Stil dana

Najpoznatije u istoriji: Chanel cipele

Kultni dvobojni model cipela već pola veka ne gubi popularnost…

Do sredine 1950-ih, legendarna Coco Chanel već je smislila malu crnu haljinu, originalno odelo od tvida i čuvenu Chanel proštepanu torbu od kože. Ove stvari su bile osnova, DNK, brenda Chanel i tokom godina stekle kultni status.

Da biste završili savršenu siluetu nedostajao je samo još jedan detalj - perfektne cipele. Ovu ulogu je preuzela bež cipele sa crnim vrhom, malom potpeticom i otvorenom petom. Znamo da je Coco Chanel uvek radila u interesu žena, i da nove cipele, po njenom mišljenju, povoljno izdužuju nogu. Pored toga, par u dva tona je neverovatno praktičan, idealan za svaku vrstu odeće, za svaku priliku, dajući potpunu slobodu kretanja nogu, dok je crni vrh na bež cipeli branio model od habanja.

Nije iznenađujuće, da su ove cipele u dva tona odmah nazvane "nove cipele za Pepeljugu", i proglašene su novim kanonom, elegancije. Nepotrebno je reći da je kršenje pravila u modi bila jedna od omiljenih razonoda Coco Chanel. Čast da isprobaju novi model cipela na nozi imale su legendarne ikone stila, Katrin Denev, Romi Šnajder, Brižit Bardo, Džejn Fonda i Đina Lolobriđida.

Kasnije je Coco Chanel proizvodila cipele u različitim verzijama i kombinacija boja. "Uzimajući ukupno četiri para cipela, ja mogu da putujem oko sveta", - govorila je Coco Chanel o svom stvaranju. Cipele su odmah postale predmet obožavanja i želje.

Ogled je trajao, a iz godine u godinu model je transformisan: Cipele su postale uže i više zaobljene, napravljene od satena i srebrne kože, nekada ukrašene malim luksuznim detaljima. Tokom 1960-ih, Coco Chanel je predstavila cipele na četvrtastoj peti, a nekoliko godina kasnije, cipele su postale potpuno zatvorene, dok su 1966. godine u čast teniske pomame, cipele bile vezane pertlama.

Zatim je 1980. godine, Chanel cipele u bež i crnoj boji, kao sastavni deo brenda, transformisao Karl Lagerfeld na svoj način. Po broju varijacija na temu čuvene cipele on može da se takmiči sa osnivačem modne kuće. Na primer, 1986. godine, one su transformisane u udobne cipele – baletanke, koje su rasprodate u rekordnoj brzini. U kolekciji proleće/leto 1994. Karl Lagerfeld predstavio je  crno – bele cipele sa kaišem oko skočnog zgloba, dok u kampanji jesen/zima 2005/2006, boje su obrnute– crna sa bež, a kampanja je snimljena na ulicama Njujorka sa modelom Dariom Verbovi, koju je fotografisao sam Karl Lagerfeld.

Kolekcija jesen/zima 2015/2016 donosi nove legendarne modele Chanel cipela. U novoj sezoni, klasični model sa kvadratnom petom se skoro vratio osnovama: cipele ponovo dolaze u bež i crnoj boji sa zaobljenim vrhom. Chanel cipele su u modi više od pola veka i one su još uvek cipele koje se uvek rado oblače ujutro i ne žele da se napuste do mraka.

Predstavljamo vam kultni model Chanel cipela i pogledajte kako je model transformisan tokom godina. Ove cipele su klasik koji je vanvremenski, i u koji je poželjno investirati ove jeseni. Udobne, moderne, vanvremenske...jednostavno Chanel cipele!

M.L.

         

Povezane teme

Easy Chic

Inspiracija – Wild, Wild West

Divlji zapad kao trend ponovo je aktuelan.

Vesti

Bela Hadid je govorila o borbi sa depresijom

Bela je spremna da razgovara o problemima sa mentalnim zdravljem.

Vesti

Rock and Roll kolekcija brenda Topshop

Topshop predstavio je novu zimsku kolekciju pod nazivom – Idol.

Stil dana

U jesen pletena suknja zamenjuje plisiranu

Moderne i vrlo prijatne - one će vam pomoći da preživite mraz.

Inspiracija

Inspiracija – Nova romantika

Povratak poetičnosti na nešto drugačiji način najbolje se ogleda u kombinovanju sa aksesoarom tvrđe forme.

Stil dana

Boja jeseni – maslinasta

Maslinastu proglašavamo glavnom nijansom jesenje sezone!

Vesti

Tommy Hilfiger prelazi na kolekcije 3D dizajna

Američki brend Tommy Hilfiger posvećen je punoj digitalizaciji proizvodnje.

Vesti

Rijana je lansirala kolekciju urbane odeće

Autor reklamne kampanje bio je japanski fotograf Katsu Naito.

Stil dana

Burgundi koža: 15 načina da zasijate ove jeseni

Košulje, haljine, pantalone, jakne - koža je trenutno svuda.

Vesti

Bally nas novom kampanjom uči umetnosti darivanja

Sezona aktivnih pretraga poklona uskoro počinje.

Vesti

Havaianas je spreman da podrži animirani blockbuster Ledeno kraljevstvo

Brend Havaianas novom kolekcijom papuča slavi povratak Elze i Ane.