Fitnes

Koje ulje je najbolje koristiti za prženje, a koje ne?

I kako odabrati pravo?

Naravno, pržena hrana nije najkorisniji izbor, ali čak i supermodeli ponekad dozvoljavaju sebi sočan hamburger ili porciju pomfrita (Bela Hadid, pratimo vaš Instagram nalog).

Koliko će takva hrana biti štetna za organizam zavisi od dva faktora: vrste ulja i temperature. U stvari, ako se hrana pravilno prži u dubokoj masnoći, ispostaviće se da je umereno masna. Činjenica je da se na temperaturi od 190-200 ° C (naime, takva temperatura smatra idealnom) formira čvrsta kora gotovo odmah, što sprečava da višak ulja prodre unutra. Međutim, ako je temperatura ulja preniska, hrana se jednostavno natapa uljem. Ulje se takođe mora pažljivo odabrati, jer svako od njih ima različitu temperaturu sagorevanja i različit hemijski sastav.

Neka biljna ulja, koja su dobra u salatama, oksidišu na visokim temperaturama, a u nekima od njih se mogu formirati i otrovne materije.

Topljeni maslac

O koristima topljenog maslaca možemo razgovarati vrlo dugo: bogat je zdravim mastima koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Pored toga, maslac je otporan na visoke temperature, ne sagoreva, ne oksidiše i ne stvara štetna jedinjenja.

Kokosovo ulje

Kontroverze oko konzumiranja kokosovog ulja u hrani nisu zaustavljene poslednjih nekoliko godina. Dok su neke studije utvrdile uticaj ulja na nivo "lošeg" holesterola, druge nazivaju kokosovo ulje možda najkorisnijim biljnim uljem. Kokosovo ulje ne sagoreva i nema gorak ukus.

Maslinovo ulje

Nije uzalud da su stručnjaci i dobri nutricionisti maslinovo ulje nazvali „najzdravijim mastima“. Bogato je vitaminima A i E, omega-3 i -6 masnim kiselinama i mikro i makro elementima. Maslinovo ulje je otporno na toplotu, ne samo da ne oksidiše na visokim temperaturama, već praktično ne gubi svoja korisna svojstva.

Koje ulje ne treba koristiti?

Tu spadaju kukuruzno, susamovo i (ovo je zaista neočekivano) suncokretovo ulje. U svakom slučaju, čak i ako zagrejete suncokretovo ulje pravilno, ovo nije najzdravija opcija za kuvanje. Koristite ga retko i vaše telo će vam zahvaliti.

Povezane teme

Nega kože

Sve o parfimisanoj kozmetici - da li je istina da ubrzava starenje

Zašto je bolje odbiti „aromatična“ sredstva?

Trendovi

10 ideja za letnji pedikir sa Instagrama

Vreme je da uredite svoje nokte!

Nega kože

4 glavne greške kod hidratacije kože

Iako koristite kremu redovno...

Fitnes

Kuvar Naomi Kembel otkrio tajnu „ital“ ishrane

Crna pantera“ sa 50 izgleda kao da ima 20 godina!

Fitnes

Top 5 fitnes tajni Hajdi Klum

Hajdi Klum je 1. juna proslavila 47. rođendan.

Fitnes

Crveno, belo ili roze? Otkrivamo koje je vino najzdravije!

Provesti veče uz čašu ili dve vina uvek je prijatno.

Nega kože

Kloi Kardašijan otkriva recept za super jeftini domaći piling

Zvezda je opsednuta ovim prirodnim pilingom koji se priprema od samo dva sastojka!

Make up

Za savršeni letnji ten - kolekcija Bobbi Brown Summer Glow 2020

Nijanse bronze i ružičaste su ključne u ekskluzivnoj kolekciji šminke Bobbi Brown za savršeni preplanuli ten.

Parfemi

Novi letnji miris - Narciso Ambrée by Narciso Rodriguez

Sunčan i opojan: Narciso Ambree Narciso Rodriguez inspirisan je senzualnošću kože okupane sunčevim zracima.

Nega kože

Hijaluron i zlato zajedno u borbi protiv starenja kože

Isprobajte sinergiju hijaluronske kiseline i zlatnih proteina protiv bora.

Make up

Naomi Kembel - prva globalna ambasadorka brenda Pat McGrath Labs

Naomi Kembel je postala prva svetska ambasadorka kozmetičkog brenda Pat McGrath Labs.

Make up

Osetite dodir želea na vašem licu i telu

Avon nam je predstavio novu Jelly kolekciju.

Trendovi

Isamaia Frenč je postala kreativni direktor Burberry Beauty: šta ovo znači za brend

Burberry Beauty je najavio da će Isamaja Frenč postati kreativni direktor kozmetičke linije.

Kosa

Bočne pletenice – najomiljenija frizura zvezda

Zvezde i influenserke obožavaju bočne pletenice.