Trendovi

Mali rečnik estetske hirurgije

Kada vidite holivudske zvezde koje “plemenito stare”, a čak ni najžući mediji ne mogu da im iščačkaju neku estetsku operaciju, nemojte padati u očaj što i vi nemate “genetiku koja uz dobru negu čuda pravi” – kako najčešće glase objašnjenja tih srećnica. Facelift danas počinje da se radi već u četrdesetoj, čak i ranije, pa onda na svakih desetak godina, čime se sprečava pojava upadljivih promena, a uz veštu i veoma odmerenu primenu drugih blagodeti estetske medicine, poput lasera, botoksa, hijalurona... moguće je u šezdesetoj izgledati kao da vam je 40. Ukratko, ako imate dovoljno novca i vremena, a poznajete osnove takozvane estetske hirurgije – i vi možete plemenito stariti i nehajno se pozivati na genetiku i dobre kreme.

 

 

Abdominoplastika – ova tehnika vaš opušten stomak sa viškom kože može da preobrati u gladak i ravan, naročito posle trudnoće ili naglog mršavljenja. U Americi se ova operacija popularno zove  tummy tuck – hirurg vam odstranjuje deo viška kože sa pripadajućim masnim tkivom sa stomaka. Rez je veliki i pravi se linijom bikinija od kuka do kuka, a obično se  repozicionira i pupak.

 

Blefaroplastika – postoji “gornja” i “donja”, zavisno od toga da li se operišu kapci ili podočnjaci. Radi se u slučaju otečenih, visećih podočnjaka, kada se rezom uz ivicu trepavica odstranjuje višak kože i masnog tkiva, ili u slučaju viška kože na gornjim kapcima, kada se odstranjuje rezom u prevoju kapka. Efekat može biti potpuno podmlađivanje lica.

 

Botoks – najpopularnija estetska procedura u svetu je botulinski toksin tipa A koji ubrizgan ciljano blokira nervne impulse koji pokreću mišiće lica, pa tako efikasno zaustavlja mimiku i nastajanje mimičnih bora. Previše botoksa ili nestručna ruka može od vas napraviti “ženu-mačku” kosih očiju, dati vam neprirodno “zaleđen” izraz lica ili trajno začuđen izgled uz previsoko podignute obrve. Baby botox ili mezo-botox jesu “razblažene” varijacije za početnike.

 

Facelift – ova metoda više nije samo zatezanje kože nego i repozicioniranje masnog tkiva i mišića u mladalački položaj, a često se kombinuje sa dodavanjem volumena vlastitim masnim tkivom. Osim punog, SMAS fejslifta, sve su popularnije manje invazivne operacije ili kombinacija više njih – mini-lift ili MACS lift, koji podiže dve donje trećine lica i kombinuje se sa blefaroplastikom. 

 

Frakcionisani laseri i struje – još jedan korak ka većoj efikasnosti uz manje invazivnosti i kraći oporavak: na kožu se deluje tačkasto, ostavljaju se velika ostrva neoštećene kože koja pomažu bržu i lakšu regeneraciju. Ova tačkasta oštećenja (zapravo opekotine) u dubini kože podstiču stvaranje novog kolagena i elastina u okviru odbrambenih regenerativnih akcija tkiva. Rezultat – zatezanje i manje bora, ožiljaka od akni i lepša tekstura tena.

 

Hijaluronska kiselina – najpopularniji biorazgradivi filer koji popunjava bore i povećava usne. Danas postoji čitav niz filera raznih gustina kojima se mogu povećati jagodice, može se njima izravnati nos, podmladiti izgled ruku i dati jedrina, volumen i svežina koži. Zavisno od brenda i tipa filera, može da traje od četiri meseca pa naviše.

 

Kavitacija – čarobna reč koja je poslednjih godina sinonim za neoperativnu borbu protiv potkožnih masnih naslaga. Ime je dobila po procesu koji se, pod uticajem ultrazvuka ciljane dubine prodiranja i specifične frekvencije, dešava u tkivu, a koji izaziva pucanje membrane masnih ćelija i njihovo izlivanje u međućelijski prostor, odakle deo masnoće pročisti limfa, dok se deo sagori aktivnostima (vežbe su poželjne!). 

 

Liposukcija – u rukama veštog i iskusnog hirurga vaše telo može da preobrazi: usisavanjem viška masti sa različitih delova tela ili lica kroz šuplje igle (kanile) skidaju se oni tvrdokorni masni jastučići, otporni na vežbe i dijete. Kada se deo izvađene masti iskoristi da se telo dodatno “izvaja”, recimo za popunjavanje guze ili povećanje grudi, to se zove liposkulptura. Liposukcija može biti potpomognuta laserom ili ultrazvukom koji razbijaju masne ćelije i olakšavaju njihovo usisavanje, ali se ta mast naknadno ne može koristiti kao filer za liposkulpturu. 

 

Povećanje grudi – najčešće se radi postavljanjem silikonskog implantata ispod (i nešto ređe iznad) grudnog mišića. Noviji način povećanja grudi je ubrizgavanje vlastite masti, ali je veličina ograničena na jedan eventualno dva broja grudnjaka više. 

 

Povećanje usana – hijaluronom tretirane usne deluju prirodno, a mogu se podmladiti i bez povećavanja – kada im se samo vrati jedrina i izravnaju bore iznad usana. Drugi bezbedan, pritom i trajan filer jeste vlastita mast koja se uzima sa nekog drugog dela tela. To su i jedni bezbedni načini punjenja usana. Trajni fileri mogu da ostave granulome, a njihovo inkorporiranje u tkivo sprečava da se naknadno izvade – filer tu ostaje zauvek, svidelo vam se to ili ne.

 

 

Pssssst.....

Kada koristite hijaluronske filere ili botoks, insistirajte da na vaš karton lekar zalepi i originalnu markicu preparata koji je koristio, kako biste bili bezbedni i znali da ste dobili originalan proizvod, a ne jeftiniju (i manje bezbednu) zamenu.

Povezane teme

Fitnes

Zašto su slatkiši neophodni našem telu

Da li je pametno izbaciti šećer u potpunosti iz ishrane?

Nega kože

Suve usne: 10 saveta za zaštitu usana zimi

Kako se otarasiti suvih i perutavih usana tokom hladne sezone?

Fitnes

8 namirnica koje možete da jedete noću kako ne biste naštetili figuri

Iz nekog razloga, hrana postaje posebno ukusna i poželjna noću. Pročitajte o tome kako kombinovati posao sa zadovoljstvom u našem materijalu.

Parfemi

Sa mirisom mora, maslinovog drveta i shea maslaca: kolekcija L'Occitane za muškarce

Ukoliko želite da poklonite svom partneru mirise inspirisane prirodom.

Parfemi

Anemone, bršljan i kamilica: botanička reklamna kampanja Loewe Perfumes

Beauty snimanje nove kolekcije mirisa Botanical Rainbow.

Parfemi

Costa Azzurra - Tom Ford

Sunčano blaženstvo, primorska estetika i jedinstvena čarolija mediteranske atmosfere - u jednoj bočici.

Parfemi

Parfem sa mirisom proleća: pokazuje Kaja Gerber

Na šta miriše proleće? Ko zna, možda je to novi miris DAISY MARC JACOBS SPRING Marca Jacobsa.

Fitnes

Gvinet Paltrou lansira svoj prvi wellness vibrator

Seksualno zdravlje je novi izvor prihoda holivudske glumice.

Fitnes

Želite da imate ravan stomak? Evo 13 saveta koji deluju!

Za početak, razjasnimo - nemoguće je ukloniti masti ili „smršati“ samo jedan deo tela.

Parfemi

Deva Kasel je ponovo lice Dolce & Gabbane

Ćerka Monike Beluči i Vinsenta Kasela, Deva nastavlja saradnju sa italijanskim brendom Dolce & Gabbana.

Nega kože

Irina Šajk i Mimi Luzon objavile su zlatnu masku od 24 karata

Zlatne maske Mimi Luzon od 24 karata već su postale važan ritual lepote među mnogim poznatim ličnostima.

Make up

Off-White je objavio prvu limitiranu kolekciju šminke

Za sada je dostupna samo u Koreji, Kini i Japanu.