Vesti

10 zanimljivih činjenica o Tomiju Hilfigeru

Tomas Džejkob Hilfiger, poznat kao Tomi Hilfiger je kao tinejdžer osnovao skroman lanac prodavnica odeće. Danas je nacionalno blago američke mode i jedan od najpoznatijih dizajnera našeg vremena.

1. Hilfiger je svoju karijeru u dizajnu započeo sa osamnaest godina, kada je preradio farmerice i prodao ih lokalnim prodavnicama.

2. Tomas nema profesionalno obrazovanje za dizajn. Počeo je da eksperimentiše sa dizajnom početkom 1970-ih kada je vodio butik pod imenom People's Place. Kada je imao 26 godina, ovaj butik je postao mreža od sedam prodavnica raštrkanih širom Njujorka. 1977. godine maloprodajno tržište je opalo, a Hilfiger je bankrotirao.

3. Do 1979. prodao je svoj biznis i preselio se na Menhetan. Počeo je raditi kao freelancer i sprijateljio se s nekoliko ljudi u tom poslu, uključujući dizajnera Perija Elisa.

4. Hilfiger je pet godina radio po ugovoru sa azijskim tekstilnim magnatom Mohanom Murjaniem čovekom iza tada modernih farmerica Gloria Vanderbilt. Pod rukovodstvom Murjanija, muška kolekcija odeće Tommy Hilfiger je u prvoj godini zaradila 5 miliona dolara, a u drugoj 10 miliona dolara.

5. U početku, Hilfiger je želeo da skrati svoje ime na Tommy Hill, ali ga je Murjani ubedio da se drži svog punog imena kako bi se istakao u poslu.

6. Godine 1988. Hilfiger se pridružio Silas Chu, proizvođaču odeće iz Hong Konga. Do tada, kompanija je donosila oko 25 miliona dolara godišnje. Počeli su da rade oprezno, zapošljavajući iskusne rukovodioce iz poznatih kompanija kao što su Ralph Lauren i Liz Claiborne. Do 1999. godine kompanija je zaradila više od pola milijarde dolara i postala najvrednija na berzi.

7. Glavne boje brenda su crvena, bela, plava (boje zastave SAD). Tommy Hilfiger, kao Ralph Lauren i Calvin Klein, izgradili su brend na idealizovanoj verziji američkog stila.

8. U devedesetim godinama, Tommy je postao ljubimac svih zvezda. Destiny’s Child, TLC, Gven Stefani - pop ikone su prve počele da nose kultne komade Tommy Hilfiger. Dakle, Snoop Dogg se pojavio u emisiji Saturday Night Live u duksu sa logom brenda, a sledeceg dana taj duks je bio rasprodat u svim prodavnicama brenda.

9. Godine 1995, Tommy Hilfiger je osvojio nagradu za "Najboljeg dizajnera odeće godine" u godišnjem Veću modnih dizajnera Amerike.

10. Uprkos činjenici da brend pripada srednjem segmentu u modnoj industriji, Hilfiger je svoj brend uvek pozicionirao na visokom nivou: „Tretiram svoju kompaniju na isti način na koji francuski dizajneri tretiraju svoje Saint Laurent ili Chanel. Radimo modne revije, koristimo najbolje fotografe, najbolje modele, zapošljavamo najbolje ljude, i verujemo da revije igraju važnu ulogu.“ Ipak, brend prati politiku "prodaje vrhunskog kvaliteta po pristupačnim cenama".

foto:Vogue.ua

Povezane teme

Piste

Na dnu mora: Versace kolekcija proleće/leto 2021

Treći dan milanske Nedelje mode ostao je upamćen po reviji nove prolećno/letnje Versace kolekcije, koju je Donatela Versaće posvetila Atlantidi.

Piste

Lutke umesto modela na reviji Moschino SS21

Neobična revija Džeremija Skota.

Piste

Najlepše prolećne haljine u kolekciji Elisabetta Franchi SS21

Revija je održana u okviru milanske Nedelje mode.

Vesti

Brutalna lepota: Irina Šajk na reviji Boss

Ruski supermodel na milanskoj Nedelji mode!

Piste

Magija boja u kolekciji BOSS proleće/leto 2021

Jednobojna odeća ne odustaje od svog položaja!

Piste

MFW: Estetika 90-ih u kolekciji Sportmax SS21

Glumica Romi Šnajder i pesnik Volt Vitman - a posebno pesma "I Sing the Body Electric” iz 1855. godine - bili su inspiracija za kolekciju Sportmax za sezonu SS21, koja je predstavl...

Vesti

Bez modela i modne piste: Marni je pokazao novu kolekciju u filmskom formatu

Savremene stvarnosti diktiraju nova pravila, a za neke dizajnere odsustvo uobičajenih Nedelja mode sa gomilama gledalaca je samo od koristi - način samoizolacije postao je značajan...

Vesti

Gucci i The North Face najavili saradnju

Oba brenda su potvrdila da će u narednim mesecima raditi na zajedničkoj kolekciji.

Piste

Lepršave haljine, kratki šortsevi i veoma lepi šeširi u kolekciji Etro SS 2021

Oprez! Nakon pregleda kolekcije, najverovatnije ćete nepodnošljivo želeti da odete na odmor.

Piste

Prva kolekcija Rafa Simonsa za italijanski brend prikazana je u Milanu

Prva kolekcija Rafa Simonsa za italijanski brend prikazana je u Milanu.

Vesti

Look dana: Irina Šajk u odevnoj kombinaciji H&M Studio

Šarmantna Irina Šajk nagoveštava koje stvari iz nove kolekcije H&M Studio svakako treba da pogledate!

Stil dana

Kožni blejzer - najbolja investicija u jesenjoj sezoni!

Svestran, cool i savršen za prelaznu sezonu, kožni blejzer jedna je od neophodnih stvari koju treba odmah dodati u ormar!

Piste

Svetle boje Italije i pačvork tehnika na reviji Dolce & Gabbana

Bez sumnje, najsjajnija revija na milanskoj Nedelji mode.