Trendovi

Mali rečnik estetske hirurgije

Kada vidite holivudske zvezde koje “plemenito stare”, a čak ni najžući mediji ne mogu da im iščačkaju neku estetsku operaciju, nemojte padati u očaj što i vi nemate “genetiku koja uz dobru negu čuda pravi” – kako najčešće glase objašnjenja tih srećnica. Facelift danas počinje da se radi već u četrdesetoj, čak i ranije, pa onda na svakih desetak godina, čime se sprečava pojava upadljivih promena, a uz veštu i veoma odmerenu primenu drugih blagodeti estetske medicine, poput lasera, botoksa, hijalurona... moguće je u šezdesetoj izgledati kao da vam je 40. Ukratko, ako imate dovoljno novca i vremena, a poznajete osnove takozvane estetske hirurgije – i vi možete plemenito stariti i nehajno se pozivati na genetiku i dobre kreme.

 

 

Abdominoplastika – ova tehnika vaš opušten stomak sa viškom kože može da preobrati u gladak i ravan, naročito posle trudnoće ili naglog mršavljenja. U Americi se ova operacija popularno zove  tummy tuck – hirurg vam odstranjuje deo viška kože sa pripadajućim masnim tkivom sa stomaka. Rez je veliki i pravi se linijom bikinija od kuka do kuka, a obično se  repozicionira i pupak.

 

Blefaroplastika – postoji “gornja” i “donja”, zavisno od toga da li se operišu kapci ili podočnjaci. Radi se u slučaju otečenih, visećih podočnjaka, kada se rezom uz ivicu trepavica odstranjuje višak kože i masnog tkiva, ili u slučaju viška kože na gornjim kapcima, kada se odstranjuje rezom u prevoju kapka. Efekat može biti potpuno podmlađivanje lica.

 

Botoks – najpopularnija estetska procedura u svetu je botulinski toksin tipa A koji ubrizgan ciljano blokira nervne impulse koji pokreću mišiće lica, pa tako efikasno zaustavlja mimiku i nastajanje mimičnih bora. Previše botoksa ili nestručna ruka može od vas napraviti “ženu-mačku” kosih očiju, dati vam neprirodno “zaleđen” izraz lica ili trajno začuđen izgled uz previsoko podignute obrve. Baby botox ili mezo-botox jesu “razblažene” varijacije za početnike.

 

Facelift – ova metoda više nije samo zatezanje kože nego i repozicioniranje masnog tkiva i mišića u mladalački položaj, a često se kombinuje sa dodavanjem volumena vlastitim masnim tkivom. Osim punog, SMAS fejslifta, sve su popularnije manje invazivne operacije ili kombinacija više njih – mini-lift ili MACS lift, koji podiže dve donje trećine lica i kombinuje se sa blefaroplastikom. 

 

Frakcionisani laseri i struje – još jedan korak ka većoj efikasnosti uz manje invazivnosti i kraći oporavak: na kožu se deluje tačkasto, ostavljaju se velika ostrva neoštećene kože koja pomažu bržu i lakšu regeneraciju. Ova tačkasta oštećenja (zapravo opekotine) u dubini kože podstiču stvaranje novog kolagena i elastina u okviru odbrambenih regenerativnih akcija tkiva. Rezultat – zatezanje i manje bora, ožiljaka od akni i lepša tekstura tena.

 

Hijaluronska kiselina – najpopularniji biorazgradivi filer koji popunjava bore i povećava usne. Danas postoji čitav niz filera raznih gustina kojima se mogu povećati jagodice, može se njima izravnati nos, podmladiti izgled ruku i dati jedrina, volumen i svežina koži. Zavisno od brenda i tipa filera, može da traje od četiri meseca pa naviše.

 

Kavitacija – čarobna reč koja je poslednjih godina sinonim za neoperativnu borbu protiv potkožnih masnih naslaga. Ime je dobila po procesu koji se, pod uticajem ultrazvuka ciljane dubine prodiranja i specifične frekvencije, dešava u tkivu, a koji izaziva pucanje membrane masnih ćelija i njihovo izlivanje u međućelijski prostor, odakle deo masnoće pročisti limfa, dok se deo sagori aktivnostima (vežbe su poželjne!). 

 

Liposukcija – u rukama veštog i iskusnog hirurga vaše telo može da preobrazi: usisavanjem viška masti sa različitih delova tela ili lica kroz šuplje igle (kanile) skidaju se oni tvrdokorni masni jastučići, otporni na vežbe i dijete. Kada se deo izvađene masti iskoristi da se telo dodatno “izvaja”, recimo za popunjavanje guze ili povećanje grudi, to se zove liposkulptura. Liposukcija može biti potpomognuta laserom ili ultrazvukom koji razbijaju masne ćelije i olakšavaju njihovo usisavanje, ali se ta mast naknadno ne može koristiti kao filer za liposkulpturu. 

 

Povećanje grudi – najčešće se radi postavljanjem silikonskog implantata ispod (i nešto ređe iznad) grudnog mišića. Noviji način povećanja grudi je ubrizgavanje vlastite masti, ali je veličina ograničena na jedan eventualno dva broja grudnjaka više. 

 

Povećanje usana – hijaluronom tretirane usne deluju prirodno, a mogu se podmladiti i bez povećavanja – kada im se samo vrati jedrina i izravnaju bore iznad usana. Drugi bezbedan, pritom i trajan filer jeste vlastita mast koja se uzima sa nekog drugog dela tela. To su i jedni bezbedni načini punjenja usana. Trajni fileri mogu da ostave granulome, a njihovo inkorporiranje u tkivo sprečava da se naknadno izvade – filer tu ostaje zauvek, svidelo vam se to ili ne.

 

 

Pssssst.....

Kada koristite hijaluronske filere ili botoks, insistirajte da na vaš karton lekar zalepi i originalnu markicu preparata koji je koristio, kako biste bili bezbedni i znali da ste dobili originalan proizvod, a ne jeftiniju (i manje bezbednu) zamenu.

Povezane teme

Kosa

Jesenje frizure: 100 najboljih predloga za srednju dužinu kose

Najlepše ideje za dame sa srednjom dužinom kose!

Fitnes

Let's dance: najbolji plesovi za oblikovanje tela

Različiti plesni stilovi vam mogu pomoći da postanete vitki i fit!

Parfemi

L'Arc - arome arhitekture

Arhitektura se često naziva „zamrznuta muzika“, a parfimerija stalno koristi muzičke pojmove.

Make up

L'Oreal Paris je lansirao zajedničku kolekciju šminke sa Karlom Lagerfeldom

Dizajner Karl Lagerfeld lično je učestvovao u razvoju linije!

Fitnes

Koliko kofeina dnevno sme da se unese

Neka digne ruku onaj ko ima sreće da može da preživi naporan radni dan bez kafe.

Parfemi

Miris kiše: parfemi sa aromom svežine

Parfemi koji mirišu na kišu idealni su za prve dane jeseni.

Trendovi

Izbor urednice lepote: 10 neodoljivih

Septembar...vreme za nove početke!

Make up

Kim Kardašijan je lansirala kolekciju kozmetike sa Vini Harlou

Kim Kardašijan je najavila saradnju sa manekenkom Vini Harlou.

Nega kože

Kako zadržati preplanuli ten do kasne jeseni

Jednostavne preporuke koje će vam omogućiti da zadržite preplanuli ten što je duže moguće.

Fitnes

Kako raditi jogu sa mačkom

Motivacija je potrebna za bilo koji posao - ponekad pronaći je u sportu nije baš jednostavno.

Make up

10 najlepših rumenila za bilo koji ton kože

Napravili smo izbor najneobičnijih rumenila koja će odgovarati vlasnicima svih tipova kože.

Parfemi

Idealni za kancelariju: 6 mirisa sa čistim notama i laganim zvukom

Ova kolekcija sadrži mirise koji neće iritirati vas ili vaše kolege u kancelariji.