Nega kože

Šta vitamin C može učiniti za vašu kožu

Zajedno sa hijaluronskom kiselinom vitamin C čini čuda za vašu lepotu. Na koji način, saznajte u nastavku.

Verovatno se sećate kako su vas, dok ste bili mali, majke požurivale da brzo popijete sok od narandže kako ne bi “otišli” svi vitamini. Priča o vitaminima koji nestaju poput dima iz čaše ispostavila se netačnom, iako majke to nikada ne bi priznale. Ipak, ono što jeste tačno su osobine koje sok od narandže ima, tj njegov povoljan uticaj na organizam. Kao najvažnija osobina soka od narandže izdvaja se vitamin C, koji čini sveto trojstvo lepote zajedno sa retinolom i hijaluronskom kiselinom.

Unos vitamina C (takođe poznatog pod nazivom askorbinska kiselina) veoma je koristan za organizam. Radi se o hidrorazgradivom nutrientu, koji se nalazi u određenim namirnicama poput citrusa, jagoda, manga… On je antioksidant i štiti ćelije tela od oštećena koja izazivaju slobodni radikali. Šta su slobodni radikali? Slobodni radikali su jedinjenja, koja nastaju u procesu pretvaranja namirnica koje unosimo u energiju. Ipak, postoje određeni radikali, koji su prisutni u našem okruženju, poput duvanskog dima, zagađenje od sunčevog zračenja i zbog kojih je unos vitamina C jako važan.

Primena u kozmetici

Upotreba vitamina C u kozmetičke svrhe je novo otkriće. Direktno nanošenje na kožu u vidu kiseline višestruko je korisno i to ne samo u borbi sa prvim znacima starenja. Ovaj zlatni sastojak ima glavnu ulogu u proizvodnji kolagena i doprinosi da vaša koža blista. Može se primenjivati u borbi protiv fleka na koži, igra ulogu antioksidanta, koriguje bore nastale raznim facijalnim ekspresijama, sužava pore, čak se može koristiti u borbi protiv akni, budući da ima antibakterijsko dejstvo. Bez sumnje, u pitanju je magični sastojak, koji bi trebalo uvesti u svakodnevni ritual, posebno zato što telo ne čuva zalihe vitamina C, već uzima onoliko vitamina koliko mu je u datom momentu potrebno, a ostatak izbacuje putem mokraće. Iz tog razloga, trebalo bi koristiti preparate na bazi vitamina C , jer je primena na željene regije direktna i lokalizovana.

Kako koristiti vitamin C u kozmetičke svrhe

S obzirom na to da se radi o kiselini, bitno je da zapamtite da je kao takva fotosenzitivna i reaguje sa svetlošću i zato je preporučljivo primenjivati preparate na bazi vitamina C noću, a preko dana koristiti kreme sa zaštitinim faktorom.

Iako je nanošenje krema sa zaštitnim faktorom poželjno čak i kada nije leto, prilikom korišćenja preparata na bazi vitamina C postaje neophodno. Na koži se mogu pojaviti fleke ukoliko to ne uradimo, budući da se radi o jakom antioksidantu. Uključivanje koncentrovanog seruma, krema i ampula na bazi vitamina C u svakodnevnu negu postalo je neizostavno za devojke i žene koje žele da se oslobode mrlja na koži, koje žele blistaviji ten i koje sanjaju da izbrišu bore sa lica.

Ono što je jako važno jeste obratiti pažnju na koncentraciju proizvoda koji izaberemo. Ukoliko vitamin C ima koncentraciju oko 5%, onda se može nanositi I na osetljivu kožu. Ipak, ako vrednost ide oko 3,5 % onda moramo biti pažljivi i koristiiti ga ISKLJUČIVO noću, kako bismo izbegli neposredno izlaganje sunčevoj svetlosti.

Povezane teme

Fitnes

Priprema za zimu: sezonsko povrće idealno za vašu kožu

Temperatura se spušta, džemperi su sve deblji, a koža postaje suva.

Parfemi

Novi provokativni miris Paco Rabanne

Erotic Me - senzualni miris iz nove kolekcije Paco Rabanne Pacollection.

Trendovi

10 neodoljivih beauty proizvoda za novembar

Urednica lepote magazina Grazia izabrala je za vas top 10 beauty proizvoda za novembarske dane.

Make up

Kako virtualna šminka zamenjuje dekorativnu kozmetiku

Interes za dekorativnom kozmetikom ne može se uporediti sa devedesetim godinama - moderne devojke mnogo više ulažu u negu.

Nega kože

10 beauty saveta za jesen

Pronađite brzo i jednostavno rešenje, saznajte nešto što možda niste znali i unapredite vašu negu lica i tela za predstojeći hladni period.

Fitnes

Studija otkriva - Anoreksija nije samo mentalni poremećaj

Takođe je povezana sa metaboličkim procesima.

Fitnes

Čitava istina o gvožđu: kako utiče na telo i ko ga treba piti

Da li je vredno prihvatiti popularni velnes trend? Doktor odgovara!

Trendovi

Moramo isprobati: pametna ogledala

Ogledalo je otkriće zlata vredno, ali vremena prolaze i u savremenom svetu nije dovoljno samo da vidimo svoj odraz.

Nega kože

Kako zaštititi kožu od zagađenog vazduha

Kako se izboriti sa zagađenim vazduhom tokom jeseni i zime?

Parfemi

Sestre Kardašijan lansiraju kolekciju mirisa

Kim, Kortni i Kloi Kardašijan najavile su lasniranje zajedničke kolekcije mirisa.

Fitnes

Kako poboljšati imunitet tokom jeseni

Reći ćemo vam zašto treba jesti bakin kupus i kojim danima se ne treba svađati ni sa kim!

Nega kože

Najpopularniji tretmani lepote među milenijalcima

Kako generacija Y produžava mladost i čuva lepotu?

Parfemi

Hedi Slimane otvara Celine butik parfema

Hedi Slimane, kreativni direktor francuskog doma Celine, predstavio je liniju parfema u avgustu.