grazia

Make up

Uzbudljiva istorija njenog Veličanstva - maskare

Svaka žena se susrela sa čitavim nizom pitanja prilikom odlaska u potragu za ovim nezamenljivim modnim detaljem - čuvenom maskarom. Neizostavna u neseseru svake dame koja drži do sebe, maskara nam u svakoj prilici pomaže da se osećamo seksi i sigurne u svoj izgled i što je najvažnije, u ono što nosimo u sebi.

Odakle potiče reč „maskara“ još uvek je misterija, ali se smatra da vuče korene iz španske reči máscara što znači „mrlja“ i italijanske reči maschera u prevodu „maska“, što joj je zapravo bila i prava namena. Prvi dokumentovani tragovi upotrebe maskare datiraju još iz starog Egipta, 4000. godina pre nove ere. Supstanca poznatija po imenu Kohl korišćena je za potamnjivanje trepavica, očiju i obrva. Kohl su koristili i muškarci i žene da bi maskirali oči, odbili zle duhove i zaštitili duše. Osnovni sastojci tzv Kohl-abili su mineral malahit, ugalj ili čađ, pepeo, krokodilski izmet, med, a kako bi bio rezistentan na kišu, dodavana je i voda. Kroz uticaj Egipta, Kohl su nastavili da koriste u vavilonskom, grčkom i rimskom carstvu.

Nakon pada Rimskog carstva, Kohlse koristio isključivo kao kozmetički proizvod na evropskom kontinentu, dok je na Bliskom istoku i dalje korišćen u verske svrhe jer je makeup smatran nekulturnim i neprimerenim sve do viktorijanskog doba, koje predstavlja vrhunac industrijske revolucije. U toku viktorijanskog doba, nastale su radikalne promene u pogledu upotrebe kozmetike, a žene su veći deo svog dana posvećivale doterivanju. S obzirom da nije bilo industrijske proizvodnje, žene su se snalazile praveći maskare u svojim domovima, a upravo u ovom periodu su duge i guste trepavice postale ideal lepote.

Početkom 20. veka počinje da se koristi čuvena cake maskara, čiji su osnovni sastojci bili vazelin i ugalj. Maskara je bila u čvrstom stanju upakovana u malu kutiju sa četkicom za nanošenje, nalik puderu u kamenu. Prednost ove maskare je bio rok trajanja i mogućnost čišćenja četkice posle nanošenja. Problem se, međutim, javljao jer je bila neophodna upotreba vode kako bi četkica postala mekša radi lakšeg nanošenja preparata na trepavice. Ova maskara zahtevala je neverovatnu veštinu jer su umesto savršenih trepavica dame često izgledale neuredno, ostavljajući za sobom mrlje koje su se teško skidale. Razvijanje bolje alternative bilo je neophodno.

Nekoliko godina kasnije, pronalazak fotografije i razvoj filmske umetnosti, doprineli su većoj popularnosti maskare i njenom svakodnevnom korišćenju. Pokretne slike postavile su novi standard lepote i seksipila naglašavajući našminkane oči kao glavni adut. Dvadesetih godina prošlog veka poznate glumice klasične ere kao što su Greta Garbo, Marlen Ditrih i Bet Dejvis, bile su zavisne od korišćenja maskare koja je davala ključni pečat njihovom glamuroznom izgledu koji su obične žene širom sveta težile da oponašaju.

Ključni momenat u novijoj istoriji maskare je 1938. godina kada se na tržištu po prvi put pojavljuje vodootporna maskara koja se brzo sušila zahvaljujući inovativnoj formuli. Sve do 1957.godine nije bilo značajnog poboljšanja na polju razvoja maskare. Tada je stvorena maskara u tečnom stanju na bazi kremastog losiona, u bočici sa duguljastom četkicom u obliku naliv pera. Osećajući priliku za razvoj, mnoge kompanije su pokrenule sopstvene marke kozmetičkih preparata koje su uključivale maskaru. Maskara je konačno prihvaćena! Iako još nedovoljno razvijena, ovo je bio prvi korak ka razvoju moderne maskare koju lepši pol širom sveta svakodnevno koristi.

Imajući u vidu činjenicu da potrošači uvek žele veći volumen, bolje uvijanje, kao i izražajnu dužinu svojih trepavica, kompanija Avon 2005. godine predstavlja inovaciju u vidu spirala četkice od posebnog materijala - meke plastike. Novo pakovanje omogućilo je proizvodnju četkica različitih veličina, oblika i gustine dlake.

Konačno, tokom 2013. godine, Avon ponovo menja istoriju lansiranjem inovativne i originalne Mega Effects maskare, koja predstavlja poslednji stadijum u uzbudljivoj evoluciji maskare koja traje hiljadama godina. Nova Mega Effectscrna maskara u modernom i elegantnom pakovanju, čini ritual šminkanja jednostavnim i zabavnim. Rezultati prevazilaze i najviša očekivanja, uključujući izuzetnu postojanost, intenzivnu boju i besprekorno uvijene trepavice neverovatne dužine. Mega effects maskara sa Bendable četkicom, u obliku plastičnog češalj aplikatora, blago zakrivljenom kako bi odgovarala prirodnom obliku oka, uspešno pokriva i najsitniju trepavicu u jednom potezu, brzo i ravnomerno.

Kvalitetna maskara upotpunjuje izgled i daje definiciju Vašim očima produbljujući njihov izgled čak i bez korišćenja senke i ajlajnera. Upravo iz tog razloga, ako bi dame bile prinuđene da odaberu samo jedan kozmetički proizvod bez koga ne bi mogle da zamisle svoj život, najveći broj njih bi odabrao upravo maskaru. Znate onu priču, nisam našminkana, imam samo maskaru.

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

6 minimalističkih ideja za manikir

Jednostavan nail dizajn za ljubitelje minimalizma

Make up

Besprekoran ten 24 sata? To može samo YSL ALL HOURS tečni puder

Predstavljamo novu revolucionarnu formulu tečnog pudera, sa 22 nijanse - za apsolutno svaki ten.

Nega kože

Anti-Age nega koja je potrebna vašoj koži

Jedna od čestih dilema u dnevnoj anti-age rutini nege je da li je važno primenjivati dnevnu i noćnu kremu upravo u onom delu dana za koji su namenjene.

Trendovi

Da li će digitalni influenseri zameniti prave?

Industrija lepote uspešno je zakoračila u Metavers

Trendovi

Beauty horoskop za 2023: Da li je vreme za nove nokte, frizuru ili rutinu nege prema zodijaku?

Sa početkom nove sezone, budimo naše prolećno beauty raspoloženje.

Nega kože

Bakučiol: Nova antiejdž superzvezda, bolja i od retinola

Sastojak koji u kombinaciji sa dve vrste hijaluronske kiseline maksimalno podmlađuje kožu.

Kosa

Kako da se rešite dosadnog elekticiteta u kosi?

Proizvodi koje će vaša kosa obožavati!