Da li i vi spadate u milione onih koji ne otvaraju oči, dok ujutru ne osete miris tog čarobnog napitka - kafe?
Iako su vam u detinjstvu pretili da će vam ukoliko probate kafu “izrasti rep”, sigurni smo da vas nisu dovoljno zaplašili i da danas ne započinjete dan bez ovog tradicionalnog crnog eliksira.
Na stranu kapućino, espreso, ajs kafa i sve ostale varijacije njenog veličanstva - miris dobre tradicionalne kafe se ne može uporediti ni sa čim drugim.
Dan bez kafe i nije neki dan, pa nije slučajno i to da miris kafe spada u jedan od najlepših na svetu.
Dobar deo populacije započinje svoj dan uz kafu i čitanje vesti, uz ispijanje kafe se prepričavaju kuloarski tračevi, uz nju se tuguje i druguje, a mnogi od njih vole da je gustiraju tokom celog dana.
Šta je to toliko magično kod kafe?
Ima mnogo stvari koje ne možete, a da ne volite u vezi kafe. Najpraktičniji razlog - a možda i najpopularniji je što nas kafa drži budnima. Ako imate mnogo posla ili neki drugi razlog da ostanete budni, kafa vas “podiže” i stimuliše vaš mozak.
Ona ne dozvoljava da padnete u nesvest. Ona smiruje nervozu. Ona vas opušta.
Zvuči kao kliše, ali je istina. Zbog svojih stimulativnih kvaliteta, osobe koje piju kafu mnogo su opuštenije. Zato, ukoliko ujutru na putu do posla viđate namrgođene ljude - budite sigurni da nisu popili svoju jutarnju dozu… kafe.
Novija istraživanja ukazuju da kafa može imati i blagotvoran efekat na zdravlje čoveka, pre svega zbog visokog sadržaja antioksidanasa.
Kafa je izgovor da se vidite sa prijateljima ili da pozovete devojku na piće, pa su rečenice “Vidimo se na kafi” ili “Svrati na kafu“ postale deo naše tradicije.
Rituali pripreme i ispijanja tradicionalne kafe se razlikuju od zemlje do zemlje, a nama je najbliži onaj koji su nam preneli Turci, pa je iz tog razloga pijemo ili gorku, sa malo šećera ili pak uz dodatak mleka.
U stvari, možda kafa i ne bi postala tako omiljeni slatko-gorak napitak da slavna sultanija Hurem, supruga Sulejmana Veličanstvenog, u želji da ublaži gorak ukus napitka koji je prvi put probala na ulicama Konstantinopolja, nije ublažila gutljaj kafe kockom ratluka. Nakon toga, više ništa nije bilo isto, i kafa je postala hit.
Dvorski majstori za kafu, imali su i po 10 asistenata, koji su za cilj imali da od zrnevlja arabike, stvore mleveni prah (danas najsličniji teksturi tradicionalne kafe koju pijemo), koja je kasnije vrila u bakarnim džezvama pomešana sa šećerom.
Bilo kako bilo, možda i vi spadate u one koji ni na putovanje ne kreću bez minimum 200g omiljene mlevene mešavine, jer kako se razbuditi bez svog omiljenog darkerskog napitka koji tamo preko granice nema taj ukus i aromu na koju ste navikli?
Sezona odmora je upravo otpočela, pa se iz tog razloga potrudite da se među japankama, kupaćim kostimima i slamnatim šeširima u vašem koferu nađe i nova JACOBS tradicionalna turska kafa posebno napravljena za srpske kavopije!
Ne prepuštajte ništa slučaju - odmor ne smete provesti namrgođeni.
Foto: Unsplash.com & Jacobs