grazia

Fitnes

Koliko nam je potrebno fizičke aktivnosti?

Bavljenje fizičkom aktivnošću jedan je od najboljih načina za prevenciju gojaznosti, ali i brojnih drugih oboljenja koja nastaju kao posledica prekomerne težine i sedentarnog načina života. Vrsta fizičke aktivnosti je stvar afiniteta i mogućnosti. Neophodno je ukazati da je organizmu potreban postepen ulazak u fizičku aktivnost kako ne bismo izazvali upalu mišića, ali i doveli sebe u potencijalan rizik od povreda koje bi napravile trajna oštećenja u organizmu. Preporuke stručnjaka ukazuju da kombinacija različitih vrsta fizičke (aerobne) aktivnosti i vežbi za jačanje mišića daje optimalne rezultate za zdravlje i formu pojedinca.

Odrasloj osobi starosti od 18 do 65 godina potrebno je 150 minuta nedeljno umerene fizičke aktivnosti aerobnog tipa ili 75 minuta nedeljno intenzivne fizičke aktivnosti aerobnog tipa.


Najkraće trajanje jedne epizode aerobne aktivnosti treba da bude 10 minuta. Preporuka je da se umerenim aerobnim aktivnostima bavimo svakog dana po 30 minuta, u skladu sa sopstvenim slobodnim vremenom. Ako preferiramo intenzivnije aerobne aktivnosti preporuka je da se ravnomerno raspodele u tri odvojene epizode od po 20 minuta. Dobri primeri aerobnih aktivnosti namenjenih unapređenju zdravlja su pešačenje, brzo hodanje, trčanje, ples, vožnja bicikla, planinarenje, vožnja rolera, plivanje, aerobik, akvabik, veslanje, klizanje, vežbanje na „kardio“ spravama u fitnes klubu (npr. pokretna traka, stacionarni bicikl, steper, veslački ergometar), kao i šetnja ili trčanje sa psom, košenje trave, igranje sa decom u parku.

Angažovanjem velikih grupa mišića (nogu i karličnog pojasa, ruku i ramenog pojasa, trbušnih mišića, leđnih i grudnih mišića) obezbeđujemo dobro držanje tela i unapređujemo zdravlje kostiju.

Vežbe za jačanje mišića potrebno je upražnjavati dva do tri puta nedeljno. Za svaku mišićnu grupu treba planirati po jednu do dve različite vežbe. Preporučen broj ponavljanja je od 8 do 12 u jednoj seriji.

Kampanja Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih Ministarstva zdravlja Republike Srbije, namenjena je informisanju i edukaciji građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Više na www.teziravnotezi.rs.

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

Nega kože

Šta je zaista rešenje za čvrstoću, elastičnost i uklanjanje bora?

Otkrivamo vam kremu koja regeneriše vašu kožu brže nego što ona pokazuje znakove starenja

Trendovi

Sirena nokti: Novi manikir trend za koji će vas svi pitati

Mermaidcore estetika zavladala je i beauty svetom!

Parfemi

Nesvakidašnje mirisno putovanje u Beogradu: VIP masterclass Paola i Tiziane Terenzi

Šta je layering i može li miris da se pretvori u fine dining?

Nega kože

Shopping trendovi – online kupovina ili kupovina na licu mesta?

Kako veštačka inteligencija, influenseri i nova tehnologija oblikuju način na koji kupujemo

Nega kože

Zašto je Q10 čudotvorni enzim

Izvor mladosti, lepote i energije, čudotvorni koenzim Q10 preporodiće vašu kožu i dati snagu celom organizmu

Make up

Cenovnik lepote

Naše lice je sve češće na na videlu zahvaljujući digitalnoj komunikaciji. Istraživanja potrvrđuju da se lepi ljudi smatraju uspešnijima u poslu. Šta nam onda preostaje nego da svoj...

Nega kože

FOREO: Neizostavni deo života devojaka koje prate modu u Beogradu

Moda je više od samog odevanja - to je način života.

Trendovi

Revolucionarni protinol: Kada nauka pronađe put do mladalačke kože

Sigurno ste i vi sa godinama primetili da se prvi znaci starenja vide na području oko očiju. Stručnjaci imaju objašnjenje.

Nega kože

Kako nedostatak sna utiče na našu kožu

Narušen ritam spavanja i nedovoljna količina sna reflektuje se na kožu, koja gubi sposobnost da se regeneriše i podmlađuje

Kosa

3 prolećne frizure koje će obeležiti sezonu

Ako ih već ne nosite, vreme je da ih svrstate na svoju prolećnu listu noviteta!

Nega kože

Brend inspirisan snagom svemira

FOREO odaje počast nauci i istraživanju svemira putem skin-tech-a

Kosa

Design by Keune: Povodom stotog rođendana, Keune na policama radnji stavlja novu liniju proizvoda

Ostale profesionalne Keune proizvode za bojenje, negu i stajling kose, koje obožavaju profesionalci širom sveta, od sada možete pronaći samo u Keune frizerskim salonima, uz savet p...

Kosa

Zavodljivi načini da nosite dugu kosu ako imate 50+

Naravno, inspiraciju crpimo od slavnih holivudskih dama!