Make up

7 neobičnih činjenica o ruževima koje će vas iznenaditi

Od kosmičke vrednosti do kraljevskog priznanja!

Činjenica br. 1: najskuplji ruž na svetu košta više od automobila. Na listi zapanjujuće skupih predmeta svakodnevice, negde između hamburgera sa zlatnim listom preko crnog kavijara i platinaste koktel-tubice, nalazi se i šminka u zlatnoj futroli koja je okružena dijamantima. Govorimo o karminu Guerlain KissKiss Gold and Diamonds, koji je objavljen 2007. i koštao je 62 hiljade dolara. Od „običnih“ KissKiss ruževa, granica se razlikovala samo u dragocenom „omotaču“ – da bi žene arapskih šejkova koje su kupile ovo blago bile smirene kolekcija je bila dopunjena.

Činjenica br. 2: karmin pojačava moral i mi to nismo smislili, već britanski premijer Vinston Čerčil. Upravo je on naredio lansiranje ruža za usne u Velikoj Britaniji tokom Drugog svetskog rata, jer "povećava moral stanovništva". Proizvodnja bilo koje druge kozmetike u zemlji u to vreme je bila obustavljena.

Činjenica br. 3: „Efekat ruževa“ je stvarni pojam u ekonomiji. Njegova suština se svodi na činjenicu da prodaja ruževa za usne uvek raste kada padne ekonomija neke zemlje ili regiona. Dakle, tokom recesije 1999-2000 u Sjedinjenim Državama naučnici su zabeležili rast prodaje kozmetike za usne za četiri procenta, dok su odeća, nakit i nameštaj pokazali znatno skromniju, ako ne i negativnu dinamiku. Ekonomisti objašnjavaju „efekat ruža“ željom da se udovolji ugodnoj sitnici kada nema novca za ozbiljne kupovine, a raspoloženje zbog nestabilne situacije okolo je nevažno.

Činjenica br. 4: sa karminom izgledate pametnije. Pa, ili barem profesionalnije. Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Harvard u saradnji sa Procter & Gamble dokazala je da zaposlene sa šminkom kolege ocenjuju kao kompetentnije i kvalifikovanije.

Činjenica br. 5: šminka je postala popularna zahvaljujući filmu. Sada je ruž jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda: prema statistici, 81% žena u svetu ga koristi. Za poređenje, 64% koristi tonske kreme i pudere, a oko 54% ​​rumenilo. Svoju popularnost ruž duguje crno-belim nemim filmovima 20-ih godina prošlog veka - bum u prodaji istorijski se poklopio sa pojavom prvih filmskih zvezda.

Činjenica br. 6: Elizabeta I izumila je olovke za usne. Kraljica Engleske Elizabeta I bila je luda za ružem. Prema glasinama, upravo je ona izmislila podlogu za usne tako što je pomešala pigment, drobljeni gips, vosak i mast i „spakovala“ smesu u olovku za pisanje. Engleska monarhinja je verovala u lekovitu moć šminke i tonirala je usne kad god se nije osećala dobro. Istoričari tvrde da je na smrtnom krevetu na usne nanela pola tube ruža.

Činjenica br. 7: crveni ruž zaista upada u oči. Prema istraživanju na Univerzitetu u Mančesteru, muškarci najduže gledaju žene sa usnama obojenim crvenim karminom. Muškarci su u proseku držali oči 7,3 sekunde. Za poređenje, ispitanici su gledali devojke sa ružičastim ružem otprilike 6,7 sekundi, a devojke sa neobojenim usnama 2,2 sekunde.

elle.ru

Povezane teme

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.

Fitnes

Kako zameniti meso bez štete po zdravlje

Odabir zdravih izvora proteina za vegansku (ili vegetarijansku) dijetu.