grazia

Fitnes

Zašto su popularne dijete traćenje vremena?


Osim što se poigravaju sa vašim organizmom, popularne dijete ne donose nikakve dugotrajne rezultate za vašu liniju.

Jedina zdrava i ispravna dijeta je ona koja zastupa umerenost. Onog trenutka kada ste se odrekli čak i jedne namirnice koju ste prethodno voleli, znajte da niste na pravom putu. Umerena dijeta koja neće remetiti vaš organizam podrazumeva „seču“ od maksimalno 500 kalorija dnevno! To znači da od preporučenog dnevnog unosa koji podrazumeva 2.200 kalorija oduzmete 500. U preostalih 1.700 do 1.800 kalorija i dalje imate priličnu slobodu da konzumirate sve što ste do sada voleli, ali umerenije.

„Retko kada ljudima nešto izbacujem iz ishrane, samo je pitanje izbora namirnica, a mnogi koji žele da smršaju čak i obogate svoju ishranu novim. Postoje neke namirnice koje nam omogućuju da unesemo sve što nam treba, a da pritom ne unesemo ono što nam ne treba. U tome nam najviše pomaže velika količina povrća, zato što ima nisku energetsku vrednost. Dobijete sve minerale, vitamine, vlakna, a ne goji ništa“, ističe dijetetičar dr Budimka Novaković.

Dijete koje se zasnivaju na restrikciji ugljenih hidrata, tačnije šećera, pa i masti, na više načina remete energetski balans, a ponajviše pravilan rad organizma. Evo i kako:

Džangrizavi ste

Nije potrebna neka nauka da biste shvatili da glad izaziva neraspoloženje i nervozu. Vrlo je jednostavno: većina dijeta se zasniva na restrikciji važnih nutrijenata, a njihov nedostatak u organizmu izaziva lučenje hormona stresa.

Ignorišete svoje telo

Telo vam govori šta želi i uvek je u pravu, a dijete čine suprotno – teraju vas da ne slušate svoje telo! Ishrana nije veština koju svi isto praktikuju, već instinkt koji ima svako od nas.

Hrana je postala vaš neprijatelj

Kada ste na dijeti, stalno mislite o hrani kao da vam je neprijatelj. Naprotiv, hrana treba da bude vaš najveći prijatelj, a samim neopterećivanjem i umerenošću, ona to može i postati. Onog trenutka kada odlučite da samo smanjite veličine porcija svega onoga što volite i ne mislite uopšte o tome, nećete ni primetiti kako kilogrami nestaju.

Izgubili ste samopouzdanje

Dijete postaju centar vašeg sveta i umesto da slušate svoje telo, vi se opterećujete svakim zalogajem. Zar nije lepši osećaj kada o hrani razmišljate samo onda kada ste gladni? Ako na pravi način razumete hranu i naučite kako da pravite pametne izbore, ne samo što će problem sa kilogramima nestati, već se ni u jednom trenutku nećete odricati omiljenih ukusa.

Zavaravate metabolizam

Kada ste na dijeti, vi zapravo ubeđujete telo da mu je za funkcionisanje potrebno malo hrane, a kasnije, kada se vratite na uobičajeni režim ishrane, ono se šokira i to smatra prejedanjem, pa se otuda i kilogrami mnogo brže i u većem broju vraćaju.

Pročitajte još

Povezane teme

Nega kože

Glamur na plaži

Ovo leto je u znaku zavođenja.

Make up

Trendi manikir: Leto voli živopisne boje

Nalet pozitivnih vibracija donosi nam lepo vreme, kao i tendenciju da budemo kreativniji i razigraniji sa našim manikirom.

Make up

Longer & Stronger: Najbolji proizvodi za jačanje noktiju

Zaboravite na zanoktice, krzanje i listanje.

Nega kože

Šta je zaista rešenje za čvrstoću, elastičnost i uklanjanje bora?

Otkrivamo vam kremu koja regeneriše vašu kožu brže nego što ona pokazuje znakove starenja

Trendovi

Sirena nokti: Novi manikir trend za koji će vas svi pitati

Mermaidcore estetika zavladala je i beauty svetom!

Parfemi

Nesvakidašnje mirisno putovanje u Beogradu: VIP masterclass Paola i Tiziane Terenzi

Šta je layering i može li miris da se pretvori u fine dining?

Nega kože

Shopping trendovi – online kupovina ili kupovina na licu mesta?

Kako veštačka inteligencija, influenseri i nova tehnologija oblikuju način na koji kupujemo

Nega kože

Zašto je Q10 čudotvorni enzim

Izvor mladosti, lepote i energije, čudotvorni koenzim Q10 preporodiće vašu kožu i dati snagu celom organizmu

Make up

Cenovnik lepote

Naše lice je sve češće na na videlu zahvaljujući digitalnoj komunikaciji. Istraživanja potrvrđuju da se lepi ljudi smatraju uspešnijima u poslu. Šta nam onda preostaje nego da svoj...

Nega kože

FOREO: Neizostavni deo života devojaka koje prate modu u Beogradu

Moda je više od samog odevanja - to je način života.

Trendovi

Revolucionarni protinol: Kada nauka pronađe put do mladalačke kože

Sigurno ste i vi sa godinama primetili da se prvi znaci starenja vide na području oko očiju. Stručnjaci imaju objašnjenje.

Nega kože

Kako nedostatak sna utiče na našu kožu

Narušen ritam spavanja i nedovoljna količina sna reflektuje se na kožu, koja gubi sposobnost da se regeneriše i podmlađuje