Piste

Patrijarhat ubija ljubav: nova Dior kolekcija

Kada govorimo o kolekcijama Marije Gracije Kjuri, pre svega raspravljamo ne o samoj odeći, već o istoriji u celini.

Od prve revije na novoj poziciji, dizajnerka - prva žena na čelu ove francuske kuće, koja je svojevremeno postavila život čitavom stilu nove, još ženstvenije ženstvenosti - krenula je ka feminizmu. I to je uradila prilično bukvalno: kroz parole na majicama. I usput se oslobodila haljina, lepršavih suknji i steznika, menjajući ih za providne suknje, jakne i studentske revolucionarne beretke. Kroz svaku kolekciju, Marija Gracija Kjuri je gledaoce upoznala sa jednom od heroina pokreta feminizma, koristeći njihove citate i čak pozivajući na bližu saradnju.

Ovaj put su bile i parole. I ne jedna, kao obično, već desetak - svetlucava slova, sapletena u kratke manifestove, bila su obešena ispod plafona. "Saglasnost." "Patrijarhat ubija ljubav." "Žene, pobunite se." "Ženska lepota je spremna." "Ženska ljubav je neplaćeni posao." "Patrijarhat = ekološka katastrofa."

Naravno, mnogi ljubitelji Dior kuće na Instagramu nisu odobravali ovo - žalili su se na „opsesivni feminizam“ dizajnerke i tražili da ponovo postane Dior - Dior. Međutim, stvari se odvijaju u francuskoj kući pod vodstvom Kjuri - njena nova, „vitalnija“ verzija, sudeći po prodaji, zapravo je uzeta s praskom. A činjenica da je javnost iz kolekcije Curie barem upoznata sa feminističkim heroinama je važna stvar. Marija Gracija Kjuri je za saradnju pozvala Kler Fonten - umetnicu koja u stvari ne postoji. Pod ovim imenom deluje umetnički tim. Kler je rođena pre 16 godina, a izmislili su je Fulvia Karnevale i Džejms Thornhll, koji danas zvanično sebe nazivaju asistentima izmišljenog umetnika.

 Pogledajte novu kolekciju Dior u galeriji fotografija!

Povezane teme

Stil dana

Elegantne bluze za prefinjeni prolećni izgled (čak i kod kuće)

Takođe su potvrđene kao ključni lideri za ove dane kod kuće između poslovnog poziva i video ćaskanja s prijateljima!

Vesti

Viktorija Bekam će dati 20% zarade u borbi protiv korona virusa

Bivša solistkinja poznate pop grupe iz 90-ih Spice Girls, a sada poznata britanska dizajnerka i stilska ikona Viktorija Bekam, obećala je da će dati 20% profita od ličnog, person...

Inspiracija

Svakodnevna inspiracija: kako se Koko Šanel oblačila kod kuće

Fotografije poznatih žena dvadesetog veka pokazuju da su i unutar zidova sopstvenih kuća i stanova znale izgledati elegantno i ženstveno, ne žrtvujući praktičnost.

Stil dana

Suknje „pencil“ kroja: najlepši modeli za proleće 2020

Jedno je sigurno: one su kraljice trendova proleća i leta 2020. godine.

Vesti

Chanel će proizvoditi medicinske uniforme i maske za bolnice u Francuskoj

Pariska modna kuća Chanel, prateći druge poznate brendove tokom pandemije korona virusa, prelazi na proizvodnju medicinskih maski, zbog njihovog ozbiljnog nedostatka u francuskim...

Vesti

Donatela Versaće o korona virusu: pismo čovečanstvu

Vlasnica legendarnog italijanskog brenda Versace, Donatela Versaće i njena ćerka Alegra donirale su 200 hiljada evra bolnici St. Raphael u Milanu.

Inspiracija

Stilski karantin: 10 svakodnevnih stajlinga Džeki Kenedi

Boravite kod kuće kako biste spasili svet od COVID-19, ali ne zaboravite da ugodite sebi, pozitivnim stavom, ukusnim jelima i lepim izgledom.

Stil dana

10 esencijalnih komada brenda Mango za prolećnu sezonu

Mango je za prolećnu sezonu pripremio sve što je potrebno jednoj ženi da izgleda spektakularno.

Easy Chic

Ikona stila: nosimo tufnice poput Princa

Ovaj Princ se nije oblačio prema kraljevskom protokolu.

Vesti

Kada će biti održane Nedelje mode u Parizu i Milanu

Milanska nedelja mode privremeno je odložena!

Stil dana

Cipele o kojima sanjamo: top 10 modela iz Zare

Poželećete da ih odmah stavite na listu želja ili u korpu e-prodavnice!