Saveti stručnjaka

Zimnica, da ili ne?

Tradicionalni običaj pripreme zimnice ima svoje zagovornike i protivnike. Prvi tvrde da je u pitanju važan porodični čin, a drugi da je to gubljenje vremena...

 

Za

Dr Tatjana Mraović

Dijetolog u Savetovalištu za ishranu VMA

 

Ukus ljubavi koja leči

 

Da, ja pravim zimnicu i ne mislim da je to gubljenje vremena, naprotiv. To je dar ljubavi kroz zalogaj mojoj porodici. To je tradicija, miris mamine kuhinje, prijatnost sećanja na detinjstvo i radost otvaranja prve tegle ajvara ili džema od šljiva. Domaća zimnica ima ukus ljubavi, a ljubav leči, dakle, veoma je zdrava. “Ubijanje” zbog hranjenja je svojstveno našem rodu, tako da je to koliko “ubijemo povrće” pripremajući zimnicu zanemarljivo u odnosu na dobit od lepog zalogaja kad zima zagudi. Termičkim obrađivanjem hrane često se gube neka nutritivna svojstva namirnica, pre svega vitamina rastvorljivih u vodi. Zato se i savetuje da smanjimo dužinu kuvanja hrane i da spremamo ono što ne zahteva dugo krčkanje.

 

Iz Kolumbovog doba

S druge strane, imate i zimnicu, poput turšije i kiselog kupusa, koja potpuno zadržava prirodna svojstva povrća. Kolumbovi moreplovci preživeše dugu plovidbu i osvojiše nove svetove jedući kiseli kupus – on ih je spasao skorbuta, bolesti nedostatka vitamina C. U svakom slučaju, zimnica nije bolesna hrana. Bolje rečeno, zaslužuje više preporuka od brze hrane, lisnatog peciva, masnog bureka, jeftinih mesnih prerađevina, koncentrovanih slatkiša, gaziranog pića, proteina u prahu na kilo u prvoj teretani....

 

Ljubav iz rerne za ovu zimu!

 

Kada napravite sataraš po vašem ukusu, stavite ga, onako vrelog, u oprane tegle i zatvorite originalnim poklopcem. U rerni poređane tegle zagrevajte na 100 stepeni sat vremena. Sutradan ih ohlađene izvadite iz rerne i ostavite na polici ostave u kojoj držite samo vašu zimnicu. Prijatno i uzdravlje.

 

 

PROTIV

 

Toni Radič

Kuvar zdrave hrane

 

Problematičan pristup

 

Zimnica je dobra opcija za skladištenje hrane preko zime, ukoliko se pripremi na dobar način. Nažalost, veliki procenat zimnice koja se danas priprema je veoma problematična zbog korišćenja štetnih sredstava za konzerviranje.

 

Šećer, alkohol, dim...

 

Beli šećer je veoma štetan, a masovno se koristi za pripremanje džemova. Istraživanja pokazuju da sposobnost imunosistema drastično slabi kako se povećava količina unetog belog šećera. Za konzerviranje povrća najčešće se koristi sirće, koje je takođe vrlo štetno jer se pravi od alkohola. Istraživanja pokazuju da unos malih količina alkohola u velikoj meri slabi čovekovo fizičko i mentalno zdravlje. Sušenje na dimu jeste sledeća jako loša tehnika konzerviranja hrane. Poznato je da muve ne sleću na dimom sušene proizvode jer znaju da je to otrovno. Kuvanjem (bez korišćenja štetnih konzervanasa) uništava se veliki deo hranljivih sastojaka iz voća i povrća.

 

Najbolje tehnike konzerviranja: 

 

1. Sušenje biljaka na suncu. U početku se suše u hladu, a zatim direktno na suncu. Na ovaj način može da se skladišti veliki broj plodova.

2. Ceđenje biljaka i sokovi uskladišteni u vakuumirane plastične savitljive kanistere. Na tržištu se mogu naći kanisteri od pet litara. Oni ne dozvoljavaju prodor vazduha prilikom istakanja soka i omogućavaju da se sokovi ne kvare više meseci.

3. Čuvanje plodova u hladnom i suvom podrumu koji ima protok vazduha, uz povremeno uklanjanje plodova koji počinju da trule.

 

Povezane teme

Nega kože

Velnes savet nedelje: sprej za samopotamnjivanje umesto solarijuma

Minimalni zdravstveni rizik i prirodna bronzana boja.

Parfemi

Hedi Sliman predstavlja prvi parfem za brend Celine

I već je pokazao kakve će biti bočice novih parfema.

Parfemi

Kora narandže i bademovo mleko: 6 savršenih parfema za kraj leta

Ove arome podižu raspoloženje brzinom munje i podsećaju da je još uvek letnje vreme napolju.

Make up

Zoe Kravic lansira mini kolekciju ruževa sa YSL Beaute

Ne tako davno, Zoe Kravic je na Instagramu objavila fotografiju pod nazivom „Me + YSL Beauté!

Trendovi

Mili Bobi Braun je lansirala kozmetički brend za generaciju Z

Mlada glumica predstavila je fanovima novi etički brend!

Make up

Natrag u osamdesete: nosite neon makeup ovog leta

Senke, maskara, ruž za usne... sve je pod impulsom neon trenda ovog leta.

Kosa

5 pravila koja će spasiti kosu tokom letnjih odmora

Nije tajna da se tokom letnjih odmora opšte stanje kože primetno pogoršava.

Trendovi

6 novih trendova u manikiru sa Instagrama

Mnogi beauty trendovi postali su popularni zahvaljujući društvenim mrežama.

Make up

Nova crno-bela kolekcija šminke Chanel

Modna kuća Chanel već je predstavila jesenju kolekciju šminke.

Fitnes

11 proizvoda za prirodno održavanje kolagena

Da biste uštedeli na skupim procedurama u budućnosti, dodajte neke korisne proizvode svojoj ishrani.

Parfemi

Namenjen mladim ženama - Bvlgari Rose Goldea Blossom Delight

Bvlgari Rose Goldea Blossom Delight otkriva miris rascvetane ruže i predstavlja putovanje u svet žena.

Trendovi

Selena Gomez lansira sopstveni beauty brend

Zvanično, Selena Gomez još nije najavila ništa, ali budni novinari otkrili su da je ovog leta registrovala novi zaštitni znak za sopstveni brend kozmetike.

Make up

Jesenja kolekcija šminke Essence of Shadows - Givenchy

Izgleda da je makeup direktor brenda Givenchy, Nikolas Dežen, pravi čarobnjak.