Fitnes

Da li su detoks dijete zaista efikasne?

Nebrojano puta čuli smo za detoks dijete. Pitamo se da li pomažu pri mršavljenju ili su štetne za organizam?

Detoks dijete su sve popularnije jer obećavaju brzo skidanje kilograma, ali i čišćenje organizma. Zvuči savršeno i to je upravo jedan od razloga zašto su tako popularne ovih dana. Na internetu možete naći gomilu detoks dijeta, pa čak i one koje imaju senzacionalne naslove. Kada malo bolje razmislite, one su poput magičnog štapića. Nekoliko smutija i sokova i problem je rešen. Da li je to zaista tako ili je istina mračnija od onoga kako se čini? Danas ćemo čuti drugu stranu priče kada je reč o detoks dijetama.

Pojedine zdravstvene organizacije koje se bave ishranom, tvrde odlučno da sve one dijete koje se baziraju na unosu ogromnih količina koncentrovanog, ceđenog voćnog soka i povrća ne samo da nemaju nikakav efekat čišćenja organizma, već mogu da budu ogroman rizik po zdravlje osoba koje ih primenjuju. Ova tvrdnja preispituje legitimnost svih branilaca ovog tipa dnevne rutine što se tiče ishrane, koji, pak, sa druge strane tvrde da su ove dijete ne samo da su u stanju da efektno smanje kilograme i pomognu na putu mršavljenja, već i da čiste organizam od svih slobodnih radikala i otrova koji su se tokom vremena nataložili u organizmu.

Realna efikasnost detoks dijeta

Grupa nutricionista koja kritikuje detoks dijete tvrde da ukoliko popijemo sok ili smuti od voća i povrća, ma o kom voću i povrću da se radi, ne možemo nikada time zameniti niti jedan od pet obroka, koliko treba da ih imamo svakog dana. Našem telu je potreban određeni broj kalorija i radi se o većoj količini kalorija i zato određene namirnice ne mogu da nam zadovolje dnevne potrebe, kada je reč o ishrani. U suštini, niko ne negira pozitivne efekte sveže ceđenog voća i povrća, u vidu smutija ili sokova. Oni imaju višestruko pozitivno dejstvo na organizam, ali ne možemo nikako zanemariti ostale namirnice, koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Pored svega prethodno rečenog, ova grupa specijalista za ishranu tvrdi da ovaj tip sokova i smutija nema ama baš nikakvu ulogu u čišćenju organizma. Svakodnevno unošenje ogromne količine tečnosti, u vidu sokova i smutija, nema dejstvo koje priželjkujemo. Naš organizam ima svoj, dobro razrađeni sistem prečišćavanja organizma. Naime, određeni organi zaduženi su da čiste organizam. Radi se o bubrezima, jetri, tankom crevu. Oni regulišu i dovode u balans sve viškove koji se mogu pojaviti u organizmu.

Ključ za čišćenje organizma ili detoksikaciju leži u tome da uspostavimo pravi režim ishrane, odnosno da imamo uravnoteženu ishranu i da čuvamo zdravlje bubrega i jetre. Dakle, ishrana mora biti raznovrsna, uravnotežena, zdrava i mora uključivati određenu količinu voća i povrća, po mogućstvu svežeg i naš organizam će biti zdrav. Na taj način, nećete morati da posežete za dijetama kako biste regulisali brok kilograma koji je nastao od zloupotrebe pića i hrane, već da se jednostavno postarate da se hranite uravnoteženo.

 

Povezane teme

Make up

Sezona cvetanja: nova kolekcija šminke Guerlain

Francuski kozmetički brend Guerlain kreirao je prolećnu kolekciju šminke u čast sezone cvetanja trešnje.

Fitnes

Zašto nam je potreban vitamin K

Većina ljudi nikada nije ni čula za postojanje vitamina K.

Nega kože

Oboji zimu jarkim bojama: limitirana kolekcija L'Occitane x OMY

Saradnja popularnog kozmetičkog brenda sa francuskom kompanijom OMY.

Fitnes

Zašto su zimi tople kupke obavezne

Da li volite da pripremite toplu kupku sa svojim omiljenim mirisnim sastojcima i priuštite sebi trenutke opuštanja?

Make up

Ponovite šminku modela sa Chanel Haute Couture revije

Kako napraviti prirodnu šminku poput modela sa revije Chanel couture?

Nega kože

4 beauty lekcije Žizel Bundšen

Pridržavajte se ravnoteže između posla i života, budite bliži prirodi i druge tajne supermodela.

Fitnes

5 namirnica koje izazivaju nadutost

Morate prilagoditi uobičajenu ishranu.

Parfemi

Pink winter: nova Dior aroma voća i bobica

Modna kuća Christian Dior predstavlja novi miris Dior Rouge Trafalgar koji je dopunio parfemsku kolekciju Maison Christian Dior.

Make up

Kolekcija šminke Givenchy posvećena kineskoj Novoj godini

Givenchy predstavlja limitiranu kolekciju Prisme Libre & Le Rouge povodom kineske Nove godine.

Fitnes

8 znakova nedostatka kalijuma u organizmu

Kako prepoznati manjak minerala u organizmu?

Make up

Kolekcija šminke Lunar Illusions brenda M.A.C za kinesku Novu godinu

Puder, karmin, rumenilo i senke ukrašeni su uzorcima iz Zabranjenog grada u Pekingu i obećavaju da će postati talismani dobre sreće za narednu godinu.

Make up

Pet najboljih mat ruževa koje ćemo kupiti u 2020.

Ovi novi proizvodi ne ostavljaju tragove na odeći, ne isušuju usne i mogu izdržati ceo radni dan, ostajući na svom mestu.