PROMO

IKEA obeležava 75. rođendan

Prošlo je 75 godina od kad je Ingvar Kamprad osnovao kompaniju IKEA.

Tim povodom predstavljena je posebna kolekcija GRATULERA s omiljenim predmetima iz prošlosti, a u IKEA robnu kuću stizaće u tri navrata tokom leta i jeseni 2018. Prvi predmeti iz kolekcije GRATULERA, „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina XX veka, već su dostupni u robnoj kući IKEA Beograd.

IKEA je tokom godina dizajnirala nameštaj u mnogo različitih stilova. Stoga je 75. rođendan povod za slavlje i putovanje kroz vreme, ali i prilika da kompanija zahvali svim ljudima koji su učestvovali u njenom globalnom uspehu. Jedan od načina zahvalnosti je i da svojim kupcima u IKEA robnim kućama ponovo učini dostupnim omiljene proizvode iz proteklih 75 godina.

"Osećali smo snažnu potrebu da podelimo i proslavimo našu istoriju i baštinu, a da ujedno  istaknem raznolikost stilova i dizajna IKEA proizvoda u poslednjih 75 godina", izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije IKEA of Sweden.

Kolekcija GRATULERA će u robne kuće IKEA stizati u tri navrata tokom jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tokom ovih 75 godina. Prvi deo kolekcije podsetiće nas na pedesete i šezdesete godine kada su preovladavali tamni tonovi i drvo, a IKEA bila tipično skandinavska trgovina nameštajem. Drugi deo kolekcije posvećen je sedamdesetim i osamdesetim, vremenu kada je IKEA počela da eksperimentiše s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale razigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći i poslednji deo kolekcije odvešće nas na kraj 20. i početak 21. veka, doba u kom se IKEA vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svetlom drvetu.

"Svaki od tri segmenta GRATULERA kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka; od tamnog drveta s klasičnim dizajnom u prvom delu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom delu, do trećeg s prirodnijim izgledom materijala koji podsećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih ", pojasnila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije IKEA of Sweden.

Kolekcija će uključivati fotelje, pomoćne stočiće, rasvetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u IKEA robne kuće. Najveći deo predmeta iz kolekcije „dopremljen“ je iz vremena kada je prvi put predstavljen – na njima nije menjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda osveženo novim imenima, bojama, funkcijama i materijalima – u skladu sa zahtevima savremene proizvodnje i modernog načina života.

Prvi deo kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. veka, dostupan je u robnoj kući IKEA Beograd od početka avgusta 2018., dok će druga dva dela ove „istorijske“ kolekcije stići u prodaju u oktobru i decembru.

Važni datumi na IKEA putu:

1943. Ingvar Kamprad registruje svoju kompaniju IKEA: I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime porodične farme na kojoj je odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland na jugu Švedske, gde se nalazila farma).

1948. Moderan i lep nameštaj uvršten u IKEA ponudu.

1951. Distribuiran prvi IKEA katalog – potpuno besplatno, baš kao što se to čini i danas.

1956. Nameštaj koji kupci sami sastavljaju postao je deo IKEA koncepta. Sklopljen u pljosnate pakete, ovakav nameštaj omogućio je značajno smanjenje troškova prevoza i sveo oštećenja na minimum, što je rezultiralo i nižim cenama za IKEA korisnike.

1958. U Älmhultu u Švedskoj otvorena prva IKEA robna kuća.

1960. IKEA Älmhult predstavila je prvi IKEA Restaurant & Café.

1963. U Norveškoj otvorena prva IKEA robna kuća izvan Švedske.

1973. U Spreitenbachu, u Švajcarskoj, otvorena Prva IKEA robna kuća izvan Skandinavije.

2018. (na dan 28. jula): postoji 419 robnih kuća IKEA u 49 država i oko 200.000 kolega zaposlenih u njima.

Povezane teme

PROMO

Wellport – jer toplinu vlastitog doma ne može ništa da zameni

Svakoga dana nailazimo na izazove sa kojima se nosimo manje-više uspešno. Nekada nas vesele, nekada ne, ali uvek bogate naše iskustvo. Važno je, takođe, i da nakon dana punog izazo...

PROMO

adidas – Uvek spremne uz sportske komade

Nova multisport kolekcija COLD.RDY, brenda “adidas”, pokrenuće vas da trenirate napolju i kada su temperature niske

PROMO

Huawei predstavlja novi P smart 2021 telefon!

Huawei P smart 2021 izrađen je od kvalitetnih materijala, obezbeđujući sjajan vek trajanja baterije...

PROMO

50 godina brenda Range Rover

Čuveni Range Rover model ove godine proslavlja svoj pedeseti rođendan...

PROMO

adidas – Zašto ne biste počeli odmah da vežbate?

Nova multisport kolekcija COLD.RDY, brenda “Adidas”, pokrenuće vas da trenirate napolju i kada su temperature niske...

PROMO

Jedini SoMo Borac u Srbiji u rukama Fullhouse Ogilvy-ja

#treznoioprezno je naziv kampanje Udruženja pivara Srbije, za koju je Fullhouse Ogilvy, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti, osvojio ovo vredno priznanje.

PROMO

Osvojite šoping vredan dva miliona dinara!

Ostalo je još samo pet dana za prijavu za nagradnu igru „Šopinguj kao milioner“

PROMO

Duh leta u novim ukusima

Čuveni brend Beefeater lansirao je ovog leta ultimativno letnje osveženje u limenkama – Beefeater London Dry Gin & Tonic i Beefeater Pink Strawberry Gin & Tonic!

PROMO

Modna romansa

It’s important to be a self-confident girl. You can start cultivating your confidence with your look: hairstyle, makeup, clothes. If you look your best, you are more comfortable in...

PROMO

Savršeno letnje sniženje

-50% na kolekciju proleće-leto 2020 od 06. do 30. avgusta

PROMO

Najmoćniji Huawei telefon do sada od danas u prodaji!

Od predstavljanja nove Huawei P40 serije u martu, sa nestrpljenjem smo čekali da svaki od uređaja koji su deo nje ugledamo u našim prodavnicama.

PROMO

ŠOPING VIKEND Vikend letnji popusti 4. i 5. jula u šoping centru Stadion

Program povodom početka leta i veliki popusti čekaju sve koji 4. i 5. jula budu posetili šoping centar Stadion.

PROMO

Svečano otvoren Beo Shopping Center

Beograd dobio novu šoping destinaciju veličine 20 fudbalskih terena

PROMO

Novo šoping iskustvo - otvara se Beo Shopping Center

Beograd je veoma dinamičan grad sa velikim potencijalom za napredak i prosperitet, a ovog juna dobija i svoju novu šoping destinaciju sa preko 130 vodećih globalnih i regionalnih b...