grazia

Saveti stručnjaka

5 namirnica za poboljšanje imuniteta

Zimi, mikrobi nas napadnu aktivnije nego u toploj sezoni, što znači da je vreme da se zaštite od nepotrebnih bolesti.

Potrebno je da samo malo prilagodite ishranu novoj sezoni.

Beli luk

Beli luk ima pomalo oštar miris, ali moderni restorani danas često koriste beli luk u vidu začina, a lekovita svojstva belog luka su poznate od davnina. Negde u srednjem veku beli luk se koristio za lečenje kuge. Danas, na sreću, smrtonosne bolesti nam prete u manjem obimu, ali beli luk i dalje ostaje favorit. Da ojačate imuni sistem koristite ovaj proizvod u svežem obliku. Možete dodati beli luk sosovima, jelima od mesa, trljati na tost. Ali, ako ste ljubitelje belog luka ne zaboravite da ga dodate u čorbu, ili bilo koje druge jelo u procesu kuvanja - ukus će ispariti, a koristi će biti.

Riba

Riba obezbeđuje izvor omega-3 masnih kiselina našem telu sasvim dovoljna za održavanje imuniteta. Izaberite masnu ribu, kao što je tuna, skuša i losos. Osim toga, naše telo ne može da proizvede cink i zbog toga moramo da koristimo proizvode koji sadrže višak ovog elementa, uključujući ribu. Činjenica je da je cink direktno uključen u strukturi imunskih ćelija.

Čokolada

Ispostavilo se da tamna čokolada sa visokim procentom kakao ne samo da pomaže u obnovi tela već i štiti telo od štetnih bakterija koje nas zime svuda očekuju. Kakao stimuliše imuni sistem. Kakao se bez aditiva i boja praktično ne može koristiti u hrani, on ima neprijatan, gorak ukus. Zato je najbolje rešenje tamna čokolada.

Pečurke

Da bi se telo uspešno borilo protiv infekcije, morate da jedete hranu koja doprinosi jačanju belih krvnih zrnaca, to će vam pomoći da se brže vratite u formu. Gotovo sve vrste pečuraka vam mogu pomoći da ojačate imuni sistem.

Đumbir

Važno je da zapamtite da đumbir stimuliše imuni sistem, pa u ranim fazama prehlade možete samo da jedete koren đumbira. Njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina: u Kini, ratnici su koren đumbira primenjivali na rane dobijene u borbi. Proizvod sadrži vitamin C i retinol. Njegova farmakološka svojstva slična su belom luku, ali je miris biljke mnogo prijatniji. Đumbir može da se koristi kao začin za različita jela - dodaje se supama ili kašama, jelima od mesa, piletini. Možete skuvati čaj od đumbira - iseckan koren đumbira prelijte ključalom vodom, dodajte limun, nanu i med u jednakim proporcijama.

 

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

Umetnost na noktima: Trendovi koje isprobavamo ove jeseni

Zaboravite na klasičan manikir - vreme je za nail art!

Kosa

50 najupečatljivijih beauty izdanja sa Met Gale 2021.

Kada je reč o makeup-u i frizurama, poznate ličnosti nas (uglavnom) nisu razočarale.

Make up

10 makeup trendova koje ćemo rado isprobati ove jeseni

Ukoliko želite da osvežite svoju makeup rutinu ove jeseni, predlažemo vam neke od najboljih trendova.

Fitnes

Smanjite masne naslage na butinama: Šta jesti i kako vežbati?

Najčešći problem žena su nagomilane masne naslage na stomaku, ali još jedno problematično područje za većinu žena je salo na butinama.

Saveti stručnjaka

Šta treba (i ne treba) da radite da biste imali zdrave i jake nokte

Pre nego što odaberete svoj sledeći manikir, postarajte se da vam nokti budu zdravi!

Trendovi

Donosimo vam 16 ideja za nezaboravni jesenji manikir

Stiže nova doza inspiracije za vaš sledeći manikir!

Nega kože

Da, postoji tačan redosled kojim treba nanositi proizvode za negu kože - da li znate koji je?

Otkrivamo kada treba naneti koji proizvod za negu kože za najbolje rezultate.

Make up

Kako da se same našminkate za svoje venčanje - poput profesionalca

Sve što treba da znate o DIY makeup-u za najvažniji dan u vašem životu.