Saveti stručnjaka

5 namirnica za poboljšanje imuniteta

Zimi, mikrobi nas napadnu aktivnije nego u toploj sezoni, što znači da je vreme da se zaštite od nepotrebnih bolesti.

Potrebno je da samo malo prilagodite ishranu novoj sezoni.

Beli luk

Beli luk ima pomalo oštar miris, ali moderni restorani danas često koriste beli luk u vidu začina, a lekovita svojstva belog luka su poznate od davnina. Negde u srednjem veku beli luk se koristio za lečenje kuge. Danas, na sreću, smrtonosne bolesti nam prete u manjem obimu, ali beli luk i dalje ostaje favorit. Da ojačate imuni sistem koristite ovaj proizvod u svežem obliku. Možete dodati beli luk sosovima, jelima od mesa, trljati na tost. Ali, ako ste ljubitelje belog luka ne zaboravite da ga dodate u čorbu, ili bilo koje druge jelo u procesu kuvanja - ukus će ispariti, a koristi će biti.

Riba

Riba obezbeđuje izvor omega-3 masnih kiselina našem telu sasvim dovoljna za održavanje imuniteta. Izaberite masnu ribu, kao što je tuna, skuša i losos. Osim toga, naše telo ne može da proizvede cink i zbog toga moramo da koristimo proizvode koji sadrže višak ovog elementa, uključujući ribu. Činjenica je da je cink direktno uključen u strukturi imunskih ćelija.

Čokolada

Ispostavilo se da tamna čokolada sa visokim procentom kakao ne samo da pomaže u obnovi tela već i štiti telo od štetnih bakterija koje nas zime svuda očekuju. Kakao stimuliše imuni sistem. Kakao se bez aditiva i boja praktično ne može koristiti u hrani, on ima neprijatan, gorak ukus. Zato je najbolje rešenje tamna čokolada.

Pečurke

Da bi se telo uspešno borilo protiv infekcije, morate da jedete hranu koja doprinosi jačanju belih krvnih zrnaca, to će vam pomoći da se brže vratite u formu. Gotovo sve vrste pečuraka vam mogu pomoći da ojačate imuni sistem.

Đumbir

Važno je da zapamtite da đumbir stimuliše imuni sistem, pa u ranim fazama prehlade možete samo da jedete koren đumbira. Njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina: u Kini, ratnici su koren đumbira primenjivali na rane dobijene u borbi. Proizvod sadrži vitamin C i retinol. Njegova farmakološka svojstva slična su belom luku, ali je miris biljke mnogo prijatniji. Đumbir može da se koristi kao začin za različita jela - dodaje se supama ili kašama, jelima od mesa, piletini. Možete skuvati čaj od đumbira - iseckan koren đumbira prelijte ključalom vodom, dodajte limun, nanu i med u jednakim proporcijama.

 

Povezane teme

Kosa

Jesenje frizure: 100 najboljih predloga za srednju dužinu kose

Najlepše ideje za dame sa srednjom dužinom kose!

Fitnes

Let's dance: najbolji plesovi za oblikovanje tela

Različiti plesni stilovi vam mogu pomoći da postanete vitki i fit!

Parfemi

L'Arc - arome arhitekture

Arhitektura se često naziva „zamrznuta muzika“, a parfimerija stalno koristi muzičke pojmove.

Make up

L'Oreal Paris je lansirao zajedničku kolekciju šminke sa Karlom Lagerfeldom

Dizajner Karl Lagerfeld lično je učestvovao u razvoju linije!

Fitnes

Koliko kofeina dnevno sme da se unese

Neka digne ruku onaj ko ima sreće da može da preživi naporan radni dan bez kafe.

Parfemi

Miris kiše: parfemi sa aromom svežine

Parfemi koji mirišu na kišu idealni su za prve dane jeseni.

Trendovi

Izbor urednice lepote: 10 neodoljivih

Septembar...vreme za nove početke!

Make up

Kim Kardašijan je lansirala kolekciju kozmetike sa Vini Harlou

Kim Kardašijan je najavila saradnju sa manekenkom Vini Harlou.

Nega kože

Kako zadržati preplanuli ten do kasne jeseni

Jednostavne preporuke koje će vam omogućiti da zadržite preplanuli ten što je duže moguće.

Fitnes

Kako raditi jogu sa mačkom

Motivacija je potrebna za bilo koji posao - ponekad pronaći je u sportu nije baš jednostavno.