Saveti stručnjaka

5 namirnica za poboljšanje imuniteta

Zimi, mikrobi nas napadnu aktivnije nego u toploj sezoni, što znači da je vreme da se zaštite od nepotrebnih bolesti.

Potrebno je da samo malo prilagodite ishranu novoj sezoni.

Beli luk

Beli luk ima pomalo oštar miris, ali moderni restorani danas često koriste beli luk u vidu začina, a lekovita svojstva belog luka su poznate od davnina. Negde u srednjem veku beli luk se koristio za lečenje kuge. Danas, na sreću, smrtonosne bolesti nam prete u manjem obimu, ali beli luk i dalje ostaje favorit. Da ojačate imuni sistem koristite ovaj proizvod u svežem obliku. Možete dodati beli luk sosovima, jelima od mesa, trljati na tost. Ali, ako ste ljubitelje belog luka ne zaboravite da ga dodate u čorbu, ili bilo koje druge jelo u procesu kuvanja - ukus će ispariti, a koristi će biti.

Riba

Riba obezbeđuje izvor omega-3 masnih kiselina našem telu sasvim dovoljna za održavanje imuniteta. Izaberite masnu ribu, kao što je tuna, skuša i losos. Osim toga, naše telo ne može da proizvede cink i zbog toga moramo da koristimo proizvode koji sadrže višak ovog elementa, uključujući ribu. Činjenica je da je cink direktno uključen u strukturi imunskih ćelija.

Čokolada

Ispostavilo se da tamna čokolada sa visokim procentom kakao ne samo da pomaže u obnovi tela već i štiti telo od štetnih bakterija koje nas zime svuda očekuju. Kakao stimuliše imuni sistem. Kakao se bez aditiva i boja praktično ne može koristiti u hrani, on ima neprijatan, gorak ukus. Zato je najbolje rešenje tamna čokolada.

Pečurke

Da bi se telo uspešno borilo protiv infekcije, morate da jedete hranu koja doprinosi jačanju belih krvnih zrnaca, to će vam pomoći da se brže vratite u formu. Gotovo sve vrste pečuraka vam mogu pomoći da ojačate imuni sistem.

Đumbir

Važno je da zapamtite da đumbir stimuliše imuni sistem, pa u ranim fazama prehlade možete samo da jedete koren đumbira. Njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina: u Kini, ratnici su koren đumbira primenjivali na rane dobijene u borbi. Proizvod sadrži vitamin C i retinol. Njegova farmakološka svojstva slična su belom luku, ali je miris biljke mnogo prijatniji. Đumbir može da se koristi kao začin za različita jela - dodaje se supama ili kašama, jelima od mesa, piletini. Možete skuvati čaj od đumbira - iseckan koren đumbira prelijte ključalom vodom, dodajte limun, nanu i med u jednakim proporcijama.

 

Povezane teme

Trendovi

U Njujorku se otvara prvi svetski muzej šminke

U maju 2020. godine na zapadu Menhetna biće otvoren muzej šminke.

Fitnes

4 znaka viška soli u organizmu

Do čega dolazi i šta treba učiniti u vezi s tim?

Parfemi

Noviteti brenda Chanel – mirisne olovke i ulje za kosu

U 2020. godini Chanel donosi nova mirisna iskustva u dva formata koja su dostupna u limitiranom izdanju.

Parfemi

Buket cveća i slatka kruška u novom mirisu Louis Vuitton

Novost je predstavila oskarovska glumica Ema Stoun.

Fitnes

13 zdravstvenih koristi badema

Zašto morate hitno dodati bademe u svoj obrok?

Make up

Pripremite se za Novu godinu uz makeup kolekciju Kiko Milano

Najavljujemo da je sezona novogodišnje kupovine otvorena!

Fitnes

4 znaka da vam nedostaje vitamin D

Čekajući sunčane dane...

Make up

6 najlepših ruževa koji će postati vredan aksesoar

Kao što je Koko Šanel rekla, ako ste malo tužni, obucite se, nanesite ruž i krenite u ofanzivu.

Nega kože

Kako odabrati ulje za lice prema tipu kože

Ulja za negu kože definitivno moraju naći mesto u vašoj beauty rutini.

Make up

Novi voćni karmini brenda L'Occitane

Voćni nektar i aroma 3 u 1!

Parfemi

Tiffany & Co. lasnira mirise za nju i njega

Američki brend nakita Tiffany & Co. predstavio je svoje prve mirise i odmah odlučio da započne sa formatom para.