Fitnes

Zašto vam je potreban vitamin B12?

Da li ste ikada razmišljali o ulozi vitamina B12 u organizmu?     

B12 je uključen u mnoge kritične procese u telu, kao što su podržavanje funkcija nervnih ćelija, metabolizam i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Ako vaša ishrana ne sadrži životinjske proizvode, kao što su  jaja, meso, mleko, probajte B12 dodatke, koji se mogu kupiti u apoteci.

Šta može da ugrozi nedostatak vitamina B12?

Simptomi hroničnog, teškog nedostatka B12 mogu uključivati ozbiljne nuspojave, kao što su neurološka oštećenja, gubitak pamćenja i depresija. Ako B12 nedostaje u telu to može dovesti ne samo do neuroloških poremećaja, nego i do problema sa ravnotežom, demencijom, stupefakcijom i nepovratnim neurološkim oštećenjem. Kratkoročno, niske količine vitamina B12 mogu dovesti do nedostatka energije, depresije, anksioznosti, kratkog daha, i peckanja u rukama i stopalima.

Ako postoji sumnja da imate nedostatak B12, konsultujte se sa lekarom. Ovo je posebno važno za one koji uglavnom jedu biljnu hranu ili su uključeni u kategoriju osoba starijih od 50 godina. Oni koji pate od Kronove bolesti (hronična bolest gastrointestinalnog trakta) i celijakije (probavni poremećaji uzrokovani oštećenjem malih crevnih resica) su podložniji ovom problemu.

Glavne prednosti vitamina B12:

Poboljšava raspoloženje i mentalno zdravlje

Ko od nas nije imao loše raspoloženje? Dodajte dozu vitamina B12, što će pomoći da se rasprši tuga. Istraživanja pokazuju da niske ili srednje niske vrednosti B12 povećavaju rizik od depresije. Uzimanje B12 može ublažiti simptome depresije i drugih mentalnih poremećaja, kao što je anksioznost.

Poboljšava kognitivne sposobnosti

Povećanje unosa B12 može poboljšati vaše mentalno zdravlje. Naučnici upozoravaju da nizak nivo B12 može naštetiti kognitivnom zdravlju, ubrzati gubitak neurona i negativno uticati na funkciju mozga. U stvari, čak i srednji-nizak nivo B12 može dovesti do kognitivnog oštećenja.

Poboljšava nivoe energije

Uzimanje dodataka B12 takođe pomaže da se smanji umor i poveća nivo energije. Ali zapamtite da ovaj lek deluje samo ako imate nedostatak vitamina, ako je to normalno - malo je verovatno da će dodaci biti učinkoviti za vas.

Poboljšava razvoj fetusa

Ako ste sada u drugom stanju ili samo planirate da začnete dete, zapamtite da je od vitalnog značaja pratiti nivo vitamina B12! B12 je presudan za razvoj centralnog nervnog sistema fetusa. Brzi rast i razvoj deteta tokom trudnoće dramatično povećava potrebu žene za vitaminom B12. Ali obavezno se konsultujte sa svojim lekarom da biste bili sigurni da uzimate ispravnu dozu!

Kako povećati unos vitamina B12?

Najbolje je dodati vitamin B12 svojoj ishrani na prirodan način - konzumiranjem hrane sa hranljivim sastojcima, kao što su losos, jaja, kvasac. Takođe možete pribeći suplementima, ali pre nego počnete uzimati pilule, proverite da li vam zaista nedostaje vitamin  B12. Preporučena doza za odrasle je 2,4 mcg dnevno, 2,6 i 2,8 mcg za trudnice i dojilje.

Povezane teme

Nega kože

10 esencijalnih ulja koja osnažuju, umiruju i daju radost

10 najboljih esencijalnih ulja za svaki dan.

Fitnes

Magnezijum dijeta omogućava da izgubite kilograme i ojačate vaše kosti

Magnezijum dijeta pomaže da izgubite višak kilograma, ne budete gladni i nudi dobro snabdevanje korisnim materijama!

Nega kože

Nigella sativa - ulje koje će postati vaša nova omiljena beauty tajna

Ulje Nigelle je koncentrat korisnih materija: bori se protiv oteklina, duboko neguje kožu lica i posvetljuje kosu.

Fitnes

3 efikasna i prirodna proizvoda za sagorevanje masti

Šta dodati u ishranu za smanjenje masti?

Make up

Senke Lejdi Gage: makeup novitet Haus Laboratories

Poznata pevačica uspeva da promoviše novi album i lansira nove proizvode za šminkanje sopstvenog brenda Haus Laboratories

Fitnes

Po receptu supermodela: omiljeni zeleni smoothie Sindi Kraford

Zvezda je sa pratiocima podelila recept za „eliksir“ lepote.

Make up

Mačkasti, široki, grafički: 25 ideja za šminkanje ajlajnerom

Šminkanje uz pomoć ajlajnera pogodno je za sve devojke, bez izuzetka.

Fitnes

Hoću li dobiti kolače? Ili kako je želudac povezan sa mozgom

Zašto dobra probava stvara dobro raspoloženje i obrnuto?

Fitnes

Nike Play Inside Play for the world: Ovako smo trenirali tokom karantina uz Nike trenere i NTC app

Svi smo se u prethodnom periodu trudili na razne načine da ostanemo produktivni i vreme u karantinu iskoristimo na najbolji mogući način. Iako smo nedeljama bili primorani da sedi...

Fitnes

Zašto je voćna dijeta loša ideja?

Od Stiva Džobsa do popularnih veganskih vlogera, redovno konzumiranje samo sirovog voća definitivno će vam promeniti život. Ali da li će to imati koristi?

Fitnes

Tri pravila koja povećavaju efikasnost bilo koje dijete

U sklopu studije Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford objavljeni su zanimljivi podaci o procesu gubitka kilograma.

Kosa

Igra sa bojom: L`Oreal kolekcija boja za kosu

L`Oreal Professionnel je predstavio novu seriju profesionalnih boja za kosu Majirel.

Make up

Color Games 2020: Diorova letnja kolekcija šminke

Dior predstavlja letnju kolekciju šminke Color Games 2020, inspirisanu ne tropskim voćem i cvećem, već sportom!