Film

Hičkok na Festu

U svetu Alfreda Hičkoka opasnost, haos i mračno zlo krije se u senci svakodnevnog života njegovih karaktera. Ali šta je sa svakodnevnim životom ovog reditelja koji je zaslužan za neke od najnapetijih scena u istoriji kinematografije? Već decenijama se postavlja pitanje, da li je moguće spoznati Hičkoka ne kao filmsku ikonu, već kao osobu. Upravo ovom temom, unutrašnjim životom Alfreda Hičkoka, bavi se reditelj Saša Gervazi u filmu pod nazivom "Hičkok" koji će biti prikazan na ovogodišnjem Festu.


 

Snimljen po knjizi koju je napisao Stefen Rebelo "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho", film otkriva drugu, nepoznatu stranu Hičkoka koja se bazira na njegovom kompleksnom ljubavnom odnosu sa svojom suprugom Almom Revil. Ovog puta ne radi se o tipičnoj Hičkokovskoj plavuši, hladnoj lepotici sa unutrašnjom vatrom, već ženi potpuno nepoznatoj široj javnosti, koja je iz drugog plana snažno uticala na Hičkokov rad i koja je bila njegov glavni kreativni saradnik iz senke. Ova biografska drama dešava se tokom snimanja kultnog filma Psiho iz 1960. koji je postavio nove standarde u igranom filmu. Iako su u braku bili već više decenija, Alma i Hičkok, imali su složenu ljubavnu vezu, koja je imala presudnu ulogu u konceptu i realizaciji ovog kultnog filma.

 

Kako reditelj Gervazi kaže: "Imali su dinamičan, kompleksan, kontradiktoran, zanosan i bolan odnos koji nije bio samo brak, već i kreativna saradnja. Zaista me je interesovalo kako je ovo dvoje snažnih ličnosti živelo i stvaralo zajedno što je donelo sasvim novu perspektivu tome kako je nastao film Psiho. Bez Alme, Hičkok ne bi bio tako briljantan".

 

Entoni Hopkins u ulozi Alfreda i Helen Miren u ulozi Alme donose priču koja je puna iznenađenja, komične ironije i mračnih obrta u Hičkokovom maniru. Izbor Hopkinsa za ulogu Hičkoka kao da nije mogao biti bolji, sa obzirom da je ušao u istoriju po svojim mračnim obrtima u tumačenju manipulativnog psihopate Hanibala Lektora. Čak i sam Hopkins kaže da je njemu film Psiho, pored filma Prozor u dvorište, omiljeni film. Samo što su započele probe za film, Entoni Hopkins i Helen Miren su se  uživeli u uloge i odmah se između njih mogla osetiti intenzivna energija i višeslojnost odnosa jednog "bračnog para". 

 

Film će biti prikazan u okviru Glavnog programa 41. Festa u Sava centru 27. februara.

Povezane teme

Film

Retke fotografije Bruk Šilds iz mladosti

Juče je američka glumica i model Bruk Šilds proslavila rođendan.

Muzika

Bili Ajliš je objavila mini film o prihvatanju sebe i svog tela

Na YouTube kanalu Bili Ajliš pojavio se kratki film pod nazivom „Not My Responsibility“.

Muzika

Festival Leopolis Jazz Fest će emitovati koncerte na YouTube-u

Ovog leta jedan od najboljih jazz festivala u Evropi, Leopolis Jazz Fest, slavi desetu godišnjicu.

Muzika

Kanje Vest priprema novi album

Izgleda da neko u karantinu nije gubio vreme.

Film

Koronavirus nije prepreka: filmski festival u Veneciji biće održan prema uobičajenom rasporedu

Septembarski filmski festival u Veneciji obećava da će biti veoma bogat imenima slavnih zvezda.

Muzika

Tizer za novi video Lejdi Gage i Ariane Grande

Lejdi Gaga ume da zaintrigira fanove.

Film

Luka Guadanjino režira rimejk filma "Lice sa ožiljkom"

Luka Guadanjino snima novu verziju krimi filma "Lice sa ožiljkom" za Universal Pictures.

Film

Robert Patinson - o ljubavi prema muzici, teškim odnosima sa Njujorkom i omiljenom mirisu

Dok naučnici nazivaju asteroide u čast Roberta Patinsona, saznajemo šta budući Betman i nepromenjeno lice Dior Homme voli i mrzi.

Film

Milanski modni filmski festival biće održan online

Organizatori Fashion Film Festival Milano odlučili su da ne rizikuju.

Muzika

Plejlista: kultne pesme Adel

Britanska pevačica i tekstopisac Adel 2008. godine upisala se u istoriju muzike, dobivši pozitivne kritike za svoj debitantski album "19", kao jedan od najupečatljivijih glasova po...