Nisu dobar par: najštetnije kombinacije proizvoda

Kakvu hranu ne treba mešati?

Mnogi pažljivo pristupaju izboru hrane, ali ne misli svako istovremeno kako se hrana kombinuje. Telo je složen sistem i iz tog razloga, određene kombinacije narušavaju koordinirani rad probave, a sve to dovodi do „neispravnosti“ u stomaku.

Govorimo o najštetnijim kombinacijama proizvoda koje je najbolje izbegavati.

Krompir i meso

Bake su nam spremale često srdačne večere, na primer, meso i krompir. Čini se da je krompir povrće, što znači da se mora kombinovati sa životinjskim proteinima. U stvari, to uopšte nije tako. Za varenje ove dve namirnice zahtevaju se različite vrste probavnih enzima. Kao rezultat, hrana se dugo ne vari, a vi osećate težinu u stomaku.

Krastavac i paradajz

Klasični sastojci salate zapravo su potpuno nespojivi. Krastavci u svom sastavu su alkalni proizvodi, a paradajz kiseli. Dok se u stomaku oslobađa kiselina radi varenja krastavaca, paradajz počinje da fermentira. Zato velika količina vaše omiljene salate od krastavaca i paradajza često dovodi do nadimanja i drugih neprijatnih posljedica.

Alkohol i kafa

Jedna od najneuspešnijih kombinacija. Naučnici iz Američkog centra za istraživanje zavisnosti otkrili su da kofein samo maskira efekte alkohola. Šoljica espreso kafe daje energiju telu tokom šest sati, sve to vreme telo je dehidrirano, a umesto zasluženog dobrog sna, pronaći ćete nesanicu i ubrzan rad srca.

Hamburger i pivo

Standardni set – jedna od najštetnijih kombinacija proizvoda. Masno meso i alkohol pogađaju jetru: telo se „upliće“ u pivo, pokušavajući da neutrališe efekat toksina, kada masnoća iz hamburgera ulazi u telo i odlaže se. Neprijatne posledice – natečenost, praćena žgaravicom.

Ananas i jogurt

Čaša jogurta i činija tropskog voća izgleda kao dobra ideja za doručak. Ali nisu svi poštovaoci zdrave ishrane znali da kombinacija ananasa sa mlečnim proizvodima ozbiljno šteti organizmu. Ovo voće sadrži bromelain, enzimski kompleks koji u kombinaciji sa mlečnim proizvodima može izazvati intoksikaciju.

Vino i desert

Da li ste se odlučili počastiti na kraju radne nedelje i naručili ste čašu vina sa malim komadom torte? Za vaše telo takva slabost neće proći nezapaženo. Vino podstiče proizvodnju insulina i ubrzava apsorpciju šećera, što dovodi do povećanja telesne masti. Ako nemate snage odustati od vina, najbolje je da naručite sveže povrće i sir.