Saveti stručnjaka

5 namirnica za poboljšanje imuniteta

Zimi, mikrobi nas napadnu aktivnije nego u toploj sezoni, što znači da je vreme da se zaštite od nepotrebnih bolesti.

Potrebno je da samo malo prilagodite ishranu novoj sezoni.

Beli luk

Beli luk ima pomalo oštar miris, ali moderni restorani danas često koriste beli luk u vidu začina, a lekovita svojstva belog luka su poznate od davnina. Negde u srednjem veku beli luk se koristio za lečenje kuge. Danas, na sreću, smrtonosne bolesti nam prete u manjem obimu, ali beli luk i dalje ostaje favorit. Da ojačate imuni sistem koristite ovaj proizvod u svežem obliku. Možete dodati beli luk sosovima, jelima od mesa, trljati na tost. Ali, ako ste ljubitelje belog luka ne zaboravite da ga dodate u čorbu, ili bilo koje druge jelo u procesu kuvanja - ukus će ispariti, a koristi će biti.

Riba

Riba obezbeđuje izvor omega-3 masnih kiselina našem telu sasvim dovoljna za održavanje imuniteta. Izaberite masnu ribu, kao što je tuna, skuša i losos. Osim toga, naše telo ne može da proizvede cink i zbog toga moramo da koristimo proizvode koji sadrže višak ovog elementa, uključujući ribu. Činjenica je da je cink direktno uključen u strukturi imunskih ćelija.

Čokolada

Ispostavilo se da tamna čokolada sa visokim procentom kakao ne samo da pomaže u obnovi tela već i štiti telo od štetnih bakterija koje nas zime svuda očekuju. Kakao stimuliše imuni sistem. Kakao se bez aditiva i boja praktično ne može koristiti u hrani, on ima neprijatan, gorak ukus. Zato je najbolje rešenje tamna čokolada.

Pečurke

Da bi se telo uspešno borilo protiv infekcije, morate da jedete hranu koja doprinosi jačanju belih krvnih zrnaca, to će vam pomoći da se brže vratite u formu. Gotovo sve vrste pečuraka vam mogu pomoći da ojačate imuni sistem.

Đumbir

Važno je da zapamtite da đumbir stimuliše imuni sistem, pa u ranim fazama prehlade možete samo da jedete koren đumbira. Njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina: u Kini, ratnici su koren đumbira primenjivali na rane dobijene u borbi. Proizvod sadrži vitamin C i retinol. Njegova farmakološka svojstva slična su belom luku, ali je miris biljke mnogo prijatniji. Đumbir može da se koristi kao začin za različita jela - dodaje se supama ili kašama, jelima od mesa, piletini. Možete skuvati čaj od đumbira - iseckan koren đumbira prelijte ključalom vodom, dodajte limun, nanu i med u jednakim proporcijama.

 

Povezane teme

Parfemi

Lejdi Gaga - lice novog mirisa Valentino

Kada se Lejdi Gaga i modna kuća Valentino sastanu, događa se magija.

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.