grazia

Fitnes

Pet neistina o vežbanju – nemojte biti u zabludi

Stiže leto, a sa njim i oskudna garderoba koja otkriva figuru.

Niste zadovoljni svojim izgledom i želeli biste da krenete sa vežbanjem, kako biste sa ponosom mogli da nosite svoju omiljenu, kratku haljinu. Želimo vam mnogo uspeha na tom putu. Ipak, pre nego što krenete, trebalo bi da budete informisani o tome koje tipične greške i zablude bi trebalo da izbegnete. Krenimo.

Dovoljno je da radite trbušnjake kako biste „skinuli“ stomak

Netačno. Masne naslage koje se skladište u abdominalnoj zoni najteže je skinuti i kako bi se smanjile, nije dovoljno da samo radite vežbe za stomak. Morate se takođe baviti kardio vežbama, onim koje sagorevaju kalorije i pogađaju sve regije u telu, kao što su trčanje, plivanje ili vožnja bicikla.

Ukoliko se ne znojite, nećete smršati

Netačno. Kada nam je mokra majica od znoja, tada gubimo tečnost, ali ne i kalorije. S obzirom na to da u našem telu ima sedamdeset posto tečnosti, istina je da gubimo trenutno na težini, ali, kada nadoknadimo izgubljenu tečnost, nadoknađujemo i neophodne minerale. Ono što se takođe dešava jeste da se kazaljka na vagi vraća u prvobitan položaj, odnosno vraćamo kilažu na početno stanje. Količina znoja nije jednaka učinkovitosti treninga i individualno je koliko ćete se oznojiti tokom bavljenja sporotom. Zato, ako se ne znojite previše tokom treninga, ne brinite. Svejedno ste sagoreli kalorije.

U teretanu treba ići ujutru i pre doručka

Netačno. Ovo je jedna od najvećih grešaka koje možete načiniti. Šta se događa ako na trening odete ujutru i bez obroka? Potrošićete ono malo rezervi ugljenih hidrata koje su ostale u vašem telu dan nakon poslednjeg obroka i na taj način „ukrašćete“ energiju od centralnog nervnog sistema. Može vam se dogoditi hipoglikemija (pad šćera u krvi) ili možete pasti u nesvest. Dakle, nimalo bezazleno i zato, oprez.

Najbolje je vežbati ujutru

Pogrešno. U bilo kom delu dana, ujutru, u podne ili uveče, sagorećete potpuno isti broj kalorija. Čak, učinak vežbi, odnosno jačina treninga, obično biva manja ujutru, budući da je telesna temperaturu ujutru najniža, kao i vitalna energija. Najbolje bi bilo da pronađete svoj ritam i da ga sledite. Ukoliko ste ranoranilac i ne pada vam teško buđenje, moguće je da će vam biti prijatnije da vežbate ujutru. Ako ste, s druge strane, noćna ptica, verovatno će vam više leći da upražnjavate sportske aktivnosti kada zađe sunce. Zapamtite, trčanje ili plivanje su u redu ujutru, ali nikako na prazan stomak.

Ako prestanete da vežbate, mišići će se pretvoriti u masne naslage

Zbog ovog straha, mnogi se ne usuđuju da krenu sa treninzima, kako se, kada prestanu, ne bi ugojili još više. Nemate razloga da se bojite. Vežbanjem može doći i najčešće dolazi do uvećanja mišićne mase, ali ona se ne može pretvoriti u salo. Prestankom vežbanja, oko već postojećih mišića, mogu se nagomilati masne naslage i sami mišići oslabe.

Dakle, da rezimiramo. Ne ponavljajte uporno isključivo trbušnjake, čak i usled gubitka tečnosti možete izgubiti na težini, znojenjem se ne gube kilogrami, nije ni bolje ni lošije vežbati ujutru, isto važi i za večernji trening. Nikada, ali nikada, ne idite na trening potpuno praznog stomaka.

 

 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Make up

Moderna klasika - zavodljivi ruž sa satenskim finišom

Inspirisana starim Holivudom, neprolaznom lepotom i visokom modom prošlog veka – Aura je kreirala liniju od šest savršeno-kremastih nijansi ruževa koji će istaći vaše usne, negovat...

Nega kože

Zašto nam je noćna krema zapravo neophodna i kako odabrati onu pravu

Obezbedite svom licu najbolju negu tokom mirovanja, jer u tom periodu koža se regeneriše.

Nega kože

5 najvažnijih prednosti prirodnih dezodoranasa

Ukoliko već neko vreme razmišljate o tome da počnete da koristite prirodni dezodorans - shvatite ovo kao znak na koji ste čekali!

Nega kože

6 beauty koraka kojih se Dženifer Lopez religiozno pridržava

Jedna je od retkih slavnih osoba koja se zaklinje da nikada nije bila na estetskoj operaciji.

Nega kože

Ovih 7 navika čine da vaša koža izgleda starije - da li se pronalazite u njima?

Ukoliko ste se pitali zašto vaša koža izgleda starije nego što jeste - evo odgovora!

Make up

Da li si ti nova beauty savetnica?

Voliš šminku, pratiš trendove i volela bi da postaneš influenserka u beauty industriji? Može! Misliš da zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Pročitaj Lenkinu priču i razmisli j...

Nega kože

Dermatolozi otkrivaju: Da li je kafa zapravo loša po našu kožu?

Naš omiljeni jutarnji, ali i napitak u kom uživamo tokom celog dana, možda ipak nije tako dobar za našu kožu. Međutim, da li smo spremni da ga se odreknemo?