvrđeno da nije u pitanju sam doručak, već „ubijanje“ gladi. Deca koja su nešto „gricnula“ imala su identičan učinak kao i ona koja su doručkovala.

Kada se radi o odraslima, nije utvrđeno da hrana pozitivno ili negativno utiče na mozak. Nema dovoljno podataka na tu temu.

Mit broj 3

Ukoliko imate obilan doručak, manje ćete imati potrebu za hranom u ostatku dana. Ova tvrdnja nije nužno istinita. Istraživanja su dokazala da su osobe koje su unele 335 kalorija ugljenih hidrata, zatim one koje su unele 360 kalorija vlakana, kao i one koje nisu doručkovale, mogle da unesu jednak broj kalorija u ostatku dana.

Isitna je da su osobe koje su propustile doručak bile gladnije u vreme ručka, ali nije se pokazalo da žude za kaloričnijom hranom.

Mit broj 4

Gubi se na težini doručkujući. Da li je tako? U jednom istraživanju, koje je trajalo 12 nedelja, istražitelji su pratili težinu 52 žene, koje su bile gojazne i davali su im jelovnik sa istim brojem kalorija. Onima koje su pre istraživanja doručkovale, ukinut je doručak, a onima koje nisu pre toga imale običaj da doručkuju, rečeno je da moraju doručkovati.

Krajnji rezultat istraživanja pokazao je da navika o doručkovanju ne utiče značajno ni na gubljenje, kao ni na dobijanje kilograma.

Mit broj 5

Doručak otupljuje. Pogrešno. Doručak nam daje energiju, kao i bilo koji drugi obrok. Tokom dve nedelje, vršena je opservacije dve grupe ljudi, koji su bili zaposleni. Jedna grupa je doručkovala, druga ne. Primećeno je da su oni koji su unosili hranu do 12 sati, bili „življi“, odnosno aktivniji, sa više energije.

Mit broj 6

Doručak ubrzava metabolizam. Da li je istina? Bilo bi lepo da je tako, zar ne? Nažalost, moramo da vas razočaramo. Doručak ne igra nikakvu ulogu u brzini metabolizma, odnosno brzini kojom telo sagoreva kalorije.

Ono što je potvrđeno jeste da osobe koje doručkuju, unose 11 kalorija više na dnevnom nivou. Koliko je 12 kalorija? Skoro ništa, imajući u vidu da žena  u proseku unese između 2000 i 2200 kalorija u toku dana.

Uprkos svemu, ne menjamo mišljenje i mislimo da je podjednako važno imati svaki od pet obroka u toku dana i to zdravih, naravno. Na vama je da odlučite, hoćete li doručkovati ili ne.

Pročitajte još

Povezane teme

Fitnes

11 zdravih navika koje će vas preporoditi

Evo liste zdravih dnevnih navika koje možete praktikovati svaki dan, za opštu dobrobit vašeg organizma.

Make up

Da li si ti nova beauty savetnica?

Voliš šminku, pratiš trendove i volela bi da postaneš influenserka u beauty industriji? Može! Misliš da zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Pročitaj Lenkinu priču i razmisli j...

Kosa

"Neuredni" rep je najpopularnija frizura ove sezone i isprobavamo je odmah

Izgleda šik, lako se pravi, da li nam je potrebno nešto drugo?!

Make up

5 TikTok trikova koje makeup artisti zapravo koriste u svom radu

U moru video-trikova koji nam se nude, neki su zaista sjajni.

Kosa

Petocifreni iznos za izgled kose na Met Gali: Koliko je koštao čuveni rep Kim Kardašijan?

Preduzetnica i rijaliti zvezda nije štedela kada su usluge frizera u pitanju.

Nega kože

Doktori savetuju: 4 super popularna beauty trika sa TikToka koja zapravo treba da izbegavamo

Priznajemo, volimo brze i kratke savete koje vidimo na ovoj nega popularnoj društvenoj mreži, ali nije sve što vidimo zapravo dobro za nas.

Nega kože

Zasluženo na tronu ili ne: Da li je maslinovo ulje korisno za vašu kožu?

Ova dragocena tečnost ima mnoge blagodeti u našoj ishrani, ali da su njena svojstva odgovarajuća za upotrebu na našoj koži?

Kosa

Izdvajamo najbolja beauty izdanja sa dodele Emi nagrada

Poznate glumice su nam još jednom dokazale da su zaista neprikosnovene kada su u pitanju elegantna izdanja.

Trendovi

Umetnost na noktima: Trendovi koje isprobavamo ove jeseni

Zaboravite na klasičan manikir - vreme je za nail art!

Kosa

50 najupečatljivijih beauty izdanja sa Met Gale 2021.

Kada je reč o makeup-u i frizurama, poznate ličnosti nas (uglavnom) nisu razočarale.

Make up

10 makeup trendova koje ćemo rado isprobati ove jeseni

Ukoliko želite da osvežite svoju makeup rutinu ove jeseni, predlažemo vam neke od najboljih trendova.