Kosa

Preventiva protiv opadanja kose

Nasledno opadanje ili proređivanje je i najčešći uzrok gubitka kose. Ova tendencija se može naslediti bilo sa očeve, ili sa majčine strane. Kod žena sa ovom crtom se razvija proređivanje, ali ne i potpuni gubitak kose, to je pseudo-androgena (ženska) alopecija i može započeti u adolescentskom uzrastu, dvadesetim, ili tridesetim godinama.

Sve do menopauze, koren ženske kose je zaštićen estrogenom. Nakon menopauze, ova zaštita se smanjuje i pojačava se uticaj muških hormona koji uskraćuju snabdevanje folikula dlake energijom. Kao rezultat ovih promena je proređena kosa, tanja vlas, prerano ispadanje vlasi, kosa postaje providna i linija kose se povlači unazad.

In-vitro testovi koje su radili dermatolozi Univerziteta u Jeni, na folikulima genetski predisponiranih osoba, dokazali su da kofein obezbedjuje zaštitu od štetnog dejstva testosterona. Kofein su, zbog efikasnosti i dobrog podnošenja, preporučili u tretiranju problema opadanja kose, ali i u prevenciji kod osoba koje imaju genetsku predodređenost.

Preporučujemo Plantur 39 šampon i losion na bazi fito-kofeinskog kompleksa koji štiti koren kose od iscrpljivanja izazvanog hormonima. Preparat sprečava testosteron da napadne koren dlake i spreči je da se snabdeva energijom.   Plantur

 

 

Povezane teme

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.

Fitnes

Kako zameniti meso bez štete po zdravlje

Odabir zdravih izvora proteina za vegansku (ili vegetarijansku) dijetu.