grazia

Inspiracija

Dvorac Iber de Živanšija

Pre nekoliko dana tužne vesti došle su iz Francuske.

U 92. godini života umro je Iber de Živanši dizajner - autor crne haljine Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija" i čovek koji je u velikoj meri uticao na celu modnu industriju u drugoj polovini XX veka.

Dizajner je umro u subotu, 10. marta, ali njegova porodica je proširila informaciju tek nekoliko dana kasnije, preko novinske agencije AFP. Takođe, dom dizajnera je tražio da svi u čast pamćenje, umesto kupovine cveća doniraju novac fondu UNICEF.

Poslednje godine života, legendarni francuski modni dizajner proveo je u palati Le Jonchet iz XVII veka. Legendarni francuski couturier Iber de Živanši započeo je svoju profesionalnu karijeru kao asistent, ali do 25. godine otvorio je svoju kuću Givenchy House i postao najmlađi dizajner u istoriji visoke mode. Njegova stalna muza bila je britanska glumica Odri Hepbern. Jedinstveni kreativni tandem, koji je svetu dao pariski imidž iz filma "Doručak kod Tifanija", postepeno se razvio u prijateljstvo dugo 40 godina.

Godine 1974, Iber de Živanši je tražio nekretninu. Modni dizajner se zaljubio u okolni pejzaž zamka Le Jonchet na prvi pogled. Odlučio je da kupi nekretninu i vrati joj izgubljenu slavu i sjaj. Dvorac Le Jonchet početkom XVII veka, je projektovao arhitekta Gabriel de Lestrade, ali 1950-ih bio je u lošem stanju dok nije obnovljena pod vođstvom francuskog arhitekte Fernanda Pouillona. 

Kao što i priliči pravom dvorcu, palata je okružena zelenilom i ima prilazni put. Simetrično centralni deo proteže se između dva bočna krila. U unutrašnjim prostorijama palate očuvano je nekoliko istorijskih originalnih dimnjaka. Bivši povrtnjak je redizajniran u tradicionalnom vrt sa geometrijskim oblicima na osnovu crkve San Giorgio u Veneciji.

foto:elle.ru

Pročitajte još

Povezane teme

Stil dana

Ovo je džemper sezone ako pitate Kendal Džener

Izgleda da je i u Los Anđelesu došlo vreme za slojevito oblačenje

Easy Chic

11 koraka za savršeno zimsko oblačenje

Zima je sezona kada vremenske (ne)prilike najviše diktiraju vaše oblačenje. Pošto želite da budete sigurni predstavljamo vam spisak pouzdanih i klasičnih komada koji će vam olakša...

Stil dana

Menhetn kao modna pista: Novi dan, novi izgled Emili Ratajkovski

I dok šeta psa, manekenka je besprekorno stilizovana.

Vesti

6 vodećih trendova za 2023. koje poznate ličnosti već nose

Ostavite ekspertima da prvi usvajaju nove stilove.

Stil dana

Perfektno obučena i kad ide u šoping: Kejti Holms kraljica ležernosti

Glumica je u jednostavnoj, ali veoma elegantnoj kombinaciji šopingovala u Njujorku.

Inspiracija

5 načina da nosite perjane jakne po uzoru na IT devojke

Hlado vreme znači samo jedno – slojevito oblačenje i jakna napunjena perijem