grazia

PROMO

Zašto je bitno da naučimo da čitamo nutritivne deklaracije namirnica?

Zvanična istraživanja Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da je gojaznost jedan od gorućih zdravstvenih problema savremenog društva. Tendencija rasta stope gojaznosti prisutna je kako u svetu, tako i u Srbiji. U cilju prevencije ovog hroničnog oboljenja, zakoni zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, obavezuju proizvođače hrane na nutritivno označavanje namirnica.

Nutritivna deklaracija govori o poreklunameni i sastavu svake industrijski proizvedene hrane. Istovremeno, deklaracija na proizvodu daje dokaz o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti, odnosno, potvrđuje da je namirnica sigurna za konzumiranje.

Sve nutritivne deklaracije imaju sadržaj koji je obavezan i najčešće je predstavljen tablično. Tabela se obično sastoji od tri dela – u prva dva odeljka se obično nalaze informacije koje su specifične za dati prehrambeni proizvod, kao što su informacije o nutritivnoj vrednostiveličini porcije i kalorijama. Energetska vrednost namirnice izražena je u kilokalorijama ili kilodžulima, pa je jednostavno odrediti količinu porcije, koja je u skladu s preporučenim dnevnim energetskim unosom. Koliko određen proizvod ima kalorija zavisi od količine ugljenih hidrata, masti i belančevina (proteina) koji sadrži. Hranljive materije su nabrojane po redu, počev od onog sastojka koji je prisutan u najvećoj količini u proizvodu. Proteini se izražavaju u gramima, a masti u procentima ili gramima, u odnosu na preporučeni dnevni energetski unos. Ugljeni hidrati se, takođe, mogu izražavati dvojako, ali je kod označavanja tog nutrijenta obavezno navesti količinu dodatog šećera. U tabeli nutritivne deklaracije, obavezno je navesti i sadržaj soli u gramima u odnosu na preporučeni dnevni unos te materije. Uz ove informacije, deklaracija može prikazati i podatke o količini jednostavnih šećera, zasićenih masnih kiselina, vlakana, natrijuma ili drugih elemenata iz kojih se proizvod sastoji. Treći odeljak sadrži napomenu o preporučenim dnevnim vrednostima za ishranu (Reference intake – RI), pružajući uvid u količine kalorija, šećera, masti, zasićenih masti i soli koje se nalaze u 100 grama ili u porciji određene namirnice, a sve u okviru prosečnih dnevnih potreba organizma odrasle osobe za navedenim nutritijentima. Preporučeni energetski unos može biti od pomoći potrošačima u planiranju zdravijih obroka, ujedno bez odricanja od omiljene hrane.

Jasnim i tačnim informacijama o unosu određenih hranljivih materija, nutritivne deklaracije znatno olakšavaju u planiranju zdrave i balansirane ishrane. Nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“, nastala kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, ima za cilj da pokrene pozitivne promene u stilu života građana i ukaže na važnost pronalaženja balansa u svim segmentima života.

Tags:
Povezane teme

PROMO

Sportina Group postaje strateški partner platforme Shoppster

Vrhunska moda i najpoznatiji svetski brendovi koje zastupa Sportina Group od sada i na Shoppster.com

PROMO

#posao: Tražimo Social Media Managera!

Ukoliko voliš modu, pratiš trendove, a o lifestyle temama uvek imaš šta da kažeš, možda si baš ti osoba za nas!

PROMO

Slavimo osam godina!

Rođendansko slavlje šoping centra Stadion

PROMO

Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – novi ukus koji nas spaja

Svima omiljena Plazma, i posle više od pola veka, uspeva da iznenadi naša nepca novim ukusima.

PROMO

Akcija - Posadi svoj hlad

Podela besplatnih sadnica građanima Sombora

PROMO

One koje inspirišu

Program za pripadnice lepšeg pola pod nazivom One koje inspirišu održava se 8. marta u Stadion šoping centru.

PROMO

Otvoren najveći Nike shop u Istočnoj Evropi

Najveći Nike shop u Istočnoj Evropi zvanično je otvoren u TC Galerija Belgrade na prvom spratu, a poznati brend je ovom prilikom predstavio potpuno novi koncept koji nudi jedinstve...

PROMO

Poznate voditeljke otkrile koji su im omiljeni proizvodi iz Lilly drogerija!

Kristina Radenković, Danijela Buzurović, Marija Egelja i Marina Kotevski, voditeljke poznate po svom negovanom izgledu, konačno su otkrile koji su to proizvodi deo njihove svakodne...

PROMO

Najlepši poklon: Sigurna luka za sigurnu ljubav

Ljubav je pokretačka snaga koju ništa ne može da zaustavi. To je najlepše osećanje koje se ne može meriti ni sa čim drugim. Zato, ljubav treba negovati i čuvati, kao dragulj.

PROMO

Zaljubi se u…

Obeležavanje Dana zaljubljenih u SC Stadion

PROMO

Jakna kao osnova zimskog garderobera

Najpoželjniji modeli sezone na popustu do -60%

PROMO

Isprobajte Huawei Watch GT 2 Pro i uživajte u omiljenim zimskim aktivnostima

Zima je odličan period za kvalitetno provođenje vremena. Nakon praznika koji su iza nas, ovo je idealan trenutak da se fizički aktiviramo.

PROMO

Galerija Belgrade: Vreme je za kupovinu poklona!

Novogodišnja euforija se zahuktava, a dok čekamo to veče koje će „promeniti sve“, priželjkujemo da naše najdraže obradujemo onim stvarima koje su tokom godine čežnjivo gledali u iz...

PROMO

Praznična trpeza, prijateljska reč, podrška

Vreme praznika uvek nas podseti na međusobnu solidarnost i probudi iskrenu potrebu da nekome darujemo poklon, pažnju ili lepu reč.