PROMO

Huawei pokreće globalni Track AI projekat za otkrivanje prvih simptoma oštećenja vida kod dece

Kompanija Huawei je podelila svoju ekspertizu iz oblasti veštačke inteligencije sa vodećim zdravstvenim istraživačkim organizacijama u cilju očuvanja vida kod dece. Huawei sarađuje s istraživačkim institutom IIS Aragon i startapom DIVE Medical kako bi zajednički razvili Track AI, uređaj zasnovan na veštačkoj inteligenciji namenjen otkrivanju i dijagnostikovanju prvih simptoma oštećenja vida kod dece.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da 19 miliona dece u svetu ima oštećenje vida, od čega se 70-80% može sprečiti ili izlečiti. U većini slučajeva deca ne dobijaju dijagnozu godinama, što dovodi do ozbiljnijih posledica po vid, opšti razvoj i obrazovne i društvene mogućnosti. Manje ozbiljni ali lako sprečivi oblici oštećenja vida trenutno pogađaju 12,8 miliona dece.

„Proteklih nekoliko godina smo bili posvećeni razvijanju alata koji procenjuje funkciju vida kod male dece i identifikuje one s oštećenjima”, izjavila je Viktorija Puejo, pedijatrijski oftalmolog iz DIVE Medicala.

„Uz podršku kompanije Huawei i primenu veštačke inteligencije u DIVE softveru, sada smo u mogućnosti da radimo na tom cilju. Naš cilj je da ovu tehnologiju implementiramo na globalnom nivou, a zahvaljujući ovom pristupu možemo da radimo sa svim oblicima oštećenja vida.”

Softver DIVE (engl. Devices for an Integral Visual Examination) otkriva oštećenja vida pomoću uređaja MateBook E tako što prati pogled oba oka dok pacijent gleda stimulanse koji ispituju različite aspekte funkcije vida. Podaci prikupljeni iz uzorka pacijentovog pogleda se zatim obrađuju na pametnom telefonu HUAWEI P30 pomoću HUAWEI HiAI algoritma kako bi se identifikovali potencijalni znaci oštećenja vida.

Uz HUAWEI P30 i HUAWEI HiAI tehnologiju, inicijativa Track AI razvija prenosiv i pristupačan uređaj koji je jednostavan za upotrebu i koji identifikuje pomenute probleme kod dece čim je to moguće – već od šest meseci starosti. Krajnji cilj je da se neobučene osobe osnaže da pomognu prepoznavanje dece koja možda imaju oštećenja vida, kako bi im pomogle da brže dođu do lečenja. 

Ranije pametni telefoni nisu bili dovoljno snažni da bi obrađivali složene algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji i podaci su morali da se šalju u Cloud radi obrade. Komunikacija s Cloud-om usporava obradu veštačke inteligencije i beskorisna je ako ne postoji mreža. Nova Track AI tehnologija je kombinacija najboljeg od Huawei mašinskog učenja i tehnologiji obrade na uređaju uz veštačku inteligenciju, a IIS Aragon i DIVE Medical su obezbedili konkretna istraživanja i uvide”, izjavio je Peter Gauden, stručnjak za tehnologiju iz kompanije Huawei.

Track AI je deo šireg opredeljenja kompanije Huawei da pomeri granice ljudski mogućeg i iskoristi veštačku inteligenciju za dobro. Naš cilj je da omogućimo roditeljima i lekarima u svim delovima sveta da otkriju oštećenja vida brže, lakše i efikasnije pomoću veštačke inteligencije.”

Kako funkcioniše?

DIVE precizno sakuplja podatke o položaju pogleda tokom naučno osmišljenih vizuelnih stimulansa. Tumačenje tih podataka može da predstavlja izazov za nespecijalizovane zdravstvene radnike. Međutim, pomoću veštačke inteligencije, kompjuteri mogu da se obuče da identifikuju abnormalan pogled radi lakšeg skrininga i asistirane dijagnoze i da ubrzaju proces od dijagnoze do tretiranja stanja.

Track AI se oslanja na kapacitete Google TensorFlow otvorene platforme i Huawei HiAI tehnologije u cilju kreiranja sistema mašinskog učenja na pametnom telefonu pomoću revolucionarnog Kirin 980 čipa, moćnog procesora veštačke inteligencije koji će odrediti budućnost veštačke inteligencije na pametnim telefonima.

Dve namenske jedinice za neuronsku obradu (Dual NPU) ugrađene u Kirin 980 podržavaju veštačku inteligenciju na uređaju, što znači da se funkcije veštačke inteligencije obrađuju na samom telefonu i tako značajno ubrzavaju postupak i istovremeno čuvaju privatnost korisnika. Dvostruka jedinica za neuronsku obradu takođe pomaže da se karakteristike veštačke inteligencije pametnog telefona unapređuju s vremenom, kao i da se poboljšavaju dnevni rezultati i efikasnost.

Track AI na pametnom telefonu je prenosiv, ne zahteva Wi-Fi mrežu i prima podatke u realnom vremenu kako bi ubrzao dijagnozu. Do sada neviđene mogućnosti Huawei pametnog telefona omogućavaju da se Track AI koristi širom sveta – od oftalmologa u britanskim bolnicama do seoskih lekara u udaljenim područjima Afrike.

Prva ispitivanja će uskoro dovesti do masovnog usvajanja. Razvijanje sistema zasnovanog na veštačkoj inteligenciji zahteva prikupljanje podataka hiljada dece, a te podatke trenutno prikupljaju istraživački centri u okviru testiranja u pet zemalja na tri kontinenta (Kina, Meksiko, UAE, Španija i Velika Britanija). Kada se bude sakupila velika količina podataka, neuronske mreže će biti obučene i prototipni uređaj će biti prvi put testiran kasnije u toku godine, pri čemu se za 2020. godinu planira uvođenje, što će pomoći zdravstvenim radnicima da rano dijagnostikuju i leče očna oboljenja.

Tags:
Povezane teme

PROMO

Oni ruše granice: deca iz celog regiona zajedno u novom projektu

Prvi put „zlatna“ deca iz celog regiona zajedno u projektu „Ready for School“.

PROMO

Lilly i Gillette obradovali svoje verne potrošače

Kompanija Lilly Drogerie već mesec dana nagrađuje svoje verne potrošače zajedno sa dugogodišnjim partnerima koji su deo porodice Lilly drogerija.

PROMO

Liu Jo #glamourizing – cveće kao simbol nežnosti i sofisticiranosti

Treće poglavlje koje predstavljaju Anna Ewers i Mert&Marcus govori o evoluciji koncepta, godinu dana nakon njegovog lansiranja...

PROMO

Adidas Ozweego su patike koje su ti definitivno potrebne ove sezone

Sneaker klasik iz ’90. ugledao je svetlost dana u potpuno novom ruhu.

PROMO

H&M sarađuje sa legendarnim britanskim brendom Richard Allan

H&M najavljuje kolaboraciju sa eklektičnim britanskim brendom Richard Allan, osnovanim 1962. godine, koji je poznat po svojim čuvenim maramama sa odvažnim printom, apstraktnim šara...

PROMO

Lois & Klark u novoj kampanji multibranda FASHION&FRIENDS

Momak skriven iza maske novinara štrebera i neustrašiva reporterka glavni su protagonisti kampanje “When Lois meets Klark”.

PROMO

Lilly i Dove svečano obeležili početak zajedničke akcije popusta

Kompanija Lilly Drogerie i brend Dove pokrenuli su akciju „Lilly & Dove Vas vole i misle na Vas“ u trajanju od 22. jula do 4. avgusta, tokom koje će svi kupci imati priliku da ostv...

PROMO

Sve što očekuješ od maskare u jednoj bočici

Nova Avon maskara za maksimalan efekat u jednom potezu

PROMO

2PAC tribute kapsula brenda REPLAY

Replay Tribute je projekat ograničenih (limited-edition) kolekcija koji je inspirisan velikanima iz prošlosti koji još uvek utiču na čitave generacije. Nakon odavanja počasti Nirva...

PROMO

Imate li planove za subotu?

Posetite Fashion Park, jer se sprema prvi veliki OUTLET SHOPPING DAY!

PROMO

Beograd dobija novi luksuzni kondominijum - Merin Hill

Najbolje mesto za život je neosporno ono koje pruža najviše mogućnosti.

PROMO

Prvi put u Srbiji: adidas x Yohji Yamamoto „Y-3“ kolekcija

Ekskluzivna kolekcija brendova adidas Originals i Yohji Yamamoto sada je dostupna u Tike šopu...

PROMO

Idete do Novog Sada za vikend? Ne propustite da posetite Fashion Park!

Leto nije samo vreme putovanja na more, već i vreme izleta po Srbiji, ili do muzičkih festivala...